Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MINISTARSTVO DONIJELO ODLUKU KOJA ĆE POŽURITI POČETAK ISTRAŽIVANJA

Vodena para za proizvodnju struje tražit će se na dubinama od pet kilometara

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Ministarstvo gospodarstva donijelo je odluku da za bušenje čak osam istražnih bušotina za geotermalne potencijale nije potrebno provesti postupak procjene na okoliš. To će bitno ubrzati ovaj važan projekt, jer sama procjena traje minimalno godinu dana. Trajanje izrade bušotine procijenjeno je na 60 dana rada, a prognozirane konačne dubine planiranih istražnih geotermalnih bušotina su od čak četiri do pet kilometara. Podsjetimo, INA je na licitaciji ponudila čak 91 milijun eura za koncesiju na polju Leščan, koje se nalazi na području općina Kloštar Podravski i Kalinovac te grada Đurđevca.

Zahvatom se planiraju radovi 3D seizmičkog snimanja na istražnom prostoru geotermalne vode Leščan na području Koprivničko-križevačke županije, točnije na području Grada Đurđevca, Općine Kalinovac i Općine Kloštar Podravski. Površina IPG „Leščan“ je 55,65 km2, a ukupna površina predloženog poligona snimanja novih 3D seizmičkih podataka oko 117 četvornih kilometara – naveli su iz INA-e.Istraživanje se provodi posebnom opremom i vozilima koja bi ubrzo mogla stići na Leščan, a to je prvo polje koje je prošlo proceduru utjecaja na okoliš. Istražni prostori geotermalne vode uz spomenuto su Legrad, Lunjkovec – Kutnjak, Novigrad Podravski i Križevci.

Ukupni radovi na svih pet polja obuhvaćenih posljednjim natječajem uključuju izradu 21 geotermalne bušotine, a vrijednost ukupnih ponuđenih istražnih radova iznosi 191,7 milijuna eura. Ranijim istraživanjima utvrđeno je da podravsko podzemlje u svim bušotinama skriva potencijal od 600 tisuća MWh električne energije, što je jednako prosječnoj godišnjoj potrošnji 200 tisuća hrvatskih kućanstava.

FOTO Grad Đurđevac

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

GRADSKI VIJEĆNICI BEZ RASPRAVE USVOJILI JEDAN OD NAJVAŽNIJIH GRADSKIH DOKUMENATA

U prostornom planu istočna obilaznica, nova pruga i dvije gospodarske zone

RADNO ISKUSTVO NIJE VAŽNO

Prehrambena kompanija traži 15 mehaničara

KREŠIMIR HABIJANEC POSAO ĆE OBAVLJATI VOLONTERSKI

HGK Županijska komora Koprivnica ima novog predsjednika

SEDMORICA MALOBUKOVČANA NA POVIJESNOM RIJEČNOM PUTU

Preplovit će 300 kilometara kako bi na Ovčari položili vijence za sve koji su izgubili život u Domovinskom ratu

NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA U PRIGORJU

VIDEO Darinku je ubio bik od 700 kilograma: “Našla sam mamu kako bespomoćno sjedi pokraj štale, drugi dan je umrla u bolnici”

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Teška prometna nesreća u Koprivnici. Motociklist prevezen u bolnicu


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati