Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
TU, MEĐU NAMA - zlatna destilerija obitelji njirić

VIDEO Marija godišnje proizvede oko tri tisuće litara alkoholnih pića

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Rakije, rakije amo, jer utjehe nema u vodi, poznati su stihovi pjesme „Vagonaši“ Dobriše Cesarića, a onaj tko utjehu želi pronaći u rakiji, mogao bi to učiniti u Kloštru Podravskom. Ondje već desetak godina egzistira OPG Njirić, a Marija i njena obitelj usavršili su se u proizvodnji rakije i ostalih alkoholnih pića poput likera. Potvrda tome su i zlatne medalje s izložbe rakije u Kalinovcu, na kojem se Njirić natječe svake godine, no izložbe i nagrade nisu nešto što posebno impresionira gospođu Mariju.

– Kalinovac je jedina izložba na koju se prijavljujem. Nit’ imam vremena, nit’ mi se cilj pokazivati jer tržište imamo. Najveće količine, odnosno oko 70 posto, plasiramo u Zagreb, nešto ide u Istru, malo u Đurđevac, u Prelog, Ludbreg i Varaždin. Ukupno imamo dvadesetak restorana koji kontinuirano uzimaju našu rakiju i osnovni mi je cilj da za njih svih 12 mjeseci imam robu – otkrila je Marija u čijoj se destileriji godišnje proizvede oko tri tisuće litara što rakije, što likera.

1000 litara čistog alkohola

– Mala smo destilerija pa imamo pravo na tisuću litara čistog alkohola. Kada bismo to prešli, onda bismo podlijegali i dvostruko većoj trošarini, što bi nam bilo potpuno neisplativo. No, za mene je i ovo sasvim dovoljno posla – kazala je Marija Njirić, a nju smo na zatekli u pečenju viljemovke koja je ujedno i najpoznatiji brend njenog OPG-a.

– Dok se peče rakija, stalno se mora biti uz kotao i kontrolirati kakvoća te sve ostalo. Što se tiče voća, ova je godina jako loša, apsolutni podbačaj. Mi smo u ekološkoj proizvodnji voća i vinograda te sve tretiramo samo prirodnim pripravcima, a kad je u pitanju viljamovka ubrali smo malo više od 30 posto u odnosu na lani. U punom rodu imamo 500 stabala kruške viljemovke te još 600 stabala koje su ove godine trebale dati početni rod, no od njih nije bilo ništa. Cvale su, ali plod je potom jednostavno otpao. Ranijih godina najveće probleme imali smo s kasnim mrazom, protiv kojeg smo se borili paljenjem automobilskih guma u nasadima. Kako je nasad uz školu i sportsku dvoranu, netko je jednom pozvao vatrogasce, vjerojatno misleći da se zapalila škola, a ono suprug i ja među kruškama palimo gume kako bismo barem minimalno podigli temperaturu i spasili urod – prisjetila se Njirić, koja se proizvodnjom rakije počela baviti gotovo slučajno.

-Još 1998. godine posadili smo 200 viljamovki i nije da smo se kasnije o njima nešto posebno brinuli. Jedne godine kruške su odlično rodile, a tada smo imali stari kotao od 80 litara i odlučili smo ispeći rakiju. Ispekli smo 500 litara viljemovke i nismo znali što s njom pa smo došli na ideju da bismo mogli registrirati destileriju. No, moralo je proći još neko vrijeme da riješimo papirologiju, nabavimo bačve i sve što ide tako da od 2014. godine imamo registriranu destileriju – kazala je Marija koja je glavna po pitanju proizvodnje.

Šefica proizvodnje

– Moram biti poštena pa reći da recepturu za rakije i likere izrađuje muž i on je zadužen za finese. Radimo i vino, ali isključivo radi tropa od kojeg pečemo lozovaču i ona nam je baza za sve likere. Viljemovka je naš najpoznatiji brend i ona je i dalje najzastupljenija, a sve drugo se kasnije razvijalo. Zanimljivo je kako se alkoholne navike mijenjaju iz godine u godinu. Zadnje dvije godine mladi su poludjeli za Ginom, dok prije nekoliko godina nismo mogli proizvesti medovače koliko se ona tražila i pila. I šljiva ide jako dobro i doživjela je uzlet posljednjih nekoliko godina – rekla je Njirić, koja uz viljemovku i šljivovicu u ponudi ima i rakije od breskve, meda i rogača te likere od oraha, višnje i crvenog voća.

– Ove godine prvi puta ćemo peći i rakiju od dunje, a kod rakije je ključno da ona mora dovoljno odležati. Minimalno šest mjeseci, a najbolje godinu dana da bi se do kraja razbistrila pa tako trenutačno prodajemo viljemovku još iz 2021. godine, a ona iz prošle tek uskoro stiže na red. Zahvaljujući tome što je prošla godina bila iznimno dobra, vjerujem da ćemo imati dovoljno proizvoda za distribuciju, a činjenica da smo mali proizvođač, jednostavno nas ograničava da uopće razmišljamo o tome kako bismo probali s izvozom. Imamo stalne kupce, dogovorenu distribuciju i ne možemo se žaliti – zaključila je Marija Njirić.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Tekst je napisan uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Javnog natječaja 1/23 za raspodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – profitnih pružatelja elektroničkih publikacija za 2023. godinu

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ovaj čovjek velikog srca jedan je od rekordera po broju dobrovoljnih davanja krvi

FOTO Ivan (64): Koljena su mi se potrošila od puno seksa!

GARDENOLO SPIDER

FOTO Najveća pitomačka kompanija osnovala tvrtku – kćer

NAJDUGOVJEČNIJE NATJECANJE U HRVATSKOJ

FOTO Tiki i Fajt kraljevi Šoderice, Česi i Ketiš upecali štuku od 83 centimetra

s 25 na 10 eura, nije loše

FOTO Rešo na popustu za ratnog veterana

PREDSTAVLJA OPASNOST

Državni inspektorat ima obavijest za roditelje čija djeca imaju ovu igračku

USKORO JOŠ JEDNA, ALI OVAJ PUT RETRO REKLAMA

VIDEO Što to dva mladića upravo oslikavaju na Podravkinim silosima?

Upišite pojam koji želite pretraživati