Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Prije 27 godina bili su ugroženi, a sad nema gdje ih nema

VIDEO Dabrovi pušteni kod Legrada razmnožili se cijelom tokom Drave. Sve do izvora u Italiji

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Šumarski fakultet iz Zagreba u sklopu projekta „Živjeti s dabrom“ provodi redovitu kontrolu stanja populacije ovog glodavca uz rijeku Dravu. Prije 27 godina na Dravi kod Legrada, u posebnom ornitološkom rezervatu Veliki Pažut, pušteno je 29 jedinki dabra s ciljem njegovog razmnožavanja jer je njegova populacija u tom razdoblju bila ugrožena. Nova kontrola potvrdila je, ističe prof. dr. sc. Marijan Grubešić sa Šumarskog fakulteta, da u našoj županiji uz rijeku Dravu ima dabrova i da je inicijativa od prije 27 godina urodila plodom.

– Obišli smo područje Čambine, Velikog Pažuta i rukavce rijeke Drave i možemo reći da nema gdje ih nema. Našli smo lokacije njihovih familija i sad su rasprostranjeni duž cijelog toka Drave, ali i Mure. To znači da dabrova ima i u Sloveniji, Austriji i Mađarskoj, a prema posljednjim informacijama, došli su i do izvora Drave u Italiji – kaže profesor Grubešić.

I svi pritoci Drave s Bilogore i Papuka, dodaje profesor, imaju populaciju dabrova, a sve to dogodilo se zahvaljujući jedinkama puštenim u Velikom Pažutu u Legradu. Ipak, nisu svi oduševljeni širenjem populacije dabrova, a to se prvenstveno odnosi na poljoprivrednike kojima ti glodavci nanose štetu. Taj bi se problem, ističe Grubešić, uskoro trebao riješiti.

– Baš ovaj projekt kojeg sad provodimo s partnerima iz Slovenije trebao bi riješiti naš suživot s dabrovima. U sklopu projekta napravit ćemo plan gospodarenja dabrom jer su u zadnje vrijeme od poželjnog postali nepoželjni susjedi. Određene su zone u kojima je predviđeno obitavanje populacije dabrova, a u onima u kojima nije, nadležne službe pobrinut će se za njihovo vraćanje u okruženje gdje im mjesto – zaključio je Marijan Grubešić.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

BOGATIM PROGRAMOM OBILJEŽEN DAN OPĆINE KOPRIVNIČKI IVANEC

Načelnik Zoran Vrabelj: Vrtić smo izgradili, školu počinjemo graditi, a djece je sve više

slavenaši počeli s pripremama

FOTO Tri igrača na probi, Caimacov odrađuje vojni rok, Đurec novi u stručnom stožeru

[FELJTON] Stoljeće Josipa Manolića, 8. dio

Franjo Tuđman ga je u sukobu oko Bosne žrtvovao u korist hercegovačkog klana

Počela tradicionalna moto utrka

VIDEO Tisuće zaljubljenika u brzinu okupiralo Križevce

Organizirala LOVAČKA STRELJAČKA UDRUGA PREKODRAVLJE

FOTO Prekodravci uživali u druženju, okušali se i u gađanju zračnicom

BROJ KAZNENIH DJELA LANI PAO ZA 30 POSTO, ALI...

Teške ozljede, provale i krađe rastu, policija stala na kraj preprodaji duhana


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati