Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
OVI LJUDI ŽIVE NADOMAK CIVILIZACIJE I PUT DO NJIHOVIH KUĆA PRAVA JE AVANTURA

VIDEO: Do Jadranke i Mladena možete samo ako pregazite potok, do Katarine isključivo traktorom

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Dvije obiteljske kuće, dva ista problema. U određenom je vremenskom periodu do ovih kuća gotovo nemoguće doći, a da bi došli do jedne od njih potrebno je proći preko potoka. Iako Koprivničko-križevačka županija slovi kao nizinska, prigorski dio iste ponekad zna biti vrlo zahtjevan što se tiče prometovanja. No, kuća obitelji Seselj u Kamešnici, naselja u sastavu općine Kalnik nedaleko Križevaca, u posebno je lošem položaju. Do nje vodi put koji je u jako lošem stanju, gotovo neprohodan. No, kada mislite da ste prošli najgori dio puta, ispred vas se pojavi potok koji morate proći kako bi došli do Jadranke (76) i Mladena Seselja (82).

– Vi ste imali sreće. Potok u kišnih dana zna biti prava bujica te je gotovo neprohodna prepreka. Ponekad se i mi jedvice probijemo, a imamo pravo terensko vozilo. U tim trenucima do nas ne može doći ni hitna ni vatrogasci – kaže Jadranka Seselj. Iako žive u pravom raju, na obroncima Kalničkog gorja, dolazak do njih zna biti pravi pakao. U svom ranču, koji se prostire na 7,5 hektara, imaju ovce i 1300 sadnica lješnjaka. Imaju i kuću u Zagrebu, ali su se odlučili preseliti u Kamešnicu kako bi se bavili turizmom.

– Oba naša sina su vani, a mlađi je čak najavio mogućnost povratka. Htjeli smo ovdje napraviti neku bazu za turizam jer je destinacija idealna. Načelnik Kešer u više je navrata obećao asfaltiranje puta pa i rješenje prelaska potoka s mostićem, no to se nikad nije dogodilo. Ne možemo imati turizam ako se do nas ne može – navela je Jadranka.

Isto tako, u ništa boljem stanju nije ni put do kuće Marije Bratković (70) u naselju Srijem, u općini Sokolovac nedaleko Koprivnice. Njezina se kuća također nalazi na osami, ali do nje vodi vijugavi zemljani put. Kada je vrijeme suho, tada je moguće proći. Ali nakon kiše ili kad se otopi zaleđena zemlja, jedino prijevozno sredstvo koje je u opciji je traktor.

– Moja je supruga neki dan s automobilom išla do svoje majke. Imamo vozila koja imaju pogon na sva četiri kotača i svejedno je zagrezla i morali su ju izvlačiti. Do moje punice ne mogu doći hitne službe. Ako se nešto dogodi, tko će onda odgovarati – naveo je Krunoslav Lončar. Gospođa Katarina bila je bolesna pa s nama nije mogla razgovarati, no upravo takvi trenuci plaše članove njezine obitelji.

– Što ako se dogodi bolest ili nešto slično, kako ćemo do nje. Prije je općina ovaj put navažala šljunkom i ostalim materijalom, a sada se već duže vrijeme to ne radi. Čak se ni snijeg ne čisti – naveo je Krunoslav Lončar. Kako se u oba slučaja radi o javnim putevima, za njihovo održavanje odgovorna je općina.

– Treba se samo javiti u općinu i problem će biti riješen. Nisam bio svjestan da se radi o ovakvoj situaciji. Naravno da ćemo navoziti materijal na put i čistiti snijeg. Mještani se uvijek mogu javiti sa svojim problemima i ako smo u mogućnosti uvijek pomažemo, iako smo vjerojatno jedina općina u Hrvatskoj gdje mještani ne plaćaju niti komunalni doprinos niti naknadu – naveo je Vlado Bakšaj, načelnik općine Sokolovac. Rješavanje problema najavio je i Mladen Kešer, načelnik općine Kalnik.

– Istina je da sam prije obećao da ću riješiti problem, ali jedno vrijeme nisam bio načelnik. Uređenje puta do obitelji Seselj u planu je za ovu godinu, a riješit ćemo i pitanje prolaska preko potoka. Moram napomenuti da se put nalazi na području općine Kalnik, a imanje na području grada Križevaca, koji i ubire komunalnu naknadu – naveo je Mladen Kešer.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

NOVI PODACI O BDP-U PO STANOVNIKU OTKRILI BOLNU ISTINU

Hrvatska se razvija duplo brže od naše županije. Gdje smo zapeli?

U TEŠKOJ PROMETNOJ NESREĆI OZLIJEĐENE DVIJE OSOBE

FOTO/VIDEO: Mladi vozač kombija izazvao težak frontalni sudar Audija i Škode

DINO, MARIO I GORdan OTKRILI SU NAM DETALJE

VIDEO Na zgradi HEP-a sutra će osvanuti impresivan grafit

DOJAVA O POŽARU U TRGOVAČKOM CENTRU

UPRAVO Panika u Eurospinu

TEŠKA PROMETNA NESREĆA U KLOŠTRU PODRAVSKOM

FOTO/VIDEO: Mladi se vozač (19) Golfom zakucao u drvenu banderu. Prizor je šokantan

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Teška prometna nesreća na Podravskoj magistrali, muškarac prevezen u bolnicu

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati