Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Velika arheološka iskapanja kod Koprivnice: Našli smo antičku postaju i metaluršku radionicu

Usred Draganovca, koprivničkog prigradskog naselja, točnije na polju preko puta autobusne postaje, nekad davno nalazilo se antičko naselje s postajom, čiji nalazi upućuju i na metaluršku djelatnost. Upravo ovih dana do tih su saznanja došli vrijedni arheolozi i drugi djelatnici pod vodstvom arheologa Muzeja grada Koprivnice Ivana Valenta.

– Tu je bila antička postaja, kakvih je bilo još nekoliko na našem području. Ustanovili smo da je na ovom mjestu bila i radionica za taljenje željezne barske rude, a naišli smo na područje nekadašnjih kuća koje datiraju iz četvrtog ili petog stoljeća – otkrio nam je Valent.

Same postaje, kako nam je objasnio Valent, nalazile su se putem cijelog rimskog puta od Ptuja do Osijeka, a služile su kao odmorišta prije nastavka puta onima koji su se našli na proputovanju. One su se nalazile u prosjeku svakih desetak kilometara i svaka je imala svoj naziv. Pokraj Draganovca, slična se postaja nalazila u Kunovec Bregu te iduća kod Virja, rekao nam je Valent.

– Dosadašnjim smo nalazima jako zadovoljni, za ovo razdoblje na području kontinentalne Hrvatske imamo jako malo nalaza, a pogotovo je malo istraženih cjelina i kuća. Na prostoru Podravine imamo nekoliko definiranih područja vezanih uz talioničku djelatnost, a Draganovec im se nakon naših najnovijih nalaza pridružio – zaključuje Valent. 

Istraživanja, koja će na ovom lokalitetu biti na rasporedu još ovoga tjedna, provodi udruga Podravska arheološka baština u suradnji s Muzejom grada Koprivnice koji je partner na projektu, dok su sredstva za njegovu realizaciju osigurali Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija.

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI