Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U našoj županiji LIDL lider, Robin i Dergez snažno rasli, KTC je 8. lanac u državi!

Kupci u maloprodaji u Koprivničko-križevačkoj županiji najviše novca ostave u Lidlu, a potom slijedi KTC. Križevački lanac trgovina Robin najbrže je rastao te je treći trgovac po prihodima u našoj županiji u 2021. godini. Podaci su to koje je iznijela Agencija za zaštitutržišnog natjecanja. Uz sve to, križevački KTC jedinije velik lanac trgovina koji je ukinuo rad nedjeljom i zadržao svoje mjesto među TOP 10 trgovaca u Hrvatskoj, a tako je i jedini u tom odabranom društvu  koji sjedište ima u našoj županiji. Naime, KTC drugu godinu za redom drži osmo mjesto. Osim toga, KTC drži i primat kao najveći trgovac u jednoj od županija, a radi se o Virovitičko-podravskoj županiji.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Naša županija, s obzirom na broj stanovnika, ima i puno trgovaca. Najveći broj trgovaca, dakle registriranih tvrtki koje se bave maloprodajom iz uzorka AZTN-a u 2021. godini je u Zagrebačkoj županiji (20), zatim u Gradu Zagrebu (19), gdje je jedan novi trgovac na malo Studenac, u Varaždinskoj županiji (17), u Bjelovarsko-bilogorskoj i Primorsko-goranskoj (16), Koprivničko-križevačkoj (15) i Istarskoj županiji (15), gdje je jedan novi trgovac na malo – Trgovina Krk. Ti podaci govore daje naša županija u samom vrhu odmah poslije Bjelovarsko-bilogorske regije s najviše različitih trgovina mješovitom robom s obzirom na broj stanovnika. Inače najveći trgovac u Hrvatskoj je Konzum plus, koji je pak prošle godine rastao u svim županijama osim u jednoj, baš u Koprivničko-križevačkoj, gdje je jedini zabilježio pad poslovnih prihoda. To bi semoglo  između ostalogobjasnitipak podacima o rastu i širenju regionalnih trgovaca, kao štosu Dergez, Robin ili Kitro. Naime, sva tri zabilježilasu povećanje poslovnih prihoda.

– Ribola, Slavonija-Bošković, Decentia, Jadranka Trgovina, La-vor Trade, Robin, Vrutak, Lorenzo Pag, Dergez te još tri manja regionalna i/ili lokalna trgovca na malo bilježe dvoznamenkaste stope rasta prihoda, dok ostali regionalni trgovci bilježe stabilan jednoznamenkasti rast prihoda – naveli su u agenciji i potvrdili podatak o dosta diferenciranom tržištuu maloprodaji u našoj županiji.

No podaci o trgovcima na nacionalnoj razini govore suprotnu stvar, a to je da je prema kvalifikaciji ekonomske teorije naše tržište u maloprodaji koncentrirano, što znači da nekoliko glavnih igrača drži velik postotak svog prihoda. Dakle, na prvih deset trgovaca otpada čak 83,5 posto svega prihoda od maloprodaje u Hrvatskoj.

– U 2021. bilježi se blaga promjena koncentriranosti tržišta temeljem pokazatelja koncentriranosti CR10, odnosno ostvarenih udjela prvih deset trgovaca na malo mješovitom robom, koji u promatranoj 2021. godini iznosi 83,5, dok je u prethodnoj 2020. godini iznosio 83,4 milijuna kuna. Ako se promatra prvih pet trgovaca na malo, rezultati istraživanja pokazuju kako pokazatelj koncentriranosti CR5 u 2021. godini iznosi 66,2 i bilježi neznatan rast u odnosu na prethodnu 2020. godinu kada je isti pokazatelj iznosio 66,1. Prvih pet poduzetnika drži nešto manje od dvije trećine ukupnog tržišta maloprodaje mješovitom robom, a prvih deset poduzetnika nešto više od četiri petine ukupnog tržišta – navode u Agenciji.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Gori obiteljska kuća, vatrogasci i policija na mjestu događaja

UMALO NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA KOD ĐURĐEVCA

Umirovljenik se teško zarezao motornom pilom po vratu. U štaglju ga pronašla prestravljena supruga

NAJBOLJI IGRAČ SLAVENA O BUDUĆNOSTI

Mioč: “Pregovaramo, sve će se znati uskoro”

Obavijest potrošačima

Popularni prehrambeni proizvod povlači se s tržišta. Moguća je prisutnost plastike

VEĆ MJESEC DANA NE OBILAZI TEREN

Zapošljava se vozač Bibliobusa koji će kroz mjesec dana voziti i potpuno novo vozilo

GRADONAČELNIK JAKŠIĆ POTVRDIO NA RKC-U

Doznajemo kolika će uskrsnica biti isplaćena umirovljenicima

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati