Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Zadnje ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća

Vijećnici donijeli dvije izuzetno važne odluke, vijećnica HDZ-a upozorila na moguće kršenje GUP-a u Tomislavovoj

Dvije najbitnije točke dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća grada Križevaca održane danas u srijedu bile su Odluka o prihvaćanju Sporazuma o raskidu Ugovora o prijenosu prava građenja na prostoru gdje se sada nalazi Poliklinika Medikadent te Odluka o kupnji nekretnine za izgradnju osnovne škole.  Radi se o odlukama koje bi trebala u bliskoj budućnost riješiti dva velika problema u gradu, a to je proširenje vrtićkih kapaciteta ,kojih kronično nedostaje te izgradnju nove osnovne škole. Što se tiče vrtića, s obzirom da Poliklinika Medikadent, a radi se o  objektu u bivšoj spavaonici nekadašnje vojarne,  ima drugačije planove, Grad Križevci će navedeni prostor iskoristiti za proširenje vrtićkih kapaciteta, budući da je riječ o adekvatnom prostoru kojeg je potrebno minimalno urediti i gdje se mogu osigurati minimalno četiri odgojno-obrazovne skupine i smjestiti 80-ak djece.

– To nam se iskristaliziralo kao puno bolja opcija za investiciju u odnosu na područni vrtić u naselju Karane budući da je tamo moguće realizirati samo dvije vrtićke skupine, a ono što smo dobili kao ponudu na javnoj nabavi, koliko bi grad trebao nadoplatiti, je po meni, ako se držimo istog iznosa, puno bolje uložiti u prostor u centru grada za duplo više vrtićkih kapaciteta- istaknuo je gradonačelnik Mario Rajn te dodao da bi cjelokupni trošak, što uključuje i opremanje vrtića, za gradski proračun bio 1. 0000.000 eura, te da se od projekta u Karanama ne bi odustalo, već bi se tražio natječaj na koji bi se moglo prijavit.

Rok za iseljenje Poliklinike Medikadent je 30. rujna 2024. godine, a sukladno procjeni stalnog sudskog vještaka ulaganja tvrtke Elektrotehnike u taj prostor iznosila su 503 tisuće eura. Međutim, kako je Poliklinika Medikadent od 2013. do danas bila u prostoru bez plaćanja naknade, sukladno mišljenju ovlaštenog vještaka, naknada za navedeno razdoblje procijenjena je na 14 tisuća eura, a za taj iznos se umanjuju obaveze grada. Drugim riječima Grad Križevci dužan je isplatiti naknadu u iznosu od nešto manje od 490.000 eura.

– Nama ostaje prostor opremljen kako je i on je kao takav vrlo iskoristiv za dječji vrtić. Nama ostaje dodati sanitarne čvorove i pregraditi prostor za određeni broj skupina sukladno pedagoškom standardu. Ako se prebaci taj rok definirani je iznos prekoračenja za svaki dan prekoračenja- naveo je Rajn

Na dnevnom redu se našla i Odluka o kupnji nekretnine za izgradnju osnovne škole s obzirom da je jedan od uvjeta natječaja kojim se osiguravaju financijska sredstva za izgradnju vlasništvo nad zemljištem na kojem će se škola graditi.

– Proveli smo postupak nabave za izradu glavnog projekta nove škole. U ovom trenutku teče rok žalbe, ali i to će vrlo brzo rokovi proći i pristupit ćemo projektiranju glavnog projekta koji je usklađen sa svim, odnosno potvrđeno je naše idejno rješenje pri resornom Ministarstvu i sukladno tome se sad ide u projektiranje glavnog projekta-  pojasnio je gradonačelnik i dodao da se u proces kupnje nekretnine koja je vrijedna gotovo 299 tisuća eura kreće već početkom sljedeće godine.

Tu se raspravu javio vijećnik Ivan Majdak iskazao je zabrinutost što će se utrošiti toliko novca, a ne zna se hoće li se dobiti novac, i  proći na natječaju. Na to mu je gradonačelnik odgovorio da je to nužni preduvjet da bi se uopće moglo javiti na natječaj.

Nešto je žustriji bio Majdak kod odluke o raskidanju ugovora o građenju, a tiče se vrtića.

– Vi ste sad dali pola milijuna eura privatnoj tvrtki koja je u ovom objektu radila od 2013. godine. Čestitam  upravi tvrtke, tako se to radi, a vi nam sad kažete da je uspjeh što ste spiskali 500. 000 eura  javnog novca, jer ne znat gdje bi gradili vrtić-istaknuo je Majdak.

Replicirao mu je Danijel Šaško, zamjenik gradonačelnika, koji mu je odgovorio da će Grad za isti novac koji je trebao potrošiti za dvije vrtićke skupine, sada imati prostor za četiri, i da se to zove odgovorno gospodarenje javnim novcem.

Također na sjednici je bio rasprave i o najavljenom projektu izgradnje stambene zgrade u Tomislavovoj ulici. Tu je Martina Zdilar Sertić (HDZ), navela da je imala na uvid glavni projekat koji ne poštuje gradski GUP niti sigurnost građana.

– To ne tvrdim ja nego ljudi koje sam pitala za savjet, a radi se o stručnjacima. Ovako projekt izravno ugrožava sigurnost naših građana u smislu vatrogasnih prilaza i sličnih stvari. Nisam protiv gradnje, ali u ovom slučaju krše se pravila,  ali ugrožava sigurnost građana. Nekim detaljima u projektu, ja sam frapirana – navela je Martina Zdilar Sertić.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

lokomotiva pala u vječitom derbiju

Bravo! Šampanjac se može staviti na hlađenje, pehar se nakon dvije godine vraća u Koprivnicu

Al' se danas dobro jelo baš

FOTO Bregovska pita uoči današnje manifestacije čuvala se pod tri ključa

NOVI PODACI O BDP-U PO STANOVNIKU OTKRILI BOLNU ISTINU

Hrvatska se razvija duplo brže od naše županije. Gdje smo zapeli?

U TEŠKOJ PROMETNOJ NESREĆI OZLIJEĐENE DVIJE OSOBE

FOTO/VIDEO: Mladi vozač kombija izazvao težak frontalni sudar Audija i Škode

DINO, MARIO I GORdan OTKRILI SU NAM DETALJE

VIDEO Na zgradi HEP-a sutra će osvanuti impresivan grafit

DOJAVA O POŽARU U TRGOVAČKOM CENTRU

UPRAVO Panika u Eurospinu

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati