Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MISLI NA ZDRAVLJE

Zaboravljena, a izrazito ljekovita! Ova je biljka spas za zdravlje svakoga od nas

Iako mnogima nije toliko poznata divizma je prekrasna biljka pokrivena gustim vunastim dlakama. Cvjetovi su joj žuti s bijelo ili crvenkasto vunastim prašnicima skupljeni u gornjem dijelu stabljike u dugačak klas. Cvjeta od lipnja do rujna i raste po sunčanim brežuljcima i na kamenitom tlu. No, osim što se radi o prekrasnoj biljci raskošnih cvjetova, izrazito je ljekovita. Kad se miješa s drugim ljekovitim biljkama pomaže kod bolesti pluća, groznice, kašlja i protiv grčeva probavnih organa.

Divizma je puna različitih spojeva dobrih za zdravlje, a neki od njih su saponini, glikozidi, iridoidi, flavonoidi, vitamin C, tanin te minerali cink i selen. Antioksidansi u divizmi djeluju antiupalno, antimikrobno i regenerativno. Brojne su studije potvrdile njezino široko ljekovito djelovanje, piše Alternativa za vas.

Pripravci od divizme uglavnom se rade od cvijetova i listova, no i korijen je dobar. Tonik protiv urinarne inkontinencije posebno se cijeni jer jača i poboljšava mišiće te osnažuje funkciju mjehura. Također smanjuje učestalost uriniranja i ublažava upalu mjehura. Pripravci od divizme se stoljećima koriste u borbi protiv različitih infekcija uzrokovanih gljivicama i bakterijama i zato je divizma vrlo zanimljiva i znanstvenicima.

Ipak, treba biti na oprezu jer su svi djelovi divizime osim cvjetova blago otrovni i najbolje ju je koristiti uz savjet liječnika.

FOTO Podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

svjetski dan darivatelja krvi

FOTO/VIDEO Šibenčanin Tomislav stotu dozu krvi darovao u koprivničkoj bolnici nazvanoj po njegovom pradjedu

neće ga biti od srpnja do listopada

Hrvatska farmaceutska tvrtka prijavila nestašicu jednog poznatog anbitiotika

MOGUĆI DULJI PUT KOČENJA

Državni inspektorat ima važnu obavijest za vlasnike više od 10 modela BMW-a

MISLI NA ZDRAVLJE

Svi pored nje samo prolaze misleći da je običan korov: Ova je biljka lijek protiv glavobolje i grčeva, čisti krv, smiruje živce…

PONOVNO STAVLJANJE U PROMET

HALMED ima obavijest za građane vezano uz jedan poznati lijek

MISLI NA ZDRAVLJE

Ako imate ovaj zdravstveni problem, trešnje nikako nisu voće za vas


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati