Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
JE LI PRUGA KROZ DRNJE OPET AKTUALNA?

U Podravini uskoro kreće eksploatacija šljunka s polja veličine 32 hektara

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Hoće li pruga kroz Drnje opet postati aktualna? Jedan preduvjet za to je od prošlog tjedna ispunjen je uskoro kreće eksploatacija šljunka s polja veličine 32 hektara. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zagrebačkoj je tvrtki Paron izdalo rješenje o davanju koncesija za eksploataciju šljunka na polju Tori. Radi se o polju na području općine Peteranec, točnije pokraj mjesta Sigetec. Polje je veliko 32 hektara, a godišnje se ondje može iskopati 250 000 kubičnih metara šljunka. Koncesija vrijedi do 2060. godine.

O korelaciji pruge kroz Drnje i ovog eksploatacijskog polja već smo pisali. Naime, tvrtka Pionir GIP još je 2021. godine pokrenula izmjenu urbanističkog plana općine Drnje kako bi se u njega uvrstio industrijski kolosijek od samog polja do spoja na kolosijek kolodvora u izgradnji Novo Drnje. To je u općini Drnje podiglo još neviđenu buru pošto se dio stanovnika izrazito pobunio protiv pruge koja prolazi usred Drnja, a tu leži najveći problem za mještane jer bi cesta trebala presijecati državnu cestu D24, dakle trebao bi se izgraditi i cestovni prijelaz. Tad su organizirani skupovi građana, ali i javna rasprava gdje su, mora se reći, brojniji bili oni koji su bili protiv pruge. Investitori, koje je tada neformalno predstavljao Vlado Zec, nekadašnji vlasnik Kamengrada, ali i osuđenik zbog gospodarskog kriminala, govorili su kako će na taj način ukinuti kamionski prijevoz od polja do kolodvora Novo Drnje, gdje bi većina šljunka i trebala završiti.

Što se tiče same isplativosti ovog projekta, koji se 2021. procijenio na deset milijuna eura, lako je izračunati. Polje Tori veliko je 32 hektara, a u pripremi je također izdvajanje dozvole za polje Tori 2, veličine 38 hektara. Vrlo vjerojatno će tu koncesiju za kopanje imati. Dakle, tvrtka Paron će ukupno vaditi šljunak s polja velikog 70 hektara, a predviđeno trajanje kapaciteta je do 2060. godine, dok je godišnji kapacitet polja Tori oko 250.000 metara kubnih. Tako bi samo s jednog polja u trajanju eksploatacije bilo izvađeno 7,5 milijuna kubika šljunaka. Ta računica govori kako je izgraditi prugu za deset milijuna eura dugoročno višestruko isplativo jer će se na taj način maksimalno smanjiti troškovi transporta od samog polja do željezničke stanice Novo Drnje. Osim što bi smanjili troškove kamionskog prijevoza izbjeglo bi se i dvostruko utovarivanje.

Ipak, nakon pritiska javnosti, već dogotovljen urbanistički plan nije prihvaćen, točnije, izglasan je bez stavke o industrijskom kolosijeku. Unatoč tome, investitori su najavili nastavaka inicijative oko ovog projekta.

Zanimljiva je i priča oko tvrtke Paron, koja je preuzela koncesiju od tvrtke GIP Pionir. Zapravo, zanimljiva je priča oko obje tvrtke. GIP Pionir u vlasništvu Ranka Predavića najpoznatija je po tome što je dobila posao izgradnje zagrebačke žičare, vrijedne oko pola milijarde kuna. Tvrtka Paron u vlasništvu je Dragice Predavić, supruge Ranka Predvića, tako da do velikih promjena u smislu investitora nije došlo. Te tvrtke poznate su po tome što su dobivale mnoge poslove u Zagrebu za vrijeme pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. Jedno je sigurno, uskoro počinju radovi na još jednom eksploatacijskom polju u šljunkom prebogatoj Podravini, koje će na kraju rezultirati jezerom velikim oko 70 hektara.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

SAVJETI

Ako želite triput više plodova u svom vrtu, pospijte biljke ovim sastojkom

MAČKA ĐURĐA I PAS BEZ ŠAPE ĐURO ODLIČNO SE SLAŽU

VIDEO Božidar: “Mislim da je moja Đurđa dvospolac. Ima muški i ženski spolni organ”

VEĆ GODINAMA MUČI JU OSTEOPOROZA

VIDEO Marija: “Ne dam se makar me kosti bole, a čak sedam puta su me operirali”

otkrivaju se karte

Lepinjica u Azerbajdžan, želje bivši slavenaši, ali i dobro poznata krila. Evo tko je sve u igri

Nastavili tradiciju

FOTO Svetom misom i paljenjem krijesa proslavili Ivanje

BOGATIM PROGRAMOM OBILJEŽEN DAN OPĆINE KOPRIVNIČKI IVANEC

Načelnik Zoran Vrabelj: Vrtić smo izgradili, školu počinjemo graditi, a djece je sve više


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati