Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MISLI NA ZDRAVLJE

Zaboravljena, a izrazito ljekovita! Ova je biljka spas za zdravlje svakoga od nas

Iako mnogima nije toliko poznata divizma je prekrasna biljka pokrivena gustim vunastim dlakama. Cvjetovi su joj žuti s bijelo ili crvenkasto vunastim prašnicima skupljeni u gornjem dijelu stabljike u dugačak klas. Cvjeta od lipnja do rujna i raste po sunčanim brežuljcima i na kamenitom tlu. No, osim što se radi o prekrasnoj biljci raskošnih cvjetova, izrazito je ljekovita. Kad se miješa s drugim ljekovitim biljkama pomaže kod bolesti pluća, groznice, kašlja i protiv grčeva probavnih organa.

Divizma je puna različitih spojeva dobrih za zdravlje, a neki od njih su saponini, glikozidi, iridoidi, flavonoidi, vitamin C, tanin te minerali cink i selen. Antioksidansi u divizmi djeluju antiupalno, antimikrobno i regenerativno. Brojne su studije potvrdile njezino široko ljekovito djelovanje, piše Alternativa za vas.

Pripravci od divizme uglavnom se rade od cvijetova i listova, no i korijen je dobar. Tonik protiv urinarne inkontinencije posebno se cijeni jer jača i poboljšava mišiće te osnažuje funkciju mjehura. Također smanjuje učestalost uriniranja i ublažava upalu mjehura. Pripravci od divizme se stoljećima koriste u borbi protiv različitih infekcija uzrokovanih gljivicama i bakterijama i zato je divizma vrlo zanimljiva i znanstvenicima.

Ipak, treba biti na oprezu jer su svi djelovi divizime osim cvjetova blago otrovni i najbolje ju je koristiti uz savjet liječnika.

FOTO Podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

VAŽNA OBAVIJEST ZA POTROŠAČE

Popularni prehrambeni proizvod povlači se s tržišta zbog salmonele

MISLI NA ZDRAVLJE

Krije li se tajna dugovječnosti u ovom, svima dobro poznatom vitaminu?

OD 6 DO 13 EURA po ECTS-U

Grad raspisao natječaj za dodjelu studentskih stipendija u iznosu do čak 796 eura

VRIJEDNA AKCIJA

Mjerenje tlaka, šećera, tjelesne težine…svašta se kontroliralo na Zrinskom trgu

ISKUSTVO PACIJENTA

FOTO Tomo je operirao srce, kuk, bruh i koljeno: “Pomalo pijem domaće vino, a na zemlji radim od pete godine”

Zabilježeno pet jedinki ove invazivne vrste

Na Dravi se pojavila egipatska guska

Upišite pojam koji želite pretraživati