Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
ĐURĐEVČANIN UZGAJA UKRASNO BILJE

VIDEO Ivan: “Moji eukaliptusi, pitospore i topijari krase brojne okućnice diljem Dalmacije”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Đurđevčanin Ivan Međimorec godinama se bavi uzgojem ukrasnog bilja, a u svom rasadniku ima topijare, arizonske čemprese, pitosporu, eukaliptus i viburnum. Već duže je prepoznatljiv sa svojim ukrasnim biljem, a njegove sadnice najčešće su namijenjene za Dalmaciju.

– Ukrasno bilje koje uzgajam prvenstveno je namijenjeno za ukrašavanje okućnica i izradu živih ograda. To je bilje koje je karakteristično za mediteransku klimu, ali sve bolje uspijeva i kod nas u Podravini pa ima sve više kupaca i iz naše županije – priča nam Ivan. Klimatske promjene, dodaje on, čine svoje pa više nije čudno da se i u Podravini za ukrašavanje okućnica i žive ograde koriste biljke karakteristične za južne krajeve. To je, naglašava, dobro i za njegov posao. Prije je uzgajao i tuje, koje su bile itekako popularne u Podravini, no kako je to bilje počela napadati bolest, preorijentirao se na arizonske čemprese koji su otporniji, ali i ljepši za ukrašavanje dvorišta i okućnica.

– Tuje polako postaju prošlost jer bolest čini svoje. Kako su postale sve rasprostranjenije kod nas u Podravini, s njihovim intenzivnim uzgojem stigli su i nametnici koji uništavaju sadnice i više nema dvorišta u kojem su sve tuje zdrave. Zbog toga sam se okrenuo arizonskim čempresima koji su još bolji od tuja, a i od njih se mogu slagati žive ograde, što Podravci itekako vole – priča nam Ivan. Dodaje kako uzgoj zahtjeva dosta vremena i strpljenja, pogotovo u sušnim razdobljima, kad treba dobro paziti da sadnice ne propadnu. No, u tom poslu Ivan uživa pa mu nije problem i po osam sati dnevno provoditi u rasadniku.

– Volju i strpljenja imam napretek i rasadnik je meni idealan za odmak od stresne svakodnevice. Dodatni izazov mi je činjenica da uzgajam bilje koje zapravo nije karakteristično za naše podneblje i kad mi uspiju sve sadnice presretan sam. Da radim dobar posao potvrđuje i činjena da moji eukaliptusi, pitospore i topijari krase brojne okućnice diljem Dalmacije – s ponosom dodaje Međimorec. Sve poslove u rasadniku Ivan obavlja sam, a i to, ističe, ima veliku ulogu u uspješnom uzgoju.

– Ne moram se brinuti hoće li netko nešto zeznuti, jer u rasadnik ne ide nitko osim mene. Točno znam kako o svakoj sadnici treba voditi brigu, a očito postoji i velika sinergija između biljki i mene – zaključio je.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Lakše je ozlijeđen

FOTO S 2,14 promila motociklom sletio u kanal

U TIJEKU JE 4. ZLATNA BUĆKA PODRAVINE

VIDEO Somove na Šoderici ove godine lovi 18 ekipa

Teška prometna nesreća kod Koprivnice

Upravo: Motociklist sletio s ceste, prevezen je u bolnicu

BAŠ KAO NEKADA

FOTO/VIDEO Svatovi s klencericama i klencerima prošpanicirali gradom, vitezovi uveličali slavlje

TRADICIONALNI ROOSTERS MOTO MEETING

VIDEO Motori “zagrmjeli” gradskim ulicama, slijedi druženje u Novigradu Podravskom pa na Šoderici

AUTO KOPRIVNIČKIH REGISTRACIJA SUDJELOVAO U PROMETNOJ NESREĆI

FOTO Dvije osobe ozlijeđene u trostrukom sudaru


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati