Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Osiguranje i lovci moraju nadoknaditi štetu

Za nalet divljači moraju platiti 6500 eura troškova

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Osiguravajuća kuća i rasinjska lovačka udruga Vepar morat će vlasnici VW-a Heleni nadoknaditi štetu od 4000 eura jer je njen vozač kod Subotice Podravske naletio na divlju svinju i oštetio automobil. Kako su se sudili, a trebalo je provesti razna vještačenja, morat će solidarno nadoknaditi još i 2500 eura sudskih troškova!

Vlasnica vozila Helena tražila je naknadu štete u iznosu od 30.000 kuna, i to da joj osiguravatelj i lovačko društvo to plate solidarno.

– U ranim jutarnjim satima 20. kolovoza 2020. na otvorenom dijelu državne ceste između Cvetkovca i Subotice Podravske njen vozač upravljao je VW-om te je došlo do pretrčavanja divlje svinje iz odvodnog kanala – navela je u tužbi i dodala kako je divljač došla s područja Lovačke udruge Vepar Rasinja.

Vozač je, dodaje, išao dozvoljenom brzinom i nije bio pod utjecajem alkohola, a nalet na divljač je, kaže, bio neizbježan.

– Za nalet je odgovorna Lovačka udruga Vepar Rasinja iz čijeg je područja istrčala divljač i uzrokovala štetu na mom vozilu, a koja je pak osigurana kod prvotuženog osiguravajućeg društva – piše u tužbi.  Kod naleta nastala su oštećenja na osobnom automobilu, na prednjem braniku, spojleru, rešetki hladnjaka i ostalo… Vlasnica se potom obratila tuženiku s odštetnim zahtjevom radi rješavanja spora izvansudskim putem, no on se branio kako postoji vidljivo postavljeni znak upozorenja “Divljač na cesti”. Također, branili su se i kako je udarena „nepoznata životinja“.

– Kad već dlaka nije izuzeta s vozila, nije moguće objektivno utvrditi o kojoj je vrsti životinje riječ, jer divljač nije pronađena pa je vozilo moglo udariti u bilo koju životinju ili drugu prepreku – branilo se osiguranje i dodalo kako je pisalo  “Divljač na cesti” pa je vozač trebao prilagoditi vožnju prometnom znaku.

Lovci iz Rasinje su pak naveli kako u to vrijeme nije bilo lovnih aktivnosti u tom području te osporavaju da je vozilo naletjelo na bilo kakvu divljač. Također, i oni su upozorili na postavljeni znak „Divljač na cesti.“ Sud se tijekom suđenja priklonio iskazu vozača koji je rekao da je istrčala divlja svinja, kao i činjenici da policija nije utvrdila nikakvu njegovu prekršajnu odgovornost. Dlaka je ipak kasnije poslana na analizu Centru „Ivan Vučetić“ koja je pokazala da pripada porodici svinje, no nije bilo moguće razlikovati dlake divlje svinje od dlake domaće svinje. Također, sudski je vještak potvrdio kako bi vozač eventualno mogao izbjeći nalet da je vozio 31 na sat, na mjestu gdje je ograničenje postavljeno na 90 kilometara na sat. A on je vozio otprilike 75 na sat. Sudu nije bilo druge nego odlučiti da osiguranje i lovačka udruga moraju solidarno nadoknaditi štetu. Naravno, postoji mogućnost i žalbe o kojoj će odlučivati drugostupanjski sud.

FOTO: ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Neprilagođena brzina

Vozač (30) quada teško ozlijeđen u prometnoj nesreći

Vidovo u Pitomači

FOTO/VIDEO Indira Forza dobro rasplesala Pitomaču

VEČER FOLKLORA U GOLI

FOTO Prekodravci uživali u tradicijskim pjesmama i plesovima

VIDOVO U PITOMAČI

FOTO/VIDEO Degustira se gorički paprikaš, kulturnjaci i sportaši promoviraju svoje aktivnosti

Već drugi dan su probali što su napravili

FOTO Prvašići iz Podravskih Sesveta na nastavi domaćinstva učili su kako kiseliti krastavce

Raspisan je javni poziv

Ova općina za svako novorođenče jednokratno isplaćuje tri tisuće eura


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati