Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
burna sjednica županijske skupštine

Vijećnici nakon preokreta odbili Lackovićev prijedlog o osnivanju radne skupine vezane uz nacionalni park Rijeka Drava

Na današnjoj sjednici županijske skupštini između ostalog raspravljalo se i o rebalansu proračuna. Tako su ukupni prihodi proračuna Koprivničko-križevačke županije za 2024. godinu bili planirani u iznosu 82.6 milijuna eura. Predloženim rebalansom oni su podignuti za čak 9,7 milijuna tako da sad proračun iznosi  92.3 milijun eura. Od kapitalnih  projekta koji će se realizirati ovim rebalansom može se izdvojiti u programu Turizam, gdje povećanje iznosi 1.39 milijun eura, projekt „Rekonstrukcija dvorca Inkey u infrastrukturu u funkciji razvoja wellness turizma“. U sklopu aktivnosti projekta izrađen je plan nabave, te se krenulo s procedurom raspisivanja natječaja za obnovu dvorca, s očekivanim početkom radova u ranu jesen 2024. godine – naveo je Darko Koren župan, koji je predstavljao rebalans skupštinarima.

Također veliko povećanja je i u sektoru zdravlja. Što se tiče doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije, najveće povećanje vezano je za povećanje koeficijenata kod obračun plaća.

Zavodu za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije rashodi i izdaci su povećani za 1.47 milijuna eura i to za plaće, ali i za uređenje parkirališta i izgradnju garaže za smještaj vozila u Koprivnici, te za nabavu tri sanitetska vozila i za nabavu jednog vozila hitne medicinske službe te nadogradnju centrale poziva na liniji 194.

Ipak, najveće povećanje je u Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu, znanost i sport. Ovim izmjenama i dopunama Proračuna predlaže se povećanje u iznosu od nešto više od 5 milijuna eura. Između ostalog dodan je kapitalni projekt cjelodnevne škole i to u OŠ Koprivnički Bregi i OŠ Sidonije Rubido Erdödy Gornja Rijeka za dodatna ulaganja na građevinskim objektima i potrebnu opremu. Bila je i jedna nadopuna dnevnog reda, a tu se izglasalo odobrenje za pokretanje izgradnje hostela na Molvama gdje bi županija i općina bila partneri u tom vrijednom projektu.

Također, klub SDP-a i HSLS-a imao je amandman na rebalans proračuna. Oni su predložili da se 380.000 eura uzme od uređenja dvorca Inkey te da se ta sredstva preusmjere u Dom za starije i nemoćne.

– U Hrvatskoj u proteklo vrijeme rasle su plaće i lako je dobiti posao i povećanje plaća. No jedan dio populacije si ne može pomoći te je udio prosječne mirovine u plaći sad niži nego prije nekoliko godina. Uz to, najavljuje se povećanje cijene u županijskom domu za starije i ovaj iznos bi pokrio to povećanje cijena za korisnike – naveo je Tomislav Golubić (SDP).

Odgovorio mu je župan Darko Koren, koji je odbio amandman, s argumentima da bi se ovim ugrozio projekt dvorca Inkey.

– Danas je bila početna konferencija i vi ste uzeli riječ i pohvalili projekt. Isto tako naši mještani i smještani su i u drugim ustanovama osim županijskog doma i po mnogo većim cijenama. Ovime bi se još više napravila razlika između tih osoba – naveo je Darko Koren i dodao da postoje i drugi mehanizmi za financijsku pomoć određenom dijelu populacije.

Sami time amandman je odbijen, dok je rebalans usvojen.

Važna točka bila je za osnivanje radne skupine s ciljem proglašenja nacionalnog park Rijeka Drava. Točku je obrazložio vijećnik iz stranke Nezavisni.

– Neću sad govoriti o tome da ovaj projekt nema nekih negativnih elemenata, a vidim da se neki boje da se neće moći loviti riba. No, mi moramo gledati u budućnost i znati da se neke gospodarske djelatnosti kao prerada plina neće više obavljati, a tu postoji Fond za pravednu transformaciju. Upravo tu možemo tražiti priliku za financiranje, ali i sebi stvoriti podlogu za budućnost da se možemo baviti nekim drugim gospodarskim aktivnostima – naveo je Željko Lacković.

Nakon duge i na trenutak žustre rasprave, gdje su vijećnici iskazali neke svoje nedoumice i sumnje, za govornicu je tada izašao je Darko Koren koji je imao nezahvalnu zadaću u izravnom prijenosu sjednice skupštinarima svoje većine natuknuti kako glasati, iako je prvotno očigledno bilo dogovoreno da se prijedlog podrži, a takav zaključak je bio i pripremljen u materijalima.

– Iskreno, da sam sada na mjestu vijećnika ne bih znao kako glasati možda sada od mene oni očekuju da ima pomognem. Možda smo opet došli nepripremljeni – rekao je Darko Koren.

Željko Lacković bio je vidno uzrujan, kad je bilo moguće vidjeti kamo će to glasovanje ići, i u svome završnom obraćanju prozvao je vijećnike zbog neinformiranosti i župana zbog navodnog skrivanja iza vijećnika i sitnih interesa. No onda se nanovo dogodio obrat i vijećnica HDZ- Verica Rupčić zatražila je pauzu od deset minuta, ali svejedno prijedlog kod glasanja nije prošao.

FOTO arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

simbol izvrsnosti

Dodijeljeno 26 rektorovih nagrada za najuspješnije studente Sveučilišta Sjever

mažuranićeva i trg mladosti

Dvije staze koje dvije godinu zadaju muke pješacima i biciklistima napokon na redu

Križevcima odobreno 15 milijuna eura za gradnju nove škole

FOTO Nova škola imat će 21 učionicu za 588 učenika u 20 razrednih odjela


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati