Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
VELIKO ULAGANJE U NAŠEM KRAJU

Ukrajinski oligarh gradi tri velike farme za uzgoj peradi u Podravini

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Nakon što su gradski vijećnici u ponedjeljak prihvatili ponudu tvrtke Perutnina Ptuj, napravljen je prvi korak ka velikom projektu izgradnje farme za uzgoj pilića u poslovnoj zoni Apatija. O razmjeru ovog projekta dovoljno govori činjenica da će se u 10 peradarnika godišnje uzgojiti više od 2,2 milijuna pilića. No, sve to dio je šire priče ogromnih ulaganja ukrajinskog kapitala u vlasništvu ukrajinskih oligarha u Hrvatsku, a dio tog odnosi se i na ulaganja u Podravinu, koja bi za tri godine, kad se projekti realiziraju, bila ozbiljan proizvođač pilećeg mesa. Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća grada Ludbrega raspisan je natječaj za prodaju zemljišta u novooformljenoj poduzetničkoj zoni Apatija, a radi se o zemljištu između prigradskih naselja Apatija i Slokovec. Čestica je veličine oko 94.000 metara četvornih, a Perutnina Ptuj bi za istu trebala odvojiti 517.000 eura. Ovo je, ako se realizira, vrlo ozbiljna investicija, jer podrazumijeva građenje deset peradarnika, ali i stambene zgrade te još desetak popratnih objekata.

Što se tiče samog kapaciteta farme, on je 370.000 pilića po turnusu. Kako je u toku jedne godine predviđeno šest ciklusa za uzgoj pilića, može se izračunati da će se na farmi pokraj Ludbrega godišnje uzgojiti 2,2 milijuna pilića. Visina planirane investicije je 12.5 miljun eura, a planirani rok za dovršetak izgradnje je do kraja 2027. godine, te se tamo planira zaposliti 10 radnika. Inače, Perutnina Ptuj u vlasništvu je Yuriya Ksiuka preko njegovog koncerna MHP, a radi se o agroindustrijskom holdingu. Kosiuk je jedan od ukrajinskih oligarha, imetak mu se procjenjuje na milijardu dolara. Zanimljiva je činjenica da je Perutnina Ptuj u njegovo vlasništvo prešla još 2019. godine iz tvrtke koja je u većinski ruskom vlasništvu. Upravo je ova tvrtka u fokusu Hrvatske javnosti, doduše više stručne nego opće, zbog svojih najavljenih megainvesticija na Banovini.

Naime, tamo su najavljena dva megaprojekta koji se tiču izgradnje farmi za uzgoj peradi. Jedna od tih investicija je i od Perutnine Ptuj. Peradarnici u Petrinji, ako sve bude po planu, prostirat će se na 85 hektara, oko 50 hektara u Sunji i Martinskoj Vesi, a ulaganje je procijenjeno na 500 milijuna eura. Isto tako, Perutnina Ptuj najavila je građenje još jedne farme u Podravini i to u općini Legrad, s 305.802 pilića u jednom proizvodnom ciklusu, što pak znači preko 2,1 milijuna pilića godišnje. U Komarnici pored Ludbrega također se gradi farma za uzgoj peradi koja će se sastojati od sedam objekata za tov pilića (peradarnika), svaki kapaciteta 43.686 pilića u jednom proizvodnom ciklusu. Dakle dva milijuna pilića godišnje. Kad to uzmemo u obzir, gruba je procjena da bi se za nekoliko godina u Podravini godišnje moglo uzgojiti oko 6,5 milijuna pilića. S druge strane, mora se spomenuti da je u Baniji najavljen još jedan megaprojekt pod nazivom Petrinja Chiken Comapany, na gotovo istom prostoru.

Oni također najavljuju ulaganje od 500 milijuna eura. Iznimno je čudno što se ovakve dvije gotovo isto investicije najavljuju u isto vrijeme i na istom mjestu. Također treba spomenuti da se iza tvrtke Petrinja Chicken Company također nalazi ukrajinski kapital. Radi se o ulaganju tvrtke u vlasništvu Andriia Matiukhana, još jednog ukrajinskog milijardera i vlasnika poznate kladioničarske kuće FavBet. Sve se to čine kao dobre vijesti, no skeptici govore da se ovdje radi o projektu koji bi mogao uništiti postojeću domaću industriju uzgoja peradi. Hrvatska je sad već samodostatna u proizvodnji pilećeg mesa, a najavljene investicije govore da bi Hrvatska u tom slučaju proizvodila pilećeg mesa u količinama višestruko većim od vlastitih potreba. Također, sve ili većina tih farmi u sklopu sadržavaju i tvornice stočne hrane, što ih čini bitno manje ovisnima o kooperantima, a sadašnji uzgoj pilećeg mesa sazdan je na suradnji uzgajivača i kooperanata. U najavljenim farmama ovdje se radi o zatvorenim ciklusima.

S činjenicom da kroz Hrvatsku prolaze ogromne količine ukrajinskih žitarica, a i sama proizvodnja Hrvatske je gotovo dvostruko nego samodostatna, vrlo je lako zaključiti da ovim postrojenjima sirovine za stočnu hranu neće nedostajati. Radi li se ovdje,kako neki tvrde, o koordiniranim potezima između dvaju poduzetnika u sprezi s vrhom politike ili je baš velika slučajnost što se najavljuju, ali i realiziraju ovako veliki projekti u isto vrijeme, ostalo je za vidjeti. No ovakva ekspanzija izgradnje farma za uzgoj pilića zasigurno nije slučajna. Stručnjaci i ovako kažu da će piletina u budućnost biti vrsta mesa čija će konzumacija najviše rasti. O tom su problemu progovorili i iz Hrvatske poljoprivredne komore, gdje su zatražili sastanak u Ministarstvu kako bi se zaštitili domaći proizvođači.

– Iskazali smo bojazan zbog najavljenih mega investicija ukrajinskih poduzetnika koji bi mogli uzrokovali propast domaćeg peradarstva. Radi se o ugrozi većoj nego je ptičja gripa, ne samo u Hrvatskoj, već i Sloveniji i Austriji. Zatražili smo i veće analize uvozne robe te ćemo poslati i dodatni zahtjev za povećanim nadzorom uvozne robe pilećeg mesa i jaja zbog influence – izjavio je predsjednik Odbora za peradarstvo Dražen Čurila, inače vlasnik farme za proizvodnju jaja u Svetom Đurđu pokraj Ludbrega.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

DRSKA KRAĐA USRED BIJELOG DANA

VIDEO Bračni par Vrbanić jedna obična šetnja koštala je nekoliko tisuća eura

Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad dvojicom lopova

Priključili se plastičnim crijevom na cjevovod i krali plinski kondenzat

OMILJENO MJESTO OVOG UMIROVLJENIKA SU GORICE U KOZAREVCU

VIDEO Franjo (83): “Orežem dva reda loze pa na gemišt, a ženi složim bambus!”

RADOVI U KLOŠTRU PODRAVSKOM IDU JAKO DOBRO

Plan je da tržnica proradi kroz godinu dana

JESTE LI ZNALI?

Stavite ovaj začin na krpelja i sam će pobjeći

rezultati poslovanja za 2023. godinu

Podravka ostvarila rekordnu dobit. Martina Dalić: Plaće radnika u tri su godine rasle za 52 posto

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati