Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Vikend koban za tri kupača, za jednim se još traga

Sezona kupanja tek je krenula, a žrtve utapanja samo se nižu. Samo ovog vikenda u jezerima i rijekama utopile su se čak tri osobe, a za jednom se još traga. Svi su muškarci u 20-tima i 40-tima.

Još smo u petak pisali o utapanju mladića kod Aquacityja, a kako izvještava KA Portal, u nedjelju se na Mrežnici utopio 23-godišnjak, u mjestu Mrežnički Brig na području Duge Rese. Također, policija i HGSS tragaju za 46-godišnjakom koji je u nedjelju popodne zaronio i nestao u rijeci Kupi na petrinjskom kupalištu.

U Đakovu se u jezeru, tzv. bajeru, u nedjelju popodne utopio 42-godišnjak čije su tijelo pronašli policijski ronioci.

Kupalište Aquacity kod Varaždina bilo je kobno za 25-godišnjaka koji se utopio u petak. No, on je, kako je utvrđeno policijski očevidom, bio neplivač. Mladić je ušao u jezero na dijelu koji nije namijenjen za kupanje, nakon čega je potonuo.

U pomoć su mu priskočila dva prijatelja koji su ga izvukli na obalu, no Hitna pomoć nije ga uspjela reanimirati.

U posljednjih 10 godina u Hrvatskoj od utapanja godišnje prosječno umire oko 90 osoba. Najopasnija područja su: rijeke, jezera, pa tek onda more, jer kod nas nema velikih promjena plime i oseke. 

Rijeke su najopasnije jer su protočne, imaju često virove, zatim usjeke, i često mijenjaju svoj tok. Jezera pak imaju nagle promjene dubine i temperature, odnosno, temperatura je u jezeru gore toplija, a dolje hladnija. Velik problem kupačima zna predstavljati i raslinje o koje se zapletu, pa se uspaničare i na kraju utope. Velik je rizik i kupanje u muljevitim šodericama zbog naglog pada dna i slabe vidljivosti.

KODEKS SIGURNOSTI NA VODI

– Ne plivaj najmanje jedan sat nakon obroka
– Ne plivaj ako si konzumirao alkohol
– Ne ulazi vruć u vodu
– Ne skači u vodu nepoznate dubine
– Nikad ne plivaj sam
– Plivaj u blizini spasilaca
– Poštuj upute i znakove spasilaca
– Dogodi li ti se nevolja, ostani smiren. Plutaj na leđima i maši jednom rukom za pomoć
– Ako u vodi uočiš nekog u nevolji, odmah potraži pomoć.

Jedna od najčešćih grešaka koju mnogi čine ulazak je u vodu nakon što su pojeli obrok, pa se mnogi uguše nakon pritiska želuca. Pravilo je da nakon obroka treba pričekati jedan sat te se nikako ne smije ulaziti vruć jer tijelo doživi šok.

Konzumiranje alkohola glavni je čimbenik rizika kod utapanja u mladih osoba, ali i odraslih i svakako ga treba izbjegavati. Ako bolujete od nekih kroničnih i težih bolesti, izbjegavajte kupanje na osamljenim i nesigurnim mjestima. Činite to u prisutnosti drugih kako bi vam uvijek netko mogao pružiti pomoć, ukoliko vam je potrebna.

Ne izlažite se predugo jakom suncu, ne ulazite vrući u hladnu vodu, uvijek treba postepeno ulaziti u vodu kako bi se organizam pripremio bez obzira koliko je more ili neka druga vodena površina topla.

Foto: Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

milinović pojačava momčad za napad na vrh

Križevčani doveli čak 10 igrača, među njima tri bivša slavenaša, Ukrajinac, Ganac…

TEŠKA PROMETNA NESREĆA U KRIŽEVCIMA

Auto završio na krovu, vozač i putnici odšetali s mjesta događaja. Jedan teško ozlijeđen

MEĐIMURSKI PODUZETNIK ČEKA NOVI GUP

Garaže vile Lendvaj se uskoro ruše, zgrada i dalje na čekanju


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati