Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
TUŽNA OBITELJSKA PRIča

UŽAS U PODRAVINI: Živjeli u “svinjcu”, brat mučio životinje, a sestra hodala sa starijim muškarcima!

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Teško je i zamisliti kakvu su patnju prolazila maloljetna djeca iz jednog mjesta u Podravini zbog svojih beskrupuloznih roditelja. Oni su ih godinama zanemarivali i maltretirali i na kraju završili na sudu te su oboje dobili po godinu dana zatvora, uvjetno dvije godine. Ova je presuda još uvijek nepravomoćna i roditelji se, naravno, mogu žaliti.

Sve se odvijalo između 2013. i 2015. godine, dakle trebalo je proći osam godina kako bi na kraju pravda bila zadovoljena. Kakva, takva. Oni su, doznajemo, morali biti svjesni svojih roditeljskih dužnosti, no unatoč upozorenjima djelatnica Centra za socijalnu skrb u Koprivnici i voditeljice nadzora nisu vodili adekvatnu brigu oko higijene djece, urednosti kuće i samog odgoja.

– Prostor u kojem su živjela djeca bio je zapušten i neuredan, pun prljavštine, prljavih podova, ostataka hrane, prostorije natrpane stvarima, zagušene od dima cigareta, a kuhinja puna ostataka hrane i prljavštine – navode svjedoci ovog slučaja, što je potvrđeno i tijekom sudskog postupka.

Djeca su spavala u neadekvatnim uvjetima, nisu osigurali adekvatni prostor za učenje djece. No, to nije sve.

– Djeca uopće nisu prala zube, niti imala četkice za zube, niti su ih redovito odvodili na pregled zubaru. Često su imali prljave i neuredne ruke i nokte, roditelji se nisu dovoljno angažirali oko učenja djece pa tako nisu kontrolirali njihove domaće zadaće, nisu pregledavali nose li sav pribor u školu… – navodi se u presudi.

Otac je, navodi se, okrivljenoj majci djece prepustio svu brigu pa je često izbivao iz kuće i pio, te su se tada međusobno verbalno i fizički sukobljavali, upućujući neprimjerene riječi jedno drugome, što su djeca slušala.

– Onda su njihova djeca to naučila i tako se ophodila prema dugoj djeci i osobama. Osim toga, dozvoljavali su da djeca često bez nadzora odlaze od kuće. Djeca su radila štetu na javnim objektima i površinama, zlostavljali životinje susjeda. Majka je čak i fizički kažnjavala djecu, udarala ih šibom po tijelu, govoreći im pogrdne riječi poput “đubre”… Sve je to dovelo do poremećaja u ponašanju djece pa je jedno od njih bilo agresivno, tuklo se s drugom djecom, mučilo životinje, dok je drugo dijete bježalo često iz škole, neprimjereno se izražavalo te upuštalo u neadekvatne veze sa starijim muškarcima. Djeca su spašena, možda i prekasno, te predana u udomiteljsku obitelj.

– Ma nema šanse, brinula sam se o svojoj djeci, redovito kuhala to što oni vole, išla sam na roditeljske sastanke, a djeca su imala sav potreban pribor za školu, imala su četkice za zube i vodila sam ih zubaru – rekla je majka i dodala kako je problem bio u tome što je njezin suprug često provodio vrijeme u kafiću ili ga nije bilo kod kuće te je sav novac koji je zarađivao potrošio.

Poznato joj je bilo da je sin maltretirao životinje. Ponekad ga je znala kazniti jer je bio neposlušan. Njen suprug također se branio da nije kriv te da je za sve kriva upravo njegova supruga. – Ona je spavala do podneva, a djeca su za to vrijeme bila bez nadzora i radila su što hoće. Ja sam zbog egzistencijalnih razloga u rujnu 2014. otišao raditi van, dok je majka ostala živjeti s djecom. Znali smo se sukobljavati i ona je bila agresivna prema meni, a ja sam na to šutio, a djeca sve vidjela – branio se pak otac i rekao da je za nered također kriva ona.

FOTO: ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

NOVI PODACI O BDP-U PO STANOVNIKU OTKRILI BOLNU ISTINU

Hrvatska se razvija duplo brže od naše županije. Gdje smo zapeli?

U TEŠKOJ PROMETNOJ NESREĆI OZLIJEĐENE DVIJE OSOBE

FOTO/VIDEO: Mladi vozač kombija izazvao težak frontalni sudar Audija i Škode

DINO, MARIO I GORdan OTKRILI SU NAM DETALJE

VIDEO Na zgradi HEP-a sutra će osvanuti impresivan grafit

DOJAVA O POŽARU U TRGOVAČKOM CENTRU

UPRAVO Panika u Eurospinu

TEŠKA PROMETNA NESREĆA U KLOŠTRU PODRAVSKOM

FOTO/VIDEO: Mladi se vozač (19) Golfom zakucao u drvenu banderu. Prizor je šokantan

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Teška prometna nesreća na Podravskoj magistrali, muškarac prevezen u bolnicu

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati