Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ukrajinci se iz đurđevačkog hotela Picok sele u hotel Podravina u Koprivnicu!

Hotel Picok u Đurđevcu više neće biti smještajna „baza“ za raseljene osobe iz Ukrajine. Od 9. ožujka i prvog organiziranog dolaska Ukrajinaca u našu županiju hotel Picok je bio mobiliziran za smještajne kapacitete i trenutno pruža privremeni smještaj za 65 raseljenih osoba.

No, odlukom Ministarstva unutarnjih poslova u lipnju je raspisan natječaj za fizičke i pravne osobe za pružanje smještaja raseljenim osobama iz Ukrajine, a hotel Picok se nije prijavio. Zbog toga je i ostao bez mogućnosti daljnjeg smještaja Ukrajinaca jer se, nakon provedenog natječaja, odlukom Ministarstva unutarnjih poslova raspuštaju mobilizirani smještajni kapaciteti. Iz naše županije na natječaj se prijavio koprivnički hotel Podravina koji je ispunio tražene uvjete te će uskoro Ukrajinci iz đurđevačkog hotela biti preseljeni u koprivnički.

Vijest o odlasku raseljenih osoba iz hotela Picok šokirala je i Ukrajince koji borave tamo, kao i čelnike hotela. Ukrajinci su čak potpisali i peticiji s kojom traže ostanak u hotelu Picok jer su se već priviknuli na život u Đurđevcu, djeca idu u vrtić i školu, a neki od njih su i pronašli posao.

-Službeno nemamo potvrdu informacije oko preseljenja. No, kako smo načuli za odluku, uputio sam dopis mjerodavnima da se nismo javili na javnu nabavu jer je do mene došla informacija od osoba iz stožera koje su vodile brigu oko osoba smještenih u hotelu da se, s obzirom da smo mobilizirani objekt, ne moramo javljati na tu javnu nabavu te da za nas vrijedi sve po nalogu mobilizacije i sporazumu koji smo trebali potpisati. Tvrdili su nam da je puno novih raseljenih osoba iz Ukrajine u dolasku pa da je to javna nabava za sve nove objekte koji ih žele prihvatiti jer neće biti novih mobilizacija objekata.  Pitamo sebe pa koji bi bili razlozi da se ne javimo na natječaj i dalje zadržimo ljude u hotelu, ako smo ih već prvi uzeli i javili se u roku deset minuta kad su ti ljudi stvarno u prvom naletu trebali biti zbrinuti. To je smiješno – ističe Danijel Dugina, operativni direktor hotela Picok.

Naravno, dodaje on, da u tom prvom naletu nisu niti pomišljali na neke papire i formalne stvari te poziva vodstvo stožera da slobodno kaže kako je bilo tih prvih nekoliko mjeseci kad je hotel Picok prihvaćao jadne ljude.

-Sad se radi o nekoj formalno pravnoj dokumentaciji i sad bi mi koji smo bili prvi trebali biti oštećeni. Želim naglasiti da hotel kao objekat i pravna osoba uopće ovdje nije bitan, niti želim da to bude uopće tema, već posebno naglašavam da osobe iz Ukrajine koje su u našem hotelu stalno dolaze k meni u šoku i nevjerici jer su čule da moraju otići iz našeg hotela. Nakon što su se konačno malo smirile od strahota rata i šoka sad bi se trebali ponovo seliti i morati će ponovo preživljavati prilagodbu. Pitam se kakva smo mi to država – zaključio je Danijel Dugina.

Miroslav Blažotić, voditelj Službe civilne zaštite Koprivnica ističe kako su sve fizičke i prave osobe koje su u našoj županije pružile smještaj raseljenim osobama iz Ukrajine obaviještene o javnom natječaju te im je skrenuta pozornost da se jave na njega.

-Razumijem da su raseljene osobe u šoku, kao i nezadovoljstvo čelnika hotela Picok, ali se ovdje radi isključivo o propustu hotela. Mi smo sve uputili na javni natječaj, a na meni nije da govorim i procjenjujem zašto se hotel Picok nije javio. Svjestan sam da ova situacija nije nimalo laka raseljenim osobama, ali hotel Picok je taj koji se trebao pobrinuti da oni i dalje ostanu na smještaju kod njih – kaže Miroslav Blažotić.

Točan datum preseljenja, dodaje Blažotić, još uvijek nije poznat, a najvjerojatnije će biti oko 19. prosinca kad završi prvo školsko polugodište kako bi se smanjila stresna situacija za djecu.

Neslužbeno smo doznali da se hotel Picok nije javio na natječaj jer su čelnici bili svjesni da zbog poreznog duga njihova ponuda neće biti prihvaćena.  (db)

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Požar u Starigradu, vatrogasci i policija na terenu

Radno vrijeme tijekom blagdana

Popularni trgovački lanac ima važnu obavijest za sve potrošače

POČINJU RADOVI U OPĆINAMA IZOSTAVLJENIMA IZ PROJEKTA ALGOMERACIJE

Gradit će se vodovod u Rasinji i Sokolovcu, radi se glavni projekt za Legrad

rapsodija na gostovanju

Kakva razbijačina Rujevice! Slaven s četiri komada natrpao kandidata za naslov prvaka

Lori Ludbreg svoja vrata otvara na proljeće

Ludbreg prvi u Hrvatskoj dobiva Newton sobe

ISKUSTVO PACIJENTA

FOTO: Slavica (77) muku muči s očnom mrenom i žutom pjegom

Upišite pojam koji želite pretraživati