Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
VELIKI JUBILEJ

VIDEO U 150 sekundi pogledajte kako je DVD Koprivnica obilježilo 150 godina postojanja

Mimohodom od prostorija DVD-a Koprivnica do crkve Svetog Nikole biskupa u petak, 17. svibnja, započela je velika trodnevna svečanost kojom su koprivnički dobrovoljni vatrogasci proslavili 150 godina postojanja. Nakon mise članovi DVD-a Koprivnica okupili su se u gradskoj vijećnici gdje je predstavljena monografija o radu društva od najranijih dana, pa sve do danas. Autor monografije je Stjepan Kovaček iz Vatrogasne zajednice Varaždinske županije. Uslijedila je i svečana podjela priznanja i zahvalnica članovima DVD-a te prijateljima i partnerima društva, pa su tako podijeljene spomen medalje, a članovima su dodijeljene srebrne i brončane medalje, plamenice, spomenice za veterane. Prvi dan proslave zaključen je koncertom Puhačkog orkestra grada Koprivnice na Zrinskom trgu u kojem su uživali brojni vatrogasci, ali i ostali građani.

Drugi dan obilježavanja započeo je otvaranjem 2. Susreta kolekcionara vatrogasne baštine u dvorani Doma mladih, i to u organizaciji DVD-a Koprivnica Hrvatskog društva za očuvanje vatrogasne baštine, a uz potporu Hrvatske vatrogasne zajednice. U gradskom parku pak najmlađi su članovi DVD-a, pripadnici pomlatka i mladeži predstavili brojnim građanima vatrogasne vježbe za svoje uzraste koje uključuju gađanje mete vodom iz brentača, spajanje cijevi, vezanje čvorova te druge vještine koje su potrebne za uspješno izvođenje vježbi. Tijekom prijepodneva u središtu grada izloženo je i vozilo i oprema Javne vatrogasne postrojbe grada Koprivnice što je također bilo zanimljivo za razgledati, posebno djeci koja su saznala kako je to biti vatrogasac, barem na nekoliko trenutaka. DVD Koprivnica u popodnevnim je satima svoju visoku i važnu obljetnicu, uz brojna druga događanja, obilježila i svečanom sjednicom. Nakon dočeka gostiju u dvorištu DVD-a te svečanog mimohoda središtem grada, u dvorani Domoljub okupili su se brojni gosti i visoki uzvanici koje je na početku pozdravio predsjednik Nikola Sočev. Okupljenima je predstavljen film koji govori o stoljeće i pol dugoj tradiciji vatrogastva u Koprivnici, a s nekoliko izvedbi nastupila je i ženska vatrogasna klapa Alegrija iz Supetra. Tom prilikom uručena su i visoka odlikovanja Hrvatske vatrogasne zajednice, a DVD Koprivnica je i prigodnim plaketama zahvalio svim institucijama zaslužnim za razvitak društva.

Posljednjeg dana obilježavanja ovog važnog jubileja, u nedjelju, 19. svibnja, na Zrinskom je trgu 16 vatrogasnih puhačkih orkestara iz cijele Hrvatske, na 38. susretu pokazalo svoje glazbeno umijeće, dok je u popodnevnim satima trodnevna svečanost zaključena Županijskom vatrogasnom vježbom naziva „Zajednička snaga 2024” koja se održala na više lokacija u Koprivnici.

Terenska vatrogasna vježba ‘Zajednička snaga 2024’ koja je okupila operativne snage iz cijele županije održana je u nedjelju, 19. svibnja, u domaćinstvu Vatrogasne zajednice grada Koprivnice, a u sklopu obilježavanja 150 godina DVD-a Koprivnica.

Ovu opsežnu vježbu koja je obuhvatila četiri različita sektora, svaki sa svojim scenarijem, vodili su županijski vatrogasni zapovjednik Zvonimir Habijan kao zapovjednik stožera, i gradski zapovjednik Željko Cvrtila kao zapovjednik vježbe na terenu. U vježbi su sudjelovala 24 dobrovoljna vatrogasna društva i tri javne vatrogasne postrojbe s ukupno 150 vatrogasaca i 37 vozila te pet operatera u aplikaciji UVI. Također su sudjelovali i timovi hitne medicinske pomoći te policija.

Prvi sektor vježbe održan je u Kompostani Herešin gdje je simuliran požar glomaznog i građevinskog otpada te požar radnog stroja i izvlačenje unesrećene osobe. Drugi sektor bila je benzinska postaja Shell gdje se zapalilo vozilo i spremnik s gorivom. U trećem sektoru, zgradi Osnovne škole Braća Radić, došlo je do požara iz kojeg je evakuirano više desetaka učenika i nastavnika.

Posljednji, ujedno i građanima najatraktivniji sektor, održao se na gradskom sajmištu gdje je simulirana masovna prometna nesreća s više poginulih i teško ozlijeđenih osoba.

FOTO VIDEO Nikola Wolf, Sonja Markić

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

BOGATIM PROGRAMOM OBILJEŽEN DAN OPĆINE KOPRIVNIČKI IVANEC

Načelnik Zoran Vrabelj: Vrtić smo izgradili, školu počinjemo graditi, a djece je sve više

slavenaši počeli s pripremama

FOTO Tri igrača na probi, Caimacov odrađuje vojni rok, Đurec novi u stručnom stožeru

[FELJTON] Stoljeće Josipa Manolića, 8. dio

Franjo Tuđman ga je u sukobu oko Bosne žrtvovao u korist hercegovačkog klana

Počela tradicionalna moto utrka

VIDEO Tisuće zaljubljenika u brzinu okupiralo Križevce

Organizirala LOVAČKA STRELJAČKA UDRUGA PREKODRAVLJE

FOTO Prekodravci uživali u druženju, okušali se i u gađanju zračnicom

BROJ KAZNENIH DJELA LANI PAO ZA 30 POSTO, ALI...

Teške ozljede, provale i krađe rastu, policija stala na kraj preprodaji duhana


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati