Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
PROBLEM U ŽDALI

VIDEO Mještani upozoravaju na ekološku katastrofu: “Mađari nas truju prskanjem raslinja s otrovnim herbicidima”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Mještani Ždale, naselja na području Općine Gola, i ribiči ogorčeni su na postupanja mađarskih susjeda u tretiranju visokog raslinja koje raste uz žičanu ogradu na samoj granici Hrvatske i Mađarske uz potok Ždalčica. Mađari uporno, kažu Ždalčani, herbicidima prskaju raslinje uz samu granicu pa otrov nošen vjetrom završava i u potoku te na njihovim vrtovima jer nedaleko od same granice ima i domaćinstava.

– U današnje vrijeme ekološke osviještenosti i borbe s klimatskim promjenama, upotrebu totalnih herbicida, i to u blizini vodotokova gdje je to itekako zabranjeno, smatramo teškim propustom nadležnih vlasti i institucija. Time je ugroženo i zdravlje naših mještana, jer herbicidi završavaju i u njihovim vrtovima i na imanjima, a da ne govorimo o posljedicama koje nastaju u Ždalčici, kao i Čambini koja je zaštićeni krajobraz i u koju se ulijeva Ždalčica – ističe Milan Foruglaš, donačelnik Općine Gola. O ekološkom problemu, dodaje on, obaviješten je Državni inspektorat i naše Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, kao i Europska agencija za okoliš. No, Mađari ne posustaju te su herbicidima nedavno ponovno poprskali visoko raslinje na samoj granici.

– Jedino što se promijenilo je da tretiranje sad obavlja ljudska ruka. Prije su imali strojeve koji su prskali, a sad je tretiranje obavljeno vozilo na kojem je bio jedan radnik zadužen za prskanje. Nije nam jasno kako se svojevrsni ekocid učestalo provodi unatoč našim pritužbama. Čak je nepojmljivo i da nisu maknuli žičanu ogradu čije je postavljanje znatno ugrozilo migraciju divljači, što je također nedopustivo – dodaje donačelnik Foruglaš. I ribiči su ogorčeni na postupke Mađara jer je, kažu oni, zbog tretiranja herbicidima došlo do pomora ribe koje nitko nije prijavio. To se, tvrdi Nikola Grčić, prvenstveno odrazilo na jezero Čambina u koje se ulijeva Ždalčica.

– Ždalčica je doslovno postala mrtva voda koja se jedino može uzburkati vjetrom. Više u njoj nema života i doslovno je ostala bez žaba i riba, ali i komaraca. Konji na obližnjim livadama ne žele piti vodu iz bunara nakon tretiranja i to najbolje dočarava koliko su prskanja štetna za nas. Možemo reći da nas Mađari truju prskanjem raslinja s otrovnim herbicidima. Krajnje je vrijeme da naši inspektorati i ministarstva nešto učine kako bi se zaustavio ekocid kojeg svojim postupcima provode Mađari – tvrdi Grčić. U Državnom inspektoratu ističu kako će, slijedom prijave možebitne štete od uporabe herbicida, inspekcija zaštite prirode, vodopravna te poljoprivredna inspekcija obaviti inspekcijski nadzor.

– Po okončanju nadzora pravovremeno ćemo Vas obavijestiti o utvrđenim činjenicama i poduzetim mjerama – navode u Državnom inspektoratu u odgovoru na naš upit.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf, čitatelj

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Obavijest trgovačkog lanca

Plodine u potpunosti povlače jedan prehrambeni proizvod iz prodaje: U njemu je otkrivena salmonela

veliki popusti za članove kluba

Na Dinamo i Hajduk za 20 eura. Slaven osjetno digao cijene ulaznica, no sve s jednim ciljem…

simbol izvrsnosti

Dodijeljeno 26 rektorovih nagrada za najuspješnije studente Sveučilišta Sjever


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati