Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Pročitajte kako ga možete sami napraviti

Ovo je za biljke najbolje prirodno gnojivo

Od koprive se mogu napraviti razna prirodna gnojiva odlična za vrt, a neki kažu i da je prirodno gnojivo od ove biljke najbolje, piše Agroklub.com. Ekološka poljoprivreda gotovo je nezamisliva bez koprive jer doprinosi zdravlju biljaka i boljem urodu. Također je i kao susjed za većinu povrtnih kultura.

Ukoliko stvarno pazite na svoje zdravlje kao i na prirodu onda će vas zaštitno sredstvo od koprive razveseliti jer nanosi manje štete ostalim živim organizmima nego što to rade neki drugi prirodni insekticidi. Umjesto vode iz pipe koja je puna klora i koju biljke ne vole, nastojite koristiti kišnicu, a u slučajevima kada nemate kišnice, upotrijebite odstajalu vodu. Kopriva se koristi kao gnojivo, između ostaloga i iz razloga što je bogata kalijem. Želite li u svom vrtu uzgojiti organsko voće i povrće, kopriva će biti nezamjenjiva.  

Priprema tekućeg gnojiva

Tekuće gnojivo od koprive možete napraviti na dva različita načina, a osim kao gnojivo djeluje i za jačanje biljaka te kao zaštita od nametnika. Pa krenimo… Prvo pomiješajte kilogram svježe koprive, 200 g sušene koprive ubrane prije nego je procvala i 10 L vode. Prekrijte kantu ili bačvu mrežom kako bi zaštitili smjesu od ptica i ostalih životinja te ostavite na suncu.

  • Ostavite pripravak na suncu 3 – 4 dana pa ga možete koristiti kao sredstvo za prskanje, ali ga onda razrijedite vodom u omjeru 1:50. Ako ga pak koristite kao tekuće gnojivo onda ga razrijedite u omjeru 1:10, ali jako pazite da zalijevate samo tlo, a nikako zeleni dio biljke.
  • Ako ostavite pripravak 2 – 3 tjedna, možete ga koristiti kao gnojivo, ali tek kad bude spremno. Znat ćete da je gnojivo spremano kad se prestane pjeniti i posmeđi. Otopina je koncentrat koji trebate razrijediti u omjeru 1:10, a ako ste ga napravili s više koprive, onda ga razrijedite i do 1:20.

Kopriva je odlična jer prihranjuje biljke dušikom i štiti od bolesti. Pazite samo da ne koristite takav kompost za grah, grašak, luk i češnjak jer ga oni ne vole, piše mojvrt.eu

FOTO/VIDEO Podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

INTRIGANTNA PRIČA

Krađa novca i dokumenata iz nogometnog kluba je čista slučajnost ili pak pomno planirana pljačka

Obavijest za potrošače

U hrvatskom začinu otkriveni komadići plastike. Povlači se s tržišta

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Kaj bi se čovek dal da se v tem Šemovcu bar jemput potrefi zeleno

Pred više od tisuću članova i simpatizera obilježena 34. obljetnica osnutka HDZ-a u Varaždinskoj županiji

Plenković: Franjo Tuđman stvorio je najvažniju, najveću, najutjecajniju i najodgovorniju političku stranku u političkoj povijesti Hrvatske

VELIKA PROMJENA ZA MNOGE

HZMO ima važnu obavijest za brojne građane

SVI ĆE DOBITI POVRAT NOVCA

Plodine mole sve kupce ovog prehrambenog proizvoda da ga prestanu konzumirati: “Vratite ga u najbliži prodajni centar”

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati