Jaja su jedan od najpopularnijih prehrambenih proizvoda na svijetu i gotovo da ne postoji osoba koja ih ne jede, no mnogi ljudi ne znaju da, između ostalih zdravstvenih dobrobiti, mogu sniziti kolesterol. Naime, ona sadrže lipoproteine koji mogu smanjiti razine lošeg kolesterola i samim time smanjiti rizik od srčanog udara.
Istraživanja sa sveučilišta u Kini potvrdila su dobrobiti dnevne konzumacije jaja, pogotovo za doručak, odnosno ujutro. Sudionici istraživanja koji su jeli jedno cijelo jaje dnevno imali su više razine zdravih proteina i dobrog kolesterola u krvi te niže razine lošeg kolesterola. Upravo ta kombinacija smanjuje rizik za razvoj srčanih i krvožilnih bolesti tako što sprječava da dođe do začepljenja arterija, piše Novi list.
Spomenimo kako su jaja posljednjih godina došla na loš glas zbog visokog udjela kolesterola u žumanjcima, obzirom da jedno veliko jaje sadrži oko 186 mg kolesterola, a to je otprilike pola preporučene količine za odrasle osobe dnevno. Međutim, niz istraživanja pokazao je da kolesterol u jajima nema značajan učinak na razinu kolesterola u krvi, piše Gloria.hr
FOTO arhiva