Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Projekt vrijedan 6,6 milijuna eura

Utvrda će dobiti povijesni izgled, nove sadržaje i jezera

Grad je ovaj tjedan uspješno prijavio projekt Zelene tranzicije utvrde Stari grad u Đurđevcu vrijedan oko 6,6 mili. eura na poziv koji je raspisalo Ministarstvo turizma i sporta. – U vrijeme raspisa poziva Grad Đurđevac je već imao spreman projekt koji smo samo prilagodili uvjetima natječaja. Već smo ishodili građevinsku dozvolu za uređenje utvrde Stari grad s kulama, bedemima i opkopima te smo imali spremno krajobraznog uređenja okoliša. Projekt Zelene tranzicije zaštićenog prostora utvrde Stari grad sad obuhvaća uređenje okoliša oko cijele utvrde, uređenje sportske infrastrukture te povezivanje tih sadržaja sa centrom grada i ŠRC-om Đurđevac. Zelena i digitalna tranzicija ove javne turističke infrastrukture rezultirat će brojnim pozitivnim učincima na okoliš i uštedom energije- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Cilj projekta je vratiti utvrdi nekadašnji povijesni izgled, oplemeniti cjelokupni okoliš Starog grada, uvažavajući potrebe scenskog uprizorenja Legende o Picokima, prezentirajući biološku raznolikost i specifičnost tzv. vlažnih livada, ali staviti u rekreativnu i uporabnu funkciju one dijelove okoliša Starog grada koji su do sada bili potpuno nepristupačni. S obzirom da je izgrađen u močvari, unutar projekta je planirana i izgradnja dva jezera oko utvrde kako bi mu se vratio barem dio izvornog izgleda. U sklopu projekta oblikovat će se i nova pozornice s logistikom i gledalištem. Površina svih tih dijelova bit će prekrivena travom.

-U rubnom dijelu novoizgrađenih bedema otvorit će se i dućan s domaćim proizvodima Podravinoteka koja će posjetiteljima ponuditi mogućnost kušanja i kupnje proizvoda koje nije moguće
pronaći na policama klasične maloprodaje. Novim turističkim sadržajima i gastro ponudom cilj nam je produljenje turističke sezone i povećanje kvalitete turističke ponude- naglasio je gradonačelnik. U sklopu projekta nabavit će se električni bicikli, punionica za bicikle, nabavit će se i senzor za mjerenje kvalitete zraka, a veliki se naglasak stavlja i na osiguravanje pristupačnosti osobama s invaliditetom, stoga će se nabaviti električni skuteri za razgledavanje utvrde, skalamobil te će informativne i edukativne table biti i  na Brailleovom pismu.

-Zahvaljujem se cijelom projektnom timu i izrađivačima koji su sudjelovali na ovom velikom i značajnom projektu. Uspješno smo prijavili projekt te se nadamo brzoj obradi rezultata i odobrenju sredstava kako bi čim prije krenuli s realizacijom ovog projekta tako da možda već iduće godine Legenda o Picokima bude uprizorena u autentičnijem okruženju i na novoj pozornici s velikim gledalištem koje će moći primiti još veći broj posjetitelja- rekao je gradonačelnik.

FOTO: Grad Đurđevac

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

KORISNE INFORMACIJE

HŽPP: U ovim slučajevima putnici imaju pravo na povrat novca

Sadržajno prijepodne u Đurđevcu

FOTO/VIDEO Podravska Sahara dobila nove stanare, topovi zapucali u pozdrav proljeću

FINI PLODOVI PROLJEĆA

Ovo je proljetno voće nevjerojatan prirodni lijek: Koristi se čak i protiv povišenog krvnog tlaka

PROTIV 34-GODIŠNJAKA PODNESENA KAZNENA PRIJAVA

Podravec lažno prijavio pucnjavu. Mogao bi u zatvor

u ludbregu se na desetak lokacija gradi stotinjak stanova

Stanovi jeftiniji nego u Koprivnici, kupuju ih mladi domaći ljudi

prometna nesreća u rasinji

VIDEO: Vozač Fiat Punta s 3,18 promila sletio u kanal


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati