Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Osnovan biljar klub

Vlatko: Sport je mnogo zahtjevniji nego što se misli

U Križevcima je krajem prošle godine otvoren biljarski klub i, kako se čini, zasad je jedini takvog tipa u našoj županiji. Nova je to sportska udruga koju su pokrenula dvojica entuzijasta iz Križevaca, Vlatko i Zlatko, koji se biljarom ozbiljnije bave već neko vrijeme. Budući da u njihovu gradu nije postojalo mjesto za to, odlučili su ga otvoriti sami. Trenutno broje dvadeset članova, a u najam su uzeli prostor nekadašnje pekarnice blizu centra Križevaca, u Ulici Tadije Smičiklasa. 

– Prije oko godinu i pol dana počeli smo igrati biljarsku ligu u Velikoj Gorici u jednom klubu. No, kako ne bismo morali stalno putovati, došli smo na ideju da pokrenemo nešto ovdje, kod nas – govori nam Vlatko, istaknuvši kako je naglasak na vlastitom prostoru s vlastitim stolom i štapovima.

– Htjeli smo preslikati sustav kakav imaju tamo, i da napravimo klub za one koji baš žele igrati biljar. Da budu neometani u tome – napominje Vlatko, nadodavši kako je biljar kod nas najčešće usputni sadržaj u kafićima, što ne ostavlja previše prostora za istinske ljubitelje ovog sporta. 

– Mnogo njih izbjegava dim cigareta, a tu je i buka, glazba, drugi ljudi koji ometaju i slično. Zato se okupila nas šesterica koji smo osnovali udrugu i dogovorili kupnju stola i ostale opreme kakvu želimo – pojašnjava Vlatko, napomenuvši kako su željeli osigurati mjesto gdje će imati adekvatne uvjete za igru. 

Za korištenje prostorije kluba zato su i dogovorili striktna kućna pravila. U prostor kluba smiju isključivo članovi kluba, prema unaprijed dogovorenoj satnici. Iako u prostorije kluba smiju donositi hranu i piće, nije ih dozvoljeno imati oko stola. Za to postoji kuhinja. Također, u prostoru kluba nije dozvoljeno pušenje. 

– Naravno da svaki član smije dovesti do tri prijatelja koji nisu članovi da si odigraju koju partiju, ali je odgovoran ako dođe do kakve štete – ističe Vlatko, nadodavši kako dosad nisu imali nekih problema. 

Stol i oprema su turnirski, a u planu je u budućnosti organizirati i takvu vrstu natjecanja. No, trenutno igraju klupsku ligu, odnosno samo članovi međusobno. Također, u ovom trenutku neće primati nove članove, iako bi se u budućnosti moglo naći mjesta i za njih. Plaća se članarina, kao i termin za stol po satu. 

– Naš je plan da imamo za režije i nadogradnju opreme, a u budućnosti pomalo i samog prostora – pojašnjava Vlatko.- Biljar je puno zahtjevniji sport nego što se misli. Potrebna je duboka koncentracija, kao i mir i tišina. Zato pazimo da se međusobno ne ometamo za vrijeme igre, i da onome tko drži štap ništa drugo ne bude u fokusu osim stola na kojemu su kugle – ističe Vlatko, napomenuvši kako se oko stola i fizički puno kreće. Također, ono što ljude privlači ovom sportu je i njegova nepredvidivost i dinamičnost. Kako je zaključio Vlatko, nikad mu se nije dogodilo da su se kugle na stolu posložile na jednak način. Sve u svemu, Križevci su tako dobili vrijedan prostor za prave ljubitelje ovog opet sve popularnijeg sporta. 

FOTO: ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI