Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
GOTOVO SVAKI TREĆI STAN U ŽUPANIJI JE NENASTANJEN

U gotovo 14 tisuća stanova na području naše županije ne živi nitko

Iako je popis stanovništva Republike Hrvatske obavljen prije gotovo dvije godine, Državni zavod za statistiku i dalje povremeno objavljuje poneke nove statističke podatke. Posljednji takvi podaci su o stambenim jedinicama po županijama, gradovima i općinama i načinima na koji se one koriste. Prema tim podacima u Koprivničko–križevačkoj županiji je 2021. godine postojalo ukupno 48.265 stambenih jedinica, a gotovo svaki treći od tih stanova je nenastanjen. Nastanjeno je 34.394 stanova, a nenastanjeno ih je 13.871 ili 28,7 posto.

Gledano po gradovima, najmanji broj nenastanjenih ili praznih stanova ima u Križevcima, odnosno 21,7 posto te je od ukupno 8.007 stanova nenastanjeno njih 1.735. U Koprivnici je, pokazuje istraživanje Državnog zavoda za statistiku, nenastanjen svaki četvrti stan te od ukupno 13.715 stambenih jedinica u njih 3.313 nema nikoga. U Đurđevcu je nenastanjen svaki treći stan, odnosno od ukupno 3.780 stambenih jedinica, prazno ih je 1.237 ili 32,7 posto. Kad su u pitanju općine, situacija tu prilično varira. Najmanje praznih stambenih jedinica je u općinama u okolici Koprivnice kao što su Drnje (12,8 posto), Koprivnički Ivanec (21,6) i Đelekovec (24,1). Najviše praznih stambenih jedinica ima u Općini Virje, gdje je nenastanjen gotovo svaki drugi stan ili kuća (48,5). Puno praznih stanova / kuća je i u Rasinji (44,5 posto), Novigradu Podravskom (44,1) i Legradu (39,4).

Istraživanje Državnog zavoda za statistiku pokazuje da više od 27 posto nastanjenih stanova u Koprivničko–križevačkoj županiji ima klima uređaje, a 62 stana su bez kuhinje, kupaonice i zahoda. Gotovo tisuću stanova u Koprivničko–križevačkoj županiji, točnije njih 932 ili gotovo tri posto uopće nemaju kupaonicu i zahod. Zanimljiv je podatak da gotovo trećina onih (41 od 121) koji žive u nastambama bez kuhinje, kupaonice i zahoda dolazi iz općine Drnje, a ti ljudi ondje ukupno obitavaju u sedam stambenih jedinica.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

završena je prva faza projekta

Starinska voćka zasađena u još dva podravska mjesta

PRVA FAZA UREĐENJA JE U TIJEKU

Radnici Komunalca posadili više od 100 stabala na groblju u Goli

Podravski na mjestu događaja

FOTO: Beživotno tijelo starijeg muškarca pronađeno pored automobila nedaleko od Koprivnice

radovi vrijedni 132 tisuće eura

FOTO Općina je modernizirala 270 metara nerazvrstane ceste

razigran i rastrčan iako se uvelike razlikuje od ostalih pasa

FOTO/VIDEO Tronožni psić Jacky pravi je lajavi veseljak!

stvarat će prijeko potreban hlad

Na dječjem igralištu posađene lipe i likvidambri

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati