Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
aktivacija helikopterske hitne medicinske službe

Za prijevoz najhitnijih pacijenata od sutra nam je na raspolaganju i helikopter

Helikopterska hitna medicinska služba (HHMS), u subotu, 30. ožujka, započinje s radom, a za područje Koprivničko-križevačke županije nadležna je HHMS Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije će u slučaju potrebe zbrinjavanja pacijenta crvenog, najhitnijeg kriterija ili u slučaju kada bi korištenje cestovnog vozila bilo neprihvatljivo za zdravstveno stanje pacijenta zbog velike udaljenosti ili nepristupačnog terena, aktivirati helikoptersku hitnu medicinsku službu s ciljem prijevoza pacijenta u Kliničku bolnicu Dubrava.

Ministar zdravstva, Vili Beroš, istaknuo je kako će se u kontinentalnoj Hrvatskoj organizirati samo dnevni letovi HHMS-a, jer s obzirom na broj bolnica i postojeću cestovnu infrastrukturu, noćni letovi u ovome trenutku nisu potrebni, a znatno bi povećali ukupne troškove za 40 posto za taj dio Hrvatske, piše Jutarnji.

– Helikopter hitne medicinske službe će se koristiti kada bolest ili ozljeda zahtijeva hitno medicinsko zbrinjavanje, nadzor i prijevoz te u slučajevima kada se očekuje da će se poboljšati zdravstveni ishod pacijenta u usporedbi s korištenjem kopnenog cestovnog vozila ili pomorskog plovila, odnosno kod pacijenta s bolestima ili stanjima čija prognoza ovisi o vremenu započinjanja specifične terapije ili o provođenju hitnih dijagnostičko-terapijskih intervencija koje nisu dostupne u najbližoj nadležnoj bolnici – pojasnili su iz Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko – križevačke županije.

Ukoliko bi se radilo o specifičnim hitnim medicinskim stanjima koja bi zahtijevala hitno bolničko zbrinjavanje, primjerice u Kliničkoj bolnici za dječje bolesti ili Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, tada će s heliodroma Kliničke bolnice Dubrava, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, dalje osigurati hitni medicinski cestovni prijevoz do određene bolnice. U organizaciju takvog prijevoza biti će uključen i Centar 112 koji će trebati osigurati mjesto slijetanja i osloboditi ga od ljudi, ovisno o koordinatama lokacije pacijenta. Mjesto slijetanja helikoptera može biti prometnica, obližnja livada, nogometno igralište ili bilo koje drugo pogodno mjesto, najbliže lokaciji pacijenta.

Hrvatski zavod za hitnu medicinu izdao je Protokol komunikacije i aktivacije HHMS-a, te Smjernice i upute za medicinske dispečere za aktiviranje HHMS-a u kojima su navedena i medicinska stanja kod kojih se HHMS može aktivirati, primjerice srčani zastoj kod odraslih i djece, velike nesreće i katastrofe, bol u prsima, poremećaji svijesti, infekcije, sepse, prometne nesreće s težim ozljedama, opekline i ozljede uzrokovane električnom energijom, utapanje i druga stanja definirana u smjernicama, a u kojima je helikopter najbrže rješenje.

Iako je Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije svojim osobljem i voznim parkom, te medicinskom opremom itekako osposobljen u pružanju hitne medicinske pomoći i dobro uhodan u postizanju najbrže medicinske pomoći unutar zlatnog sata, sada je spreman i na nove izazove koje HEMS donosi, a što će dodatno pomoći u zbrinjavanju najpotrebnijih.

FOTO Vlado Kos/Cropix

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

lokalni nogomet

FOTO Močile druge, Borac pao u Virju, Herešinu ‘prvi set’, Križevčani kiksali i ostali bez naslova

iskustvo pacijenta

Milka (70): “Popiknem se kad me tlak ošine pa ljudi misle da se baba napila!”

za svakog je bilo ponešto u Legradu

FOTO Legrađani se družili na sajmu udruga, slijedi bogat sadržaj uz proslavu dana općine

OLIMPIJADA DJEČJIH VRTIĆA U ĐURĐEVCU

FOTO/VIDEO Mališani iz Đurđevca najbolji, Novigracima nagrada za fair play

IZLOŽBA U FERDINANDOVCU

FOTO Uzgajivači konja predstavili svoja grla i zaprege

UNATOČ TEŠKOM INVALIDITETU NE ODUSTAJE OD SVOG VRTA

VIDEO Vesna je lebdjela između života i smrti te ostala nepokretna: “Svjetlo na kraju tunela je stvarno”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati