Zabrinjavajući podaci: Muška neplodnost u porastu

U Hrvatskoj se s dijagnozom neplodnosti danas suočava između 10 do 15 posto parova, a neki noviji podaci govore da se radi o 17 parova. Uzrok leži podjednako i u ženama i u muškarcima, a u nekim slučajevima ostaje nepoznat. Mnogobrojna istraživanja dokazuju sve veću povezanost neplodnosti i raznih okolišnih čimbenika, a nezdrav životni stil ima značajnu ulogu u sve većem smanjenju reproduktivne sposobnosti populacije.

Međutim, neplodnost je danas, zahvaljujući napretku dijagnostičkih i terapijskih metoda, izlječiva dijagnoza te se svake godine, zahvaljujući medicinski potpomognutoj oplodnji, u Hrvatskoj rodi oko 1200 djece. Iako je u narodu bilo uvriježeno mišljenje kako je za neplodnost “kriva“ žena, istraživanja pokazuju da je učestalost muške neplodnosti u porastu, a predviđa se da će u skorijoj budućnosti nadmašiti postotak ženske neplodnosti. Razlog tome, smatra se, najvjerojatnije su okolišni čimbenici, ponajviše nezdrav način života, loša prehrana, manjak tjelesne aktivnosti, pretilost i pušenje. Sve navedeno smanjuje kvalitetu sjemena i negativno utječe na ravnotežu hormona u organizmu.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI