“Vrane nam buše crijeva za navodnjavanje, a divljač uništava plodove!”

I uzgajivači povrća na velikim su mukama zbog suše koja vlada ovog ljeta. Iako većina povrtlara ima sustav navodnjavanja jer su svjesni da bez njega nema uspješnog uzgoja, probleme im stvaraju ptice, i to prvenstveno vrane.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Suša i njih tjera na potragu za vodom, a kad uoče naše sustave za navodnjavanje, neprestano nam rade štetu. Vrane nam, baš u potrazi za vodom, „buše“ crijeva za navodnjavanje i onda od njih naprave svojevrsne fontane. Zbog toga navodnjavanje nema toliko koristi, a to će se osjetiti i na urodu – priča nam Marija Tkalčec iz Otrovanca, naselja na pitomačkom području koja se godinama bavi uzgojem paprika, rajčice, salate, mahuna i kukuruza šećerca.

Smanjeni urod zbog takvih uvjeta, dodaje ona, najviše će se osjetiti na paprici koja je na otvorenom.

-Povrće koje uzgajamo u plastenicima u dobrom je stanju. Papriku najviše uzgajamo na otvorenom pa ćemo tu imati manji urod. Osim vrana, velik nam problem stvara divljač, a posebno srne. Sve je više srna koje dolaze na naše parcele s paprikom, a i na kukuruzu nam rade štetu. Jedina pozitivna stvar je da zasad nisu počele ulaziti u plastenike i očito ćemo i njih morati zatvarati – kaže Marija Tkalčec.

Problem uzgajivačima, ističe Marija, stvaraju i cijene. Godinama se, kaže ona, cijena paprike i rajčice nije mijenjala pa čak ni sad kad je inflacija sve veća.

– Već duže od deset godina cijena paprike i rajčice kreće se oko pet kuna, a da ne govorimo koliko su nam u tom razdoblju porasli troškovi uzgoja. I ako se odlučimo na prodaju po tržnicama, ne možemo „dizati“ cijenu jer ćemo izgubiti kupce. Teško nam pada ta situacija da nam troškovi stalno rastu, a cijena povrća se ne mijenja – kaže Marija Tkalčec.

Čak se zna dogoditi i da uzgajivači nemaju kome prodati povrće. Ove sezone takva je situacija bila u svibnju sa salatom.

– Nitko od otkupljivača nije htio uzeti salatu pa smo je jednostavno morali zaorati. Vjerojatno je i tu bio u igri uvoznički lobi koji i nama povrtlarima stvara probleme – zaključila je Marija Tkalčec.

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI