Sezona berbe grožđa i pripreme mošta sa sobom donosi procese koji mogu biti opasni za zdravlje, kao što je alkoholno vrenje, koje može dovesti do trovanja ugljikovim dioksidom. On je prirodno prisutan u zraku, međutim u povišenim koncentracijama može biti toksičan jer istiskuje kisik. Nastaje kao nusprodukt fermentacije, što je slučaj u proizvodnji vina, no, može se osloboditi i korištenjem suhog leda tijekom prerade grožđa ili mošta, piše agroklub. Naime, pri rukovanju suhim ledom postoji nevidljiva opasnost od CO2 koji se sublimacijom vraća u plinovito stanje. S obzirom da je teži od zraka, može se nakupljati u nižim dijelovima prostorije ili posuda, što može dovesti do opasnih koncentracija plina, pogotovo u manjim, zatvorenim prostorima ili vozilima.
Koncentracije od samo 3 posto (30.000 ppm) mogu izazvati blage narkotičke učinke, što može dovesti do gubitka svijesti, a u težim slučajevima i do smrti. Stoga je neophodno osigurati dobru ventilaciju, posebice u donjem dijelu prostorija, te koristiti detektore plina koji mogu pravovremeno upozoriti na opasne koncentracije, piše agroklub. Prirodna ventilacija naravno može biti korisna, ali u prostorijama gdje se odvija fermentacija, ona mehanička osigurava kontroliraniji i učinkovitiji protok. Recimo, ugradnja ventilatora može pomoći u boljem rasporedu zraka…
FOTO ilustracija