MISLI NA ZDRAVLJE

Ako imate problema s visokim kolesterolom, ovaj prehrambeni proizvod morate početi jesti

Procjenjuje se da svaka druga osoba u Hrvatskoj ima visoki kolesterol, odnosno visoke razine lošeg kolesterola. Ovaj problem je obično posljedica nezdrave prehrane, prekomjerne težine, nedovoljno tjelovježbe, pušenja i pijenje alkohola. Međutim, zdravstveni stručnjaci uočili su da proizvodi od soje mogu pomoći u rješavanju ovog problema.

Jedan od razloga zašto su te biljne namirnice korisne za kolesterol su njihove niske razine zasićenih masti. Zasićene masnoće nalaze se u maslacu, svinjskoj masti, kobasicama, siru i keksima, a povezuju se s povišenim razinama lošeg kolesterola. – Proizvodi od soje dobra su zamjena za hranu koja je bogata zasićenim masnoćama poput mesa, punomasnog vrhnja i mliječnih proizvoda te grickalica kao što je čips – navodi Heart UK. Organizacija preporučuje konzumaciju oko dvije do tri porcije sojinih proizvoda dnevno, pri čemu 150 grama sojinog jogurta predstavlja jednu porciju.

Druga studija, objavljena u časopisu Antioxidants, otkrila je da konzumacija sojinog brašna ima još bolje rezultate. Znanstvenici su istaknuli da ta namirnica smanjuje visoku razinu kolesterola i drugih lipida za nevjerojatnih 70 posto. – Konzumacija sojinog brašna može smanjiti razine lošeg kolesterola i rizik od metaboličkih bolesti poput ateroskleroze i bolesti masne jetre – rekla je Elvira de Mejia, profesorica znanosti o hrani na Sveučilištu Illinois Urbana-Champaign i jedna od autorica studije.

Osim što je učinkovito smanjuje kolesterol dobar je izbor za osobe oboljele od šećerne bolesti. Ova je vrsta brašna lakše probavljiva u odnosu na brašno od nekih drugih mahunarki zato što sadrži manje škroba i više jednostavnih šećera koje tijelo može brzo iskoristiti. Brašno od soje se posebno preporučuje osobama koje iz određenih razloga moraju slijediti prehranu bogatu proteinima jer sadrži puno više esencijalnih aminokiselina nego brašna od drugih vrsta mahunarki. Koristi se za pripremu kruha, ali i uštipaka, kolača i torti, tjestenine te tijesta za pizzu, a ako se miješa sa pšeničnim brašnom, može se koristiti i za sve ostale vrste tijesta, piše Živim.hr

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

MISLI NA ZDRAVLJE

Djeluje antibakterijski i protuupalno, raste posvuda i besplatna je: Evo o kojoj je biljci riječ

GRANIČNA KONTROLA

Nevjerojatno: Evo što je pronađeno u voću poslanom iz Albanije u Hrvatsku

OBAVIJEST ZA POTROŠAČE

U prehrambenom proizvodu iz Italije otkrivena bakterija opasna po zdravlje