Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
NEDOSTATAK MEDICINSKOG OSOBLJA PROBLEM JE U GOTOVO SVIM SREDINAMA

U siječnju stižu pedijatar i još jedan ginekolog

Nedostatak liječničkog kadra problem je u cijeloj Hrvatskoj, a to je posebno izraženo u manjim sredinama. Iznimka nije ni Đurđevac, gdje godinama vlada deficit specijalista, posebno pedijatara. Taj se problem do sada krpao dolaskom liječnika specijalista iz okolnih gradova, zbog čega ambulanta nije ni primala pacijente svaki dan te su se roditelji morali snalaziti na razne načine i djecu upisivati pedijatrima u okolnim mjestima. I dok stalnog pedijatra do sada nije bilo, u Đurđevcu je bio tek jedan ginekolog, što je također bilo nedovoljno.

Tim problemima sada je, izgleda, konačno stigao i kraj jer od sljedeće godine dolazi specijalist pedijatar, što je potvrdila i ravnateljica Doma zdravlja Koprivničko–križevačke županije, Mirjana Hanžeković.

– Ove godine uspjeli smo pronaći tri pedijatra, a sada jedan dolazi i u Đurđevac. Osim pedijatra, od 2. siječnja dolazi i ginekolog i veselimo se što smo popunili ordinacije tim deficitarnim liječnicima. I pedijatar i ginekolog dolaze iz mjesta u drugim dijelovima Hrvatske, ne iz Koprivničko–križevačke županije jer naših ljudi nažalost trenutačno nema – istaknula je Hanžeković. Jedan od razloga zašto su liječnik pedijatar i još jedan ginekolog odlučili doći u ambulantu Doma zdravlja u Đurđevcu zasigurno je i u subvencijama Grada Đurđevca. U proračunu za 2024. godinu predviđena je i Mjera poticajne naknade, koju mogu ostvariti isključivo doktor medicine specijalist pedijatrije i doktor medicine specijalist ginekologije i opstetricije zaposlen na neodređeno, puno radno

vrijeme u specijalističkim ordinacijama u Đurđevcu.

– Poticajna naknada određuje se u neto iznosu od po 13.272,28 eura godišnje za svakog doktora medicine specijalista, za svaku kalendarsku godinu počevši od 2024. i nadalje. Grad Đurđevac suočen je s problemom nedostatka doktora medicine specijalista pedijatrije i doktora medicine specijalista ginekologije i opstetricije zaposlenih na neodređeno, puno radno vrijeme u specijalističkim ordinacijama za zdravstvenu zaštitu predškolske djece i zdravstvenu zaštitu žena u Đurđevcu u sastavu Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije. Zbog nedostatka specijalista narušeno je osiguranje kontinuiteta i dostupnosti specijalističke zdravstvene zaštite predškolske djece i žena na području Grada Đurđevca te prijeti problem nemogućnosti njenog daljnjeg osiguravanja – navodi se u obrazloženju donošenja mjere po kojoj ovi liječnici specijalisti ostvaruju bespovratnu godišnju naknadu u iznosu nešto većem od 13 tisuća eura ili 100 tisuća kuna u staroj valuti.

– Županija sufinancira i kamate na stambene kredite liječnicima, što je jako dobra mjera za rješavanje stambenog pitanja. Ta je mjera već duže vrijeme na snazi, a županija financira i dolazak liječnika za specijalističku konzilijarnu zdravstvenu zaštitu za dolazak naših specijalista u Đurđevac i Križevce. To puno znači za građane jer si u mjestima u kojima žive mogu riješiti određene preglede – istaknula je Hanžeković i dodala da će uvijek biti dolazaka i odlazaka liječnika, no ističe da je situacija za sada prilično dobra.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VIDOVO U PITOMAČI

FOTO/VIDEO Degustira se gorički paprikaš, kulturnjaci i sportaši promoviraju svoje aktivnosti

Već drugi dan su probali što su napravili

FOTO Prvašići iz Podravskih Sesveta na nastavi domaćinstva učili su kako kiseliti krastavce

Raspisan je javni poziv

Ova općina za svako novorođenče jednokratno isplaćuje tri tisuće eura

Mališani iz Molvi istaknuli su se super rezultatima

FOTO Načelnik ugostio male olimpijce

ZBOG NADVOŽNJAKA I NEMARA RADNIKA IMAJU VELIKE PROBLEME

VIDEO Stanari ogorčeni: “Da se žaba popiša mi već plivamo, po dvorištima nam plutaju fekalije”

Završen je proces dubinskog snimanja

Podravka poslala obvezujuću ponudu za tvrtke iz poljoprivrednog sektora Fortenove


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati