Pomrčina mjeseca na jutarnjem nebu Koprivnice

Pomrčina se lijepo mogla vidjeti i s rubnih mjesta našega grada. Mjesec je oko 4:30 naočigled potamnio na svojem lijevom rubu, jer ga je u to vrijeme počela prekrivati Zemljina sjena. U polusjeni je bio još od 3:30, no to se nije moglo vidjeti golim okom.

-Kako se primicao obzoru, pun Mjesec sve se više pretvarao u oblik polumjeseca kako ga je Zemljina sjena zaklanjala. Bio je vrlo nisko na nebu pa taj pomračeni dio nije poprimio crvenu boju, karakterističnu za pomrčine Mjeseca i jednostavno je postao nevidljiv. Mjesec tako nisko više nije bio dovoljno sjajan da bi se ta crvena boja istakla – ističu iz Astronomskog društva Koprivnica.

Kompozicija od šest pojedinačnih fotografija snimljenih u razmaku od oko dvije minute/Marko Posavec

Potpunu fazu pomrčine nismo mogli vidjeti iz Hrvatske jer nam je Mjesec zašao prije no što je ona počela. Crvenilo vidljivo na fotografijama uobičajeno je crvenilo koje Mjesec poprima kada je nisko nad obzorom, kao i Sunce, pa njegova svjetlost prolazi kroz puno deblji sloj zraka i pritom postaje crvenija i prigušenija.

Sljedećih nekoliko pomrčina Mjeseca koje ćemo moći vidjeti iz Koprivnice bit će vrlo slabašne, sve do rujna 2025. kada ćemo moći vidjeti potpunu pomrčinu u cijelosti. Spomenimo i da ćemo 25. listopada ove godine moći vidjeti djelomičnu pomrčinu Sunca. A koji nas sve astronomski događaji čekaju u ovoj godini pročitajte ovdje.

Foto: Marko Posavec

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI