Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
DANAS ŽIVI SAM U KLIJETI BEZ VODE I KANALIZACIJE

VIDEO Ivan (72): “Zbog žene sam završio u zatvoru i ostao bez noge.” Ona tvrdi da laže

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Da je život ponekad vrlo okrutan najbolje je na svojoj koži, i to doslovno, osjetio 72-godišnji Ivan Vrban. Ovaj je koprivnički umirovljenik desetljećima živio u skladnom braku, vodio obiteljski život, imao posao i kuću, a onda se u kratkom vremenu sve preokrenulo. Ivan danas živi sam u klijeti bez vode i kanalizacije, izgubio je obiteljski dom, nema jednu nogu, dane provodi u krevetu, a izgubio je i ženu, s kojom više nije u braku. Također, iza njega je dio života iza rešetaka, a veliku krivicu u svemu tome, barem on tako tvrdi, ima upravo njegova bivša supruga. U zatvoru je od 2019. godine bio triput, jer ga je žena prijavila da joj prijeti.

– To je jedna velika laž, bio sam u istražnom zatvoru, a ni sam ne znam zbog čega. Prvi put 2019. godinu dana i dva mjeseca, pa sam bio šest mjeseci doma, živjeli smo skupa pola godine i onda me opet prijavila i opet sam išao u zatvor do sredine prosinca. Nisu imali dokaze protiv mene, bio sam na slobodi do ožujka 2022. pa me prijavila da više nemam pravo biti u kući kod nje i opet sam išao u zatvor, ovaj put na devet mjeseci. Sve mi je smjestila i ona je najveći krivac zašto danas ovako živim – poručio je Ivan i otkrio kako je sve počelo.

Saznao da ima drugog

– Saznao sam da ima drugoga i lažima me se pokušala riješiti. A jedina istina je ta da nisam nikada nikome prijetio. Nikada ništa nije dokazano protiv mene, a u istražnom zatvoru ležao sam mjesecima. Zato i kažem da sam zbog nje ostao bez noge. Da nisam bio po zatvoru, mogao sam normalno liječiti nogu. U zatvoru su rekli da nemaju novce da me vozikaju po bolnicama – ispričao nam je i uveo nas u drugi dio ove tragične priče. Naime, samo nekoliko mjeseci po izlasku iz zatvora, Ivan je ostao bez desne noge, koju su mu odrezali u koljenu.

– Prije sedam, osam godina bio na operaciji gležnja i nešto su krivo napravili. Nakon toga sam hodao, da se tako izrazim, po jednoj strani stopala i nekoliko godina kasnije, taman dok sam bio u zatvoru, dobio sam gangrenu. Tamo je nisam mogao liječiti, već po izlazu iz njega, ali već je bilo kasno. Dok sam došao doktoru, rekao je da nogu treba rezati i da nema druge. Tako su mi prije osam mjeseci rezali nogu i od tada nikako ne živim. Da stvar bude gora, ni lijeva nije u dobrom stanju. Imam rupu od osteomijelitisa, to je kao upala kosti uzrokovana bakterijama ili gljivicama. To imam već 30 godina, iz noge jako smrdi. Ne mogu s ljudima biti u maloj prostoriji koliko to smrdi, i tak bude dokle god budem živ. To sam na poslu nastradao, skočio iz vagona i loše je završilo – požalio se Ivan, koji je radio u nekadašnjem Temelju pa Tehnici i na kraju u Hartmannu. Kaže, bila su to neka druga vremena, kojih se lijepo prisjetiti. Danas je priča sasvim drugačija i u klijeti je već godinu dana.

Želi se vratiti u kuću

– Po izlasku iz zatvora htjeli su me smjestiti u dom, ali nisam se dao. Što ću tamo, bio sam zatvoren u zatvoru, neću još biti i tamo. Ubrzo sam ostao bez noge i život mi se nakon svega toga promijenio hiljadu i jedan posto. Tužno, što drugo reći. Ovdje sam sam, nemam vode, nemam priključak na kanalizaciju, imam samo struju. Ne mogu se kretati, ovisan sam o kolicima i ne idem nikamo iz ove klijeti. Dok mogu izađem na verandu, srećom pa nema stepenica, nije lako, ali nekako ide. Teško se privikavam na kolica, no moram – ispričao nam je. S obzirom na nemoć, hranu uglavnom naručuje iz jednog restorana i na to troši penziju koju ima. Srećom, od ovog je mjeseca dobio i pomoć gerontodomaćice, što mu puno znači.

– Dođe triput tjedno, ovdje je na dva sata, počisti što može i ode. Donese mi hranu, vodu i nekako se snalazim. Tu i tamo posjeti me susjed, a osim gerontodomaćice dođe i sestra, koja me previja. Dane provodim ležeći, gledam TV, nisam mogao ni glasovati, ali dobro, nije to tak važno – kazao je i dodao da sa ženom nema nikakve kontakte, ali ima s djecom, koja ga tu i tamo posjete.

– Ne mirim se s time da ovdje ostanem, preko odvjetnika tražim da se vratim u kuću gdje je i žena. Skoro 40 godina bili smo u braku, sad više nismo i ne moramo biti, ne moramo ni razgovarati, ali imam pravo biti u djelu kuće. Velika je, svako može biti na svojem katu, da se ni ne vidimo. Jer ovo kako trenutno živim je žalosno i nadam se da će uskoro biti drugačije – zaključio je naš sugovornik.

Nekoliko dana kasnije javila nam se i bivša Ivanova supruga, koja je demantirala većinu onog što nam je Ivan ispričao. Kazala je da je velika laž to da je zbog nje ostao bez noge i poručila da postoje itekako dobri razlozi što je završio u zatvoru, ali detaljnije u priču nije htjela ulaziti. Tek je dodala da se i dalje sude i da oni koji moraju – istinu znaju.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Dan otvorenih vrata Veleučilišta u Križevcima

FOTO Maturanti se iz prve ruke uvjerili što mogu očekivati ako se odluče za ovaj studij

projekt aglomeracije ludbreg pomaknuo se s mrtve točke

Prvi korak napravljen, realizacija još upitna

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Izbio požar u obiteljskoj kući, dječak spriječio katastrofu

POKAZNA VJEŽBA

FOTO Djeca pokazala svoje vatrogasne vještine

podravsko naselje dobilo svoj prvi suvenir

VIDEO Vlado je od pčelinjeg voska napravio repliku zvonika

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Težak sudar dvaju kombija. Dvije osobe prevezene u bolnicu


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati