Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
NEDOVRŠENA STAZA ZAGORČAVA IM ŽIVOT

VIDEO Mještani bijesni: Bušimo gume, vozimo slalom i riskiramo život izlazeći na cestu

Peteranska cesta u Koprivnici nedavno je dobila novo ruho, a sukladno tome i povećan promet. Nadvožnjak Danica u punom je pogonu, a kako bi se povećala sigurnost, dio prometnice dobio je i novi sloj asfalta. Međutim, turski radnici posao nisu odradili do kraja i dio pješačko-biciklističke staze svima koji onuda prolaze već mjesecima zadaje probleme. Naime, na potezu od kućnog broja 26 do 42 posao je nedovršen, a staza neprohodna pa su pješaci, a poglavito biciklisti, u vrlo nezahvalnoj situaciji. U jednoj takvoj zatekli smo Branka, koji je hrabro vozio slalom kroz prepreke, odnosno između šahtova. Živi u toj ulici, svakodnevno prolazi biciklom i kazao nam je na prvu da je ovo jako veliki problem koji traje mjesecima.

– Dakle, imate dvije opcije. Voziti se po cesti punoj kamiona i automobila ili cik-cak po tom kamenju. Pritom morate izbjegavati šahtove, a i jao si ga vama ako nemate bicikl s dobrim gumama, jer će vam se iste sigurno probušiti na ovom oštrom kamenju. Kažem, živim tu malo dalje, svaki dan gledam i čekam kad budu to složili, ali pomaka nema. Kaj je najgore, nemam koga ni pitati kaj se čeka, jer to moraju dovršiti turski radnici. Pravi cirkus, kaj da vam drugo velim, sve ovo nema nikakvog smisla. Govorimo o stazi dugoj možda 150 metara, pa to bi netko napravio u jednom danu – ljutito je poručio Branko i upozorio na još jedan problem.

Bilo je i padova

– Ima onih koji dolaskom do tog nedovršenog dijela odu na drugu stranu ceste pa se onda na zebri udaljenoj stotinjak metara vrate na ovu stranu. No tu ih čeka novo iznenađenje. Idete zebrom i upadnete u rupu, jer ni to nisu sredili niti stavili tlakavce. Stvarno jako neozbiljno – poručio je naš sugovornik. Inače, pažnju na problem skrenula nam je Đurđa Maronić, koja nas je prva kontaktirala. Iako živi u Peterancu, biciklom redovito ide prema gradu, a to je u zadnje vrijeme problem, jer staza nije dovršena.

– Odavno sam vas mislila zvati, jer to mi smeta već mjesecima, ali sad mi je dosta, jer nitko ne reagira. Svako malo moram u grad, muž je bolestan, onkološki je bolesnik, auto nemamo i ovisna sam o biciklu. Nisam ni ja najbolje, imam problema s koljenom i hodala sam na terapije. Kad idem prema gradu, a to je vrlo često, kod kućnog broja 42 dolazim do prepreka pa moram dolje s bicikla i prijeći na drugu stranu ceste. Koliko je to opasno s obzirom na promet ne moram vam govoriti, a zebre na tom dijelu ceste nema. Nakon toga se odvozim tih 100, 200 metara pa stanem kod zebre i onda nazad na drugu stranu. Tu je opet problem, velika rupa na kraju zebre pa opet moram dolje s bicikla. Dakle, u tih niti 200 metara ja pet puta moram gore-dolje s bicikla, a koljeno me boli da vam to ne mogu opisati – požalila se Đurđa i dodala da je vidjela jednu gospođu kako je pala baš kod kućnog broja 42.

Odgovorni HŽ i HC

– Strašno je izgledalo, ali većih posljedica srećom nije bilo. Nije se ni to trebalo dogoditi da su posao napravili do kraja. To od jeseni tako stoji. Ne lažem, pitajte bilo koga. Da lažem i blatim, druga priča, ali sve ovo je živa istina. U srijedu i četvrtak opet moram u grad, djeca rade, mi auto nemamo i nema me tko voziti. Inače nije problem, ali taj dio puta je katastrofa i očito nitko neće reagirati sve dok netko ne strada. Zvala sam i gradonačelnika Jakšića, rekao je da je sve zabilježeno i da će proslijediti upit. Nadam se da će onda uskoro to i posložiti – nada se Đurđa, s čijim se riječima složio i susjed Branko Zidar.

– Koliko sam čuo, rekli su da budu asfaltirali do kraja godine. Od tad su prošla tri mjeseca. Valjda budu dok neko pogine ili dok se dovoljno bicikli probuši, jer onuda ne možete prolaziti, a da guma ne nastrada – prokomentirao je. Upit tko je kriv i zašto se taj dio staze već mjesecima ne sredi poslali smo pročelniku Tomislavu Golubiću, koji nam je otkrio da grad nije u nadležnosti te ceste i da ništa ne smije raditi mimo suglasnosti HŽ-a i Hrvatskih cesta.

– Taj se dio još uvijek vodi kao gradilište drugog kolosijeka pruge. Za novi nadvožnjak i pristupne ceste dobivena je privremena uporabna dozvola, jer tvrtka Cengiz još nije odradila sve do kraja niti prošla tehnički pregled. Sve dok je tako, mi kao Grad ne možemo niti smijemo reagirati. Ali im možemo sugerirati da to što prije urede. Vidimo što se dešava, svjesni smo svega pa tako i tog problema i nadamo se da će se uskoro riješiti, ali opet ponavljam, ne smijemo raditi ništa bez dogovora s HŽ-om i HC-om – poručio je Golubić.

NEKI SU ZBOG NJE VEĆ I STRADALI

Oprez! Nasred pješačke staze ogromna rupa

Branko, kojeg smo sreli kako biciklom prolazi po šljunčanoj stazi, ukazao nam je na još jedan problem, ali s druge strane ceste, podno nadvožnjaka Danica. Naime, na pješačkoj, odnosno biciklističkoj stazi koja se spaja s Peteranskom cestom, nasred kolnika nalazi se ogromna rupa.

– Pogledajte samo kolika je. Ja znam gdje je, jer redovito ovuda prolazim, ali mnogi ne znaju pa nalete i eto ti vraga. Nedavno sam vidio jednu djevojku na koturaljkama kako je zapela i razbila se upravo na toj rupi. Zato apeliram na nadležne da je riješe prije nego još netko nastrada – poručio je Branko.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

cesta uz ulicu stiska noćna je mora za vozače

“Već pola godine umjesto po asfaltu, mi se vozimo po šodru i uništavamo svoje aute”

kloštar podravski kreće u realizaciju vrijedne investicije

Pavlović: Gradit će se dom za starije i nemoćne za 120 korisnika

u 40 godina promijenio samo gume

FOTO Milan svoj pony vozi 40 godina: “Ne bih ga mijenjao nizašto, a za novi niti nemam novac”

Europski tjedan upoznavanja groblja u Koprivnici

Prošećite grobljem i upoznajte povijest našeg grada

ZAVRŠIO JE U BOLNICI

Vozač “pod parom” vrludao cestom i zabio se u parkirani traktor

apsolutni rekorder

Biciklist u Koprivnici napuhao 4,90 promila


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati