Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Vodimo u dvije kategorije: Bez kilometra autoceste, ali imamo 12.500 traktora!

Koprivničko-križevačka županija nažalost još uvijek je jedna od samo četiri hrvatske županije koje nemaju ni jednog jedinog kilometra autocesta. Osim nas tu je i Bjelovarsko-bilogorska, Virovitičko-podravska i Požeško-slavonska županija. Dugo godina u odabranom društvu bila je i Dubrovačko-neretvanska, no 2103. zbog turizma su dobili produžetak autoceste.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku, gradnja autocesta u Hrvatskoj uopće je „zamrla“ jer u zadnjih sedam godina u cijeloj zemlji gotovo da nije napravljen nijedan jedini kilometar autocesta. Kraćom dionicom jedina se može pohvaliti tek Slavonsko-brodska županija koja je lani dobila „čak“ pet kilometara nove dionice autoceste. S druge strane podaci DZS-a otkrivaju kako imamo 218 kilometara državnih cesta, pet više nego 2020. godine, ali zato 366 kilometara županijskih cesta, tri kilometra manje nego godinu ranije. Manje za četiri kilometra je i lokalnih i gradskih cesta (457 kilometara). Prema tim podacima imamo jednu od najgušćih cestovnih mreža, što se može shvatiti i kao činjenica da smo dobro premreženi. Naime, s 596 metara asfalta na kvadratni kilometar površine iznad smo državnog prosjeka od 510 m/km2. Od nas su bolje premrežene tek Krapinsko-zagorska, Varaždinska (najgušća u zemlji op.a.), Međimurska i Istarska županija.

U 2021. Godini, prema podacima DZS-a, poprilično je u našoj županiji pao prijevoz cestovne robe, s 2031 tisuće tona u 2020. na 1645 tona lani. Tu smo među onim županijama kroz koje se, barem prema podacima Zavoda, roba ne prevozi u većoj mjeri. Primjerice, preko prometnica Varaždinske županije svake godine prijeđe gotovo 6000 tona robe.

Zato smo jedna od jačih županija što se tiče istovara i utovara robe koja putuje željeznicom, a vjerujemo da će završetkom gradnje drugog kolosijeka i ta brojka znatno „skočiti“. Lani je u našoj županiji utovareno gotovo 800 tisuća tona robe, a u županiju je ušlo 394 tona. Kad je riječ o putničkom prijevozu, u našoj županiji bio je lagani rast u broju putnika na 491.000 tijekom 2021. Podsjetimo, prije točno 20 godina usluge željeznice u našoj županiji na godišnjoj razini koristilo je čak 900.000 putnika! 

Državni zavod za statistiku bavio se u svom godišnjem izvješću i brojem registriranih osobnih vozila i ostalih prijevoznih sredstava. U odnosu na prvu pandemijsku godinu, 2021. sve županije bilježe porast registracija motocikala, automobila… U našoj županiji trenutno imamo 46.167 registriranih osobnih automobila, 1382 motocikla, 52 autobusa, 4676 kamiona i 339 cestovnih tegljača! S obzirom na to da smo jedna od najjačih poljoprivrednih regija i broj registriranih traktora je vrlo visok, čak 12.472. Bjelovarsko-bilogorska županija neznatno je brojnija, dok je na prvom Zagrebačka s 17.208. Prema tim podacima, gotovo svaki peti punoljetni stanovnik naše županije ima jedan traktor.  

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

FOTO/VIDEO Velikim skokom u Dravu obilježili Dan europske Amazone

Svoju je štalu pretvorio u galeriju

VIDEO Pero: “Boli me što Đurđevac nije htio prihvatiti moju donaciju”

Između Đurđevca i Kalinovca

UPRAVO Sudar Peugeota i Golfa na Podravskoj magistrali


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati