U Đurđevcu živi 65 Ukrajinaca: Neki su našli posao, djeca idu u školu, mnogi sanjaju povratak

Đurđevački hotel Picok već je pet mjeseci privremeni dom za raseljene osobe iz Ukrajine koje prihvaćaju smještaj u Podravini. Trenutno je u hotelu smješteno 65 Ukrajinaca od čega je njih 50-ak od prvog dana, 9. ožujka kad su došli u Hrvatsku, stalno u Đurđevcu. Svi su se već prilagodili na život u Podravini, a ima onih koji su uspjeli na đurđevačkom području pronaći i posao. Hotel Picok zaposlio je po dvije osobe na puno radno vrijeme i na pola radnog vremena, a po potrebi koristi svoje privremene stanare i za ispomoć.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Yulia Radisevska (40) u Đurđevac je stigla prije mjesec dana s 14-godišnjom kćeri i 11-godišnjim sinom. U Ukrajini je 21 godinu radila kao koktel-majstorica pa je odmah dobila i posao u hotelu Picok.

– Nakon bijega iz Ukrajine bili smo u Poljskoj i stalno smo se nekamo selili, a sad smo odlučili privremeno se skrasiti u Đurđevcu. Moji roditelji ostali su u Kijevu, a iako se u našem glavnom gradu situacija smirila, zasad ne razmišljamo o povratku – priča nam Yulia Radisevska.

Njena djeca, kaže ona, odlično su se privikla na život u Đurđevcu i odmah su pronašli prijatelje i to prvenstveno među sunarodnjacima koji borave u hotelu.

-Naravno da nam nedostaje naš dom i da bismo bili najsretniji da rata uopće nije bilo i da smo ostali u Ukrajini. S obzirom na nužnost bijega, privikavamo se na novi način života, a puno mi znači to što sam uspjela pronaći posao i to baš u hotelu u kojem boravimo – kaže Yulia Radisevska.

Djeca će, dodaje ona, s početkom školske godine krenuti u školu i polako uče hrvatski jezik kako bi mogli pratiti nastavu.

– Nitko ne može sa sigurnošću reći što će biti dalje s ratom u našoj domovini i zbog sigurnost djece do daljnjeg sigurno ostajemo u Đurđevcu – kaže Yulia Radisevska.

Tijekom našeg posjeta hotelu jedna obitelj odlučila se vratiti u Ukrajinu. Liudmyla Yurkiv i njeno dvoje djece od ovog tjedna ponovno će biti u svom domu.

-U Kijevu i oko njega nema više razaranja i na nagovor supruga vraćamo se doma. Ipak je doma najljepše, a zahvaljujem svima koji su nam tu u Đurđevcu pomogli i nastojali nam omogućiti sve da se osjećamo kao kod kuće – kaže Liudmyla Yurkiv.

U hotelu sa svojom obitelji boravi i Evgeniy Yurchenko koji je po struci varilac te se nada da će uskoro naći posao. S obzirom na to da muškarci mlađi od 65 godina koji imaju troje ili više djece smiju napustiti Ukrajinu, on je odlučio sa svojom obitelji potražiti novi dom.

– Tu u Đurđevcu svi nam maksimalno izlaze u susret i trenutno ne razmišljamo da odemo odavde. Postoji mogućnost da dobijem posao u tvrtki Rasco jer njima trebaju varioci  i nadam se da ću uskoro početi raditi – kaže Evgeniy Yurchenko.

Ivan Međimirec, koordinator za raseljene osobe iz Ukrajine u koprivničkoj Civilnoj zaštiti, kaže kako se broj Ukrajinaca smještenih u hotelu Picok stalno kreće između 65 i 70. Ima obitelji kojie se vraćaju u Ukrajinu ili odlaze na zapad Europe, no odmah dolaze nove koje prihvate smještaj u Podravini.

– Imamo obitelji koje su smještene i u privatnim kućama. Ratna situacija na sjeveru Ukrajine se smirila pa ima onih koji se vraćaju u svoju domovinu u čemu im također pomažemo i to prvenstveno oko dokumentacije i prijevoza ako im je potreban. Sva će djeca od 5. rujna krenuti u Osnovnu školu Đurđevac te pratiti nastavu s ostalim učenicima, a imat će dodatne sate iz hrvatskog kako bi još brže svladala naš jezik. U svim aktivnostima vezanim uz smještaj Ukrajinaca pomažu nam vatrogasci i Crveni križ, a veseli nas i to što raseljene osobe polako uspijevaju naći posao, u čemu im također pomažemo – kaže Ivan Međimurec.

FOTO Podravski list

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI