Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
osigurano više od šest milijuna eura

U Đurđevcu se gradi centar za starije, mjesta će biti za 122 korisnika

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u ponedjeljak su uručili 18 ugovora vrijednih gotovo 160 milijuna eura, u okviru Poziva Izgradnja  i opremanje centara za starije osobe.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči te zamjenik župana Ratimir Ljubić, budući da je Đurđevac u partnerstvu sa Županijom prijavio projekt „Izgradnja i opremanje Centra za starije osobe Đurđevac“ na spomenuti Poziv te tako osigurao sredstva u iznosu od 6.138.429,00 eura uz 100%-tno sufinanciranje.

Projektom će se izgraditi i opremiti Centar za starije koji će imati smještaj za 122 osobe, a pružat će se i izvaninstitucionalne usluge poput dnevnog boravka, pomoći u kući i organizirane prehrane, uz liječničku skrb te psihosocijalne usluge.

Na konferenciji za medije u četvrtak moglo se saznati i da će se starački dom graditi u Ulici Antuna Radića, nedaleko gradskog stadiona i u blizini Doma zdravlja, a protezat će se na površini od 3000 kvadratnih metara. Trebao bi biti završen najkasnije do lipnja 2026. godine, a riječ je o najvećem socijalnom projektu ne samo Đurđevca, već i cijele đurđevačke Podravine.

– U vrijeme kad je na listama čekanja ustanova za smještaj starijih i nemoćnih 2.600 osoba, od čega preko 2.000 samo u Domu za starije i nemoćne Koprivnica, najvećem u Županiji, pokazuje se značajan porast potrebe za takvom vrstom smještaja. Centar za starije osobe u Đurđevcu stoga dolazi u pravo vrijeme i značajno će doprinijeti zadovoljavanju smještajnih potreba starijih osoba, omogućiti njihov kvalitetniji život kao i život njihovih obitelji –  rekao je u četvrtak na konferenciji za medije gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči i dodao da će se Centar uslugama i prostorom nadopunjavati s Centrom za osobe s invaliditetom, koji se također uređuje u središtu grada.

Župan Darko Koren izrazio je zadovoljstvo što županija kao partner sudjeluje u projektu od velike važnosti ne samo za Đurđevac i okolicu, već i cijelu županiju.

– Svjesni smo činjenice da stanovništvo u Hrvatskoj sve više stari te da su potrebe za dugotrajnom skrbi u porastu – istaknuo je župan te dodao kako je starijim osobama potrebno pružiti maksimalnu skrb i dostojan život.

– Drago mi je da smo složni po ovom pitanju koje treba biti lišeno bilo kakvih političkih konotacija. Zajedno djelujemo u korist naših starijih sugrađana u potrebi, a ovakvim modelom možemo ostvariti mnogo. Nadamo se da će država nastaviti s raspisivanjem još ovakvih natječaja, pokazalo se da je interes jako velik te da u suradnji možemo napraviti velike pomake kako bi se zbrinuo što veći broj osoba u potrebi – zaključio je Koren, a i županija i grad, kao i općine uključene u projekt najavili su sufinanciranje smještaja korisnika u domu te će boravak ondje biti i po značajno nižoj cijeni od tržišne

FOTO Grad Đurđevac

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Graničar se ponovno posral na svoju decu?

Neprilagođena brzina

Vozač (30) quada teško ozlijeđen u prometnoj nesreći

Vidovo u Pitomači

FOTO/VIDEO Indira Forza dobro rasplesala Pitomaču

VEČER FOLKLORA U GOLI

FOTO Prekodravci uživali u tradicijskim pjesmama i plesovima

VIDOVO U PITOMAČI

FOTO/VIDEO Degustira se gorički paprikaš, kulturnjaci i sportaši promoviraju svoje aktivnosti

Već drugi dan su probali što su napravili

FOTO Prvašići iz Podravskih Sesveta na nastavi domaćinstva učili su kako kiseliti krastavce


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati