Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
PROBLEMI SA SVIH STRANA ZA UMIROVLJENICU IZ KOPRIVNICE

VIDEO Nada (71): “Kuća mi je popucala na 10 mjesta, a srne obrstile voćke na vrtu”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Iako je dio Pavelinske nedavno otvoren, veći dio te koprivničke ulice i dalje je pod radovima vezanima uz aglomeraciju. Mještani mira nemaju već više od godinu dana, a neki od njih su i u prilično velikim problemima. Naročito Nada Šarec, kojoj je kuća od radova popucala na nekoliko mjesta. Ogorčena takvim stanjem, dočekala nas je u dvorištu i unatoč tome što se jedva kreće, uz pomoć štaka provela „na turu“ oko kuće.

– Vidite i sami da je otišlo sve od temelja. Od podruma do krova kuće. Sve je popucalo, izvana na desetak mjesta, a i unutra se vidi, gdje su otišli poprečni zidovi. Kopali su i ružili na 30 centimetara od kuće, pa to se sve treslo. Čaše su skakale van, sve je živo letjelo iz ormarića, ma katastrofa. Da vidite samo na kaj mi boravak liči, a čak je i u štali popucalo – pričala nam je ogorčena Nada pokazujući pukotine po zidovima. Kaže da su neke od njih postojale i ranije, ali većina pukotina je friška.

– Pa to se vidi da nije staro, nastalo je u proteklim mjesecima. Luda sam, luda. Sama sam, udovica, ali ne budu mene farbali, to neka zaborave. Sve ću im dokazati. Slikali su ranije, neka usporede i vide dokaze. Je to stara kuća, nije jučer napravljena, ali meni koristi. Ne budem živjela još 100 godina, to malo kaj budem, bude me držala – naglasila je 71-godišnja Nada i dodala da ju posebno smeta kada joj netko priča gluposti i nebuloze.

Problemi zbog Bilokalnika

– Zamislite vi kaj su oni meni rekli. Dok su bili tu iz Voda, kazali su da budem sretna, jer imamo super izvođače radova. Vidim koliko su super, sve mi puca. Nakon toga je bila neka gospođa i pitala me zašto im nisam skrenula pažnju da lakše nabijaju uz kuću. Pa nevjerojatno. Ako imam 71 godinu, to ne znači da sam bedasta. Nadam se da budu jednog dana sve to popravili – poručila je Nada. Da stvar po našu sugovornicu bude još gora, problema nema samo s prednje strane dvorišta, već i stražnje. Naime, mještanima tog dijela Pavelinske vrtovi sežu sve do starog Bilokalnika, gdje je sve zaraslo.

– S njihove strane je neuređeno. Graba je velika, nitko je ne čisti ili kosi, sve je puno drača debljine moje ruke, trstine, to je jedna velika sramota. Koliko god sam na štakama, pokušala sam lani sama, ali ne ide, to je takvo korijenje da sam krampa potrgala. Onda si možete mislili kaj je to – naglasila je i dodala da taj dio nitko ne održava minimalno sedam godina.

– Kak’ je Bilokalnik „krepal“, tak smo mi dobili probleme. I stalno obavještavamo nadležne, ali slabo reagiraju. Nije njihovo i baš ih briga. Eto, i ovih dana sam obavijestila Jakšića i vidjet ćemo hoće li doći komunalni redari – pita se Nada. Kaže da problem i ne bi bio tako velik kada im u vrtove zbog nečije nebrige ne bi dolazile životinje i srne, koje za sobom ostavljaju popriličan nered. Obrste sve što im se nađe na putu, tako da su Nadi obrstili lješnjake, borovnice…

Srne obrste sve na što naiđu

– Sve su mi pojele, a bilo ih je cijelo krdo, sigurno 20. Volim prirodu i uživam u vrtu, ali više se ne usudim kupiti mladice, jer mi životinje sve unište. Ne samo ovaj put, i lani su isto došle. Imam ovdje sve i svašta posađeno, ali nekad sam imala i puno više, samo Podravki smo predavali tonu šljiva, onda si možete misliti – istaknula je Nada. Problema sa srnama imao je i prvi susjed Željko Drašković, kojeg smo zatekli na vrtu i u sadnji.

– To nam se nije nikad dešavalo, ne znam otkud ih samo toliko dolazi. Ali znamo razlog. Sve je to zbog tog nereda koji vlada s nekadašnje Bilokalnikove strane. Tu grabu nitko ne čisti, sve je obraslo. Mi se mučimo, a nitko ne reagira. Sadimo, a životinje nam uništavaju. Dolaze, obrste kruške, šljive, aroniju, lješnjak, sve što im se nađe na putu nam odnesu. Ne tražimo puno, samo da to očiste i da nam životinje više ne dolaze. Skupo platimo voćke, a na kraju nemamo ništa – zaključio je Željko.

JAKŠIĆ PORUČIO DA SU SVJESNI PROBLEMA, ALI …

Komunalno redarstvo ne djeluje putem ognja i mača, već pravilnika

Kao što smo u tekstu naveli, Nada je o problemu s kojim se bori na vrtu upoznala i gradonačelnika Jakšića te ga zamolila da nekako riješe taj problem s Bilokalnikom.

– Znamo za probleme s prostorom starog Bilokalnika i ovisno o dobu godine i prijavama, komunalno redarstvo reagira. Tada se ide u košnju o našem trošku pa šaljemo fakture vlasnicima, a nekad znaju oni i sami počistiti. Važno je reći da komunalno redarstvo ne može djelovati putem ognja i mača, već papira i pravilnika. Vlasništvo je privatno, mi možemo upozoravati i čekati rokove, tek tada možemo ići čistiti. Ne mogu ja s dečkima izaći van i reći sutra to morate pokositi, to tako ne ide. I nije ovo jedino mjesto, imamo više takvih punktova na kojima se vlasnici prave kao da problem ne postoji.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

lokalni nogomet

FOTO Močile druge, Borac pao u Virju, Herešinu ‘prvi set’, Križevčani kiksali i ostali bez naslova

iskustvo pacijenta

Milka (70): “Popiknem se kad me tlak ošine pa ljudi misle da se baba napila!”

za svakog je bilo ponešto u Legradu

FOTO Legrađani se družili na sajmu udruga, slijedi bogat sadržaj uz proslavu dana općine

OLIMPIJADA DJEČJIH VRTIĆA U ĐURĐEVCU

FOTO/VIDEO Mališani iz Đurđevca najbolji, Novigracima nagrada za fair play

IZLOŽBA U FERDINANDOVCU

FOTO Uzgajivači konja predstavili svoja grla i zaprege

UNATOČ TEŠKOM INVALIDITETU NE ODUSTAJE OD SVOG VRTA

VIDEO Vesna je lebdjela između života i smrti te ostala nepokretna: “Svjetlo na kraju tunela je stvarno”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati