Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
DECENTRALIZIRANA SREDSTVA: VLADA JE DONIJELA UREDBU ZA 2024. GODINU

U županiju stiže 9,2 milijuna eura, 500 tisuća manje nego lani

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Na jednoj od posljednjih sjednica, Vlada Republike Hrvatske donijela je uredbu o načinu financiranja decentraliziranih funkcija te izračuna iznosa pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije jedinica lokalne i regionalne samouprave za ovu godinu. Ta se sredstva isplaćuju radi osiguravanja minimalnog financijskog standarda javnih potreba u djelatnostima osnovnog i srednjeg školstva, socijalne skrbi, zdravstva i vatrogastva, a za Koprivničko–križevačku županiju na ime decentralizacije osigurano je nešto više od 9,2 milijuna eura.

Najveći dio, odnosno nešto više od 3,9 milijuna eura odnosi se na osnovno školstvo od čega polovicu odnosno 1,96 milijuna eura kao osnivač osnovnih škola u općinama dobiva Koprivničko–križevačka županija. Gradovi su osnivači svojih osnovnih škola tako da Koprivnica u 2024. godini treba dobiti 974 tisuće eura, Križevci 720 tisuća eura, a Đurđevac 261 tisuću eura. Za srednje školstvo županija će kao osnivač dobiti 1,67 milijuna eura, kao i 868 tisuća eura za domove za starije osobe te 1,14 milijuna eura za zdravstvene ustanove. Na ime decentraliziranih sredstava za javne vatrogasne postrojbe, čiji su osnivači općine i gradovi, u Koprivničko–križevačku županiju iz središnje državne kase trebalo bi stići 1,61 milijun eura. Najviše dobiva JVP Koprivnica, odnosno 690 tisuća eura, JVP Đurđevac, čiji su suosnivači uz Grad Đurđevac i sedam okolnih općina, dobit će 512 tisuća eura, a JVP Križevci 409 tisuća eura.

Decentralizirane funkcije financiraju se iz dodatnog udjela u porezu na dohodak, a pomoći izravnanja su prijenosi sredstava iz državnog proračuna jedinicama lokalne i regionalne samouprave kada prihodi ostvareni iz dodatnog udjela u porezu na dohodak nisu dovoljni za financiranje minimalnih financijskih standarda. U odnosu na prethodnu godinu, kada je iznos decentraliziranih sredstava u Koprivničko–križevačkoj županiji iznosio 9,7 milijuna eura, taj je iznos sada očigledno smanjen za nekih pola milijuna eura.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

SLIJEDI PRIJAVA ZAVODU ZA SOCIJALNI RAD

Djeca na romobilu izletjela pred auto, ozlijeđena su

milinović pojačava momčad za napad na vrh

Križevčani doveli čak 10 igrača, među njima tri bivša slavenaša, Ukrajinac, Ganac…

TEŠKA PROMETNA NESREĆA U KRIŽEVCIMA

Auto završio na krovu, vozač i putnici odšetali s mjesta događaja. Jedan teško ozlijeđen


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati