Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MISLI NA ZDRAVLJE

Ova zaboravljena žitarica snižava kolesterol i krvni tlak

Proso je žitarica koja se u ljudskoj prehrani koristi još od davnina jer sadrži biljna vlakna i proteine dok s druge strane ne sadrži gluten. Samim time, ova zaboravljena žitarica pogodna je za vegetarijance i osobe koje boluju od celijakije. Koristi se u borbi protiv anemije, kolesterola, visokog krvnog tlaka, mokraćnih infekcija i bubrežnih kamenaca.

Naime, proso je žitarica koja se dugo upotrebljavala u Europi kao stočna hrana, međutim brojne zdravstvene prednosti prosa sve više izlaze na vidjelo i o njima se sve više priča. Samim time radi se o namirnici koja svakako zaslužuje mjesto u modernoj prehrani iako ga često zasjenjuju žitarice kao što je quinoa, zob ili ječam. Proso je blagog i slatkastog okusa pa u neku ruku podsjeća na kukuruz, ali ne mijenja okus jelima pa je vrlo svestrana žitarica.

U studiji objavljenoj u časopisu “Frontiers in nutrition” znanstvenici su otkrili da redovita konzumacija prosa može smanjiti anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza. Biljna vlakna i fitinske kiseline u njegovu zrnu pomažu kod snižavanja “lošeg” kolesterola u krvi jer se u vašem želucu pretvaraju u “gel” i apsorbiraju kolesterol čime on izlazi iz vašeg organizma. S druge strane neke studije potvrđuju da proso može povisiti razinu “dobrog” kolesterola u organizmu i sniziti razine trigilicerida. Ukoliko imate problema s neredovitom probavom proso ovdje može uskočiti u pomoć jer njegova već spomenuta biljna vlakna potiču rad crijevnih mišića. Redovna konzumacija prosa može pridonjeti i zdravlju vašeg srca zbog toga što proso posjeduje velike količine kalcija i magnezija koji su jako bitni za održavanje i kontroliranje srčanih funkcija i normalne razine krvnog tlaka.

Još jedan od važnih učinaka prosa je i smanjenje šansi za dijabetes tipa 2, zahvaljujući značajnim količinama magnezija koje se nalaze u njemu. Magnezij se smatra jednim od važnih minerala za povećanje učinkovitosti inzulina i receptora glukoze u tijelu, čime se sprječava ova bolest.

Važna napomena

Ljudi koji u svoju prehranu planiraju ubaciti proso, a imaju problema sa štitnjačom ili nekom drugom endokirnom žlijedom, prije konzumacije bi se trebale savjetovati s liječnikom.

FOTO arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

akcija prikupljanja donacija za Socijalnu samoposlugu

Građani donirali 245 kilograma hrane i 81 higijensku potrepštinu

po zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika

Započele redovne dislokacije koprivničkih vatrogasaca na Jadranu

MISLI NA ZDRAVLJE

Ovo je najmoćniji prirodni antibiotik na svijetu: Djeluje protuupalno, antikancerogeno i potiče cirkulaciju krvi

DRASTIČNO POSKUPLJUJE SMJEŠTAJ U ŽUPANIJSKOM DOMU ZA STARIJE I NEMOĆNE

Jednokrevetna soba s balkonom od srpnja će koštati 792 eura

MISLI NA ZDRAVLJE

Svi su dijelovi ove biljke ljekoviti: Štiti od raka, čisti organizam, pomaže kod slabokrvnosti i kožnih bolesti

održano potpisivanje ugovora o javnoj nabavi radova

Tri osnovne škole dobivaju fotonaponske elektrane


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati