Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Vodimo u dvije kategorije: Bez kilometra autoceste, ali imamo 12.500 traktora!

Koprivničko-križevačka županija nažalost još uvijek je jedna od samo četiri hrvatske županije koje nemaju ni jednog jedinog kilometra autocesta. Osim nas tu je i Bjelovarsko-bilogorska, Virovitičko-podravska i Požeško-slavonska županija. Dugo godina u odabranom društvu bila je i Dubrovačko-neretvanska, no 2103. zbog turizma su dobili produžetak autoceste.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku, gradnja autocesta u Hrvatskoj uopće je „zamrla“ jer u zadnjih sedam godina u cijeloj zemlji gotovo da nije napravljen nijedan jedini kilometar autocesta. Kraćom dionicom jedina se može pohvaliti tek Slavonsko-brodska županija koja je lani dobila „čak“ pet kilometara nove dionice autoceste. S druge strane podaci DZS-a otkrivaju kako imamo 218 kilometara državnih cesta, pet više nego 2020. godine, ali zato 366 kilometara županijskih cesta, tri kilometra manje nego godinu ranije. Manje za četiri kilometra je i lokalnih i gradskih cesta (457 kilometara). Prema tim podacima imamo jednu od najgušćih cestovnih mreža, što se može shvatiti i kao činjenica da smo dobro premreženi. Naime, s 596 metara asfalta na kvadratni kilometar površine iznad smo državnog prosjeka od 510 m/km2. Od nas su bolje premrežene tek Krapinsko-zagorska, Varaždinska (najgušća u zemlji op.a.), Međimurska i Istarska županija.

U 2021. Godini, prema podacima DZS-a, poprilično je u našoj županiji pao prijevoz cestovne robe, s 2031 tisuće tona u 2020. na 1645 tona lani. Tu smo među onim županijama kroz koje se, barem prema podacima Zavoda, roba ne prevozi u većoj mjeri. Primjerice, preko prometnica Varaždinske županije svake godine prijeđe gotovo 6000 tona robe.

Zato smo jedna od jačih županija što se tiče istovara i utovara robe koja putuje željeznicom, a vjerujemo da će završetkom gradnje drugog kolosijeka i ta brojka znatno „skočiti“. Lani je u našoj županiji utovareno gotovo 800 tisuća tona robe, a u županiju je ušlo 394 tona. Kad je riječ o putničkom prijevozu, u našoj županiji bio je lagani rast u broju putnika na 491.000 tijekom 2021. Podsjetimo, prije točno 20 godina usluge željeznice u našoj županiji na godišnjoj razini koristilo je čak 900.000 putnika! 

Državni zavod za statistiku bavio se u svom godišnjem izvješću i brojem registriranih osobnih vozila i ostalih prijevoznih sredstava. U odnosu na prvu pandemijsku godinu, 2021. sve županije bilježe porast registracija motocikala, automobila… U našoj županiji trenutno imamo 46.167 registriranih osobnih automobila, 1382 motocikla, 52 autobusa, 4676 kamiona i 339 cestovnih tegljača! S obzirom na to da smo jedna od najjačih poljoprivrednih regija i broj registriranih traktora je vrlo visok, čak 12.472. Bjelovarsko-bilogorska županija neznatno je brojnija, dok je na prvom Zagrebačka s 17.208. Prema tim podacima, gotovo svaki peti punoljetni stanovnik naše županije ima jedan traktor.  

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Izložba vina u Novigradu Podravskom

Rajnski rizling Dražena Banjkovca šampion, Hegedićev kerner najvino novigradskih goric

JESTE LI ZNALI?

Kažu da je ovo najzdravija salata na svijetu. Ima jako antikancerogeno djelovanje

apsolutno nitko ne reagira

FOTO U šumi kod Koprivnice odlažu se velike količine otpada: “Uništava se priroda, baca sve i svašta”

lokomotiva pala u vječitom derbiju

Bravo! Šampanjac se može staviti na hlađenje, pehar se nakon dvije godine vraća u Koprivnicu

Al' se danas dobro jelo baš

FOTO Bregovska pita uoči današnje manifestacije čuvala se pod tri ključa

NOVI PODACI O BDP-U PO STANOVNIKU OTKRILI BOLNU ISTINU

Hrvatska se razvija duplo brže od naše županije. Gdje smo zapeli?

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati