Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
U HRVATSKOJ FALI GROBARA

Uskoro ćemo se valjda, pokapati sami

Komunalna i pogrebna poduzeća zbog nedostatka radne snage sve češće zapošljavaju umirovljenike. Neki traže zaposlenike bez radnog iskustva ili obrazovanja no i oni bi trebali položiti stručni ispit. Problem je prvenstveno u tome to što velik broj grobara otišao u mirovinu i više se tim poslom ne želi baviti.

U firmi Lukom iz Ludbrega ograničili su broj ukopa jer im fali grobara. Pre-kom iz Preloga kao uvjet za zapošljavanje traži vozačku dozvolu B kategorije, ali kao naknadu nudi troškove prijevoza ili cipelarinu od 79 eura. Za ovaj posao nude plaću od 663 do 1.061 eura, a pritom bi na poslu radije vidjeli umirovljenike, nego strance.

–Teško je. Imam dvije ekipe za kopanje, a da se jednoj ekipi nešto dogodi, da bude spriječena, nastao bi problem. Gotovo sva komunalna poduzeća danas traže grobare. Nije sve u plaćama, jednostavno nema ljudi, a taj isti problem postoji u svim djelatnostima, ne samo našoj. Razmišljali smo o zapošljavanju stranaca, ali odustali smo jer se zasad uspijevamo nekako krpati s našim ljudima, ali ako to više ne budemo mogli, morat ćemo zaposliti strance. Na sprovodu morate imati šest, sedam ljudi. Četvorica nose lijes, jedan ili dvojica križ i vijence, pa znamo sklapati ugovore i s umirovljenicima za te poslove, rekao je za Večernji Nenad Kocijan iz tvrtke 5P International.

Predsjednik Udruge pogrebnika Hrvatske, Damir Sapanjoš za Večernji list kaže da osim komunalnih poduzeća do radnika na grobljima teško dolaze i privatni pogrebnici.

Međutim dodaju da nije baš svatko za ovaj posao. Hrvatska obrtnička komora već godinama organizira ispite stručne osposobljenosti za zanimanje grobara za koje su uvjeti propisani Zakonom o pogrebničkoj djelatnosti. Prema tome, potencijalni grobari moraju proučiti literaturu, poput “Prava i pravnih propisa u obrtništvu”, “Osnova gospodarstva”, “Gubitak i žalovanje – priručnik za osposobljavanje pogrebnika”.

FOTO: ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI