Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
doslovno se nalaze u škripcu

Udruge nemaju adekvatne prostore i za to krive Grad

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Na alarmantno stanje u vezi funkcioniranja udruga na području grada Ludbrega upozorila nas je jedna od naših čitateljica. No, i prije su do nas dolazile informacije da se udruge muče s akutnim, a sad već pomalo i kroničnim nedostatkom prostora. Sve je počelo s preseljenjem Srednje škole u zgradu koja je doduše tada bila u lošem stanju, ali je bila i dom brojnih udruga. Druga zgrada koja služi kao mjesto gdje udruge imaju svoje prostore predviđena je za rušenje. Naime , zgrada „Komiteta“ odlazi u povijest kako bi se ondje proširio gradski vrtić. Iako su projekti Srednje škole i gradski vrtić od nemjerljive važnosti za grad Ludbreg i njegove žitelje, udruge koje se nalaze u selima i manjim gradovima kao što je Ludbreg također daju bilo društvenom životu. Mogućim urušavanjem udruga načinila bi se nemjerljiva šteta.

– Pod krinkom da udrugama žele sve najbolje, gradska je uprava tijekom posljednjih pet godina doslovno sve udruge ostavila bez prostora u kojima mogu raditi i družiti se. A nakon planiranog rušenja zgrade u kojoj su preostale udruge i političke stranke, situacija će doslovno biti kao nikada u povijesti grada. Niti jedna jedina udruga nema prostor u kojem može neometano i u sigurnosti raditi. Iako Grad Ludbreg ima pravilo da udrugama prostore daje besplatno, to pravilo je besmislica jer prostora nema – kazala je jedna od naših čitateljica, koja nas je upozorila na ovaj problem. Dakako, udruge imaju opciju da unajme vlastite prostore, ali većina njih si svojim proračunom to ne može priuštiti. Jedina udruga koja ima svoj, iako dijeljeni prostor je Udruga umirovljenika, dok Udruga Žene iz centra svijeta ima svoj vlastiti prostor koji si je sama osigurala, a isti grad sada koristi kao budući muzej. Najveće udruge, govori nam naša sugovornica, kao što je KUD Ludbreg (tamburaši, Pajdašice, plesne skupine s preko 200 djece) izmještene su iz prostora sadašnje Srednje škole Ludbreg i udomljene u Osnovnoj školi Ludbreg u sportskoj dvorani, bez nade u skorije rješenje.

– Time su sportske udruge koje koriste tu dvoranu dovedene u težak položaj te je nedavno Karate klub ZEN morao sam organizirati svoj prostor da uopće zadrži svoju aktivnost. Nakon planiranog rušenja zgrade u kojoj su političke stranke, a gdje će se graditi proširenje vrtića, ista sudbina čeka i udrugu Črnimaček, slično je i s udrugom BSV, jednom od najvećih udruga odraslih sportaša. Isto se dogodilo i s udrugom LUMEN, koja sad ima svoje vlastite prostore dobivene donacijom, a i sa Zajednicom tehničke kulture koja se i sudski nateže oko prostorija s Gradom. Mlade udruge kao što je Klub tehnike udomljene su u Srednjoj školi s klimavim opcijama za opstanak. Šahovski klub udomljen je u prostorijama umirovljenika, gdje je za sad stabilni raspored udomljenih udruga-korisnika. Isto je s Planinarskim društvom, koje svoje sastanke mora održavati po kafićima – nezadovoljna je žiteljka Ludbreg i sama članica udruge, koja je dodala:

– Ovakvim dugogodišnjim postupanjem Grad Ludbreg prisiljava udruge, ako žele opstati, da moraju imati svoj prostor te se posljedica takvog odnosa vidi i u sudjelovanju udruga u aktivnostima koje organizira Grad. Kratko rečeno, ne sudjeluju. Upitali smo Dubravka Bilića, ludbreškog gradonačelnika, što se čini i što se može učiniti da bi se riješio ovaj problem. No kako izgleda, rješenja nema na vidiku.

– Grad Ludbreg je prije dvije godine od Ministarstva imovine zatražio poslovni prostor u zgradi POS-a u Ludbregu u Ul. kardinala Franje Kuharića, prostor od 437,88 m2 koji bi se uredio za potrebe rada VMO Ludbreg, ali i za potrebe rada udruga s područja Grada Ludbrega. Međutim, još uvijek čekamo pozitivan odgovor od Ministarstva imovine, koji dosad nije stigao – naveo je Dubravko Bilić.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Podravec koji je rušio i gradio četiri države

FOTO U Zagrebu sahranjen Josip Manolić

KORISNE INFORMACIJE

U ovim slučajevima dijete ima pravo na obiteljsku mirovinu

novčano je kažnjen

BMW-om bježao policiji, počinio pet prekršaja

požar u pitomači

FOTO Vatra progutala drvarnicu, zahvatila dio obiteljske kuće

PLINSKI TOPOVI GRUBO UTJEČU NA KVALITETU NJIHOVA ŽIVOTA

VIDEO Legrađani na rubu živaca: “Ne možemo spavati, djeca nam imaju tikove, a kokoši su prestale nesti jaja”

korisne informacije

Evo tko sve ima pravo na dječji doplatak


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati