Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
VALENTA ŠTEFOJIĆA, AUTORA TORNJA U MAJURCU, JAKO JE POTRESLO NJEGOVO RUŠENJE

VIDEO ‘Kad sam ga gradio tresao sam se od umora, ali bio sam sretan. Sada je moj život završen’

Nikome tko je prolazio cestom između Koprivnice i Križevaca nije promakla 34 metara visoka građevina koju je izgradio Valent Štefojić. Impozantni toranj nastao je između 2019. i 2021. godine, a gospodin Valent ispričao nam je da je toranj gradio jer mu se pojavio u snu, u teškom periodu njegovog života. Nikada nije znao čemu toranj služi i koja bi bila njegova krajnja svrha, ali kako je kazao, morao je slijediti san.

– Poslije tog sna u sebi sam osjećao nevjerojatnu snagu. Radio sam toranj do iznemoglosti, od umora mi se treslo cijelo tijelo, ali bio sam zadovoljan i ispunjen. Toranj je bio moje poslanje i jedina preokupacija tri godine, a nitko mi nije podao niti jedan čavlić, u potpunosti sam ga sam izradio – kaže Valent koji je u zdanje uložio preko 400.000 kuna, ne računajući svoj rad.

Rušenje tornja, za kojeg je Valent po završetku planirao da bude lokalna atrakcija te bi toranj bio osvijetljen tako da svaka etaža ima svoju boju, jako ga je potreslo. Zdanje koje je predstavljalo tri godine života i koje je Valent izgradio sam u punom smislu te riječi na neki je način manifestacija njegove osobe, koja sad kopni.

– Meni je život sad završen. Svejedno mi je hoću li sutra biti na ovom svijetu ili ne. Svi su gledali kako toranj raste i nitko nije reagirao. Drugog dana, kada sam završio s radovima i skinuo šalung, došla je inspekcija. Sumnjivo mi je to, željeli su me uhvatiti u neku mrežu. Koliko ću sad morati platiti rušenje… – govorio je vidno uzrujani Valent.

Toranj je nakon tri godine bio dogotovljen, ali sad se veći dio mora ukloniti. Prema inspekcijskom rješenju, vidljivo je da je Valenta i prethodno posjetila inspekcija te zatvorila gradilište, no završetak ovog projekta, koji za Valenta život znači, za njega nije dolazio u pitanje. No, kako smo već naveli, s tim se nije složila građevinska inspekcija, koja je naložila uklanjanje tornja, točnije, njegovog djela, jer su inspektori vrlo vjerojatno po prijavi izašli na teren i zaključili da je građevina opasna te da ju treba srušiti.

– Toranj je građen tako da ga gotovo nije bilo moguće kvalitetnije graditi. Cijela konstrukcija je armirani beton. Primjerice, kad je bio potres u Petrinji susjedi je popucala kuća. Na mojem tornji nije bio nikakvih posljedica, ostao je u potpunosti netaknut – objasnio je Valent Stefojić.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

INTRIGANTNA PRIČA

Krađa novca i dokumenata iz nogometnog kluba je čista slučajnost ili pak pomno planirana pljačka

Obavijest za potrošače

U hrvatskom začinu otkriveni komadići plastike. Povlači se s tržišta

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Kaj bi se čovek dal da se v tem Šemovcu bar jemput potrefi zeleno

Pred više od tisuću članova i simpatizera obilježena 34. obljetnica osnutka HDZ-a u Varaždinskoj županiji

Plenković: Franjo Tuđman stvorio je najvažniju, najveću, najutjecajniju i najodgovorniju političku stranku u političkoj povijesti Hrvatske

VELIKA PROMJENA ZA MNOGE

HZMO ima važnu obavijest za brojne građane

SVI ĆE DOBITI POVRAT NOVCA

Plodine mole sve kupce ovog prehrambenog proizvoda da ga prestanu konzumirati: “Vratite ga u najbliži prodajni centar”

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati