Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Valja se zaštititi od sunca, evo kako

Iako u suncu uglavnom uživamo, može nam uzrokovati brojne probleme.  Akutne komplikacije prekomjernog izlaganja suncu su crvenilo kože, opekotine, solarni dermatitis, sunčanica, a dugotrajne posljedice su tumori kože ili prijevremeno starenje kože.

Simptomi sunčanice su najčešće suha koža uz osjetno povišenu tjelesnu temperaturu, a osoba se žali na glavobolju, vrtoglavicu, nemir, smušenost, te je vidljivo crvenilo lica. Sunčanica je vrlo ozbiljno stanje koje može završiti i smrću.

Neki ljudi boraveći na suncu razviju alergiju poznatu kao solarni dermatitis, a karakterizira ga jak svrbež. Osim što biste trebali izbjegavati sunce u razdoblju od 10 do 16 sati, obavezno koristite i zaštitne faktore od 25 ili 30 nadalje ako ste svijetle puti, a ako ste tamne puti, faktore 15 do 30. Upotreba zaštitnih faktora manja od 15 ne preporučuje se nikome.

Neizostavno je spomenuti kako sunce prodire kroz staklo, tako da dok se primjerice vozimo u autu nismo zaštićeni od njegova djelovanja. Prodire i kroz oblake i vodu pa je najbolje konstantno biti zaštićen. Ako na suncu boravite duže vrijeme, na primjer za vrijeme poljskih radova ili na jedrilici, redovito rashlađujte kosu, glavu i potiljak vodom.

Foto: Ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

SALMONELA

U hrani za pse otkrivena opasna bakterija

PRIJEVARA U TIJEKU

HZZO objavio važno upozorenje za umirovljenike!

Upravo objavio HALMED

Iz prodaje se povlači poznati lijek. Sumnja se u njegovu neispravnost

JESTE LI ZNALI?

Ovo je najzdravija krvna grupa

JESTE LI ZNALI?

Popularna plava Nivea pravi je lijek za mnoge zdravstvene probleme

Jeste li znali?

Ovo je jedan od najzdravijih začina na svijetu

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati