Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
JVP ĐURĐEVAC

Zapovjednik Markešić: “Nekad se na naš natječaj javilo tridesetak ljudi, prošle godine – jedan!”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Javna vatrogasna postrojba Đurđevac osnovana je još 1980. godine, a u odnosu na ostale gradske profesionalne postrojbe, specifična je po tome što jedina u županiji ima više osnivača. Grad Đurđevac većinski je osnivač, a tu su i okolne općine Molve, Kalinovac, Podravske Sesvete, Ferdinandovac, Kloštar Podravski, Virje i Novo Virje. U JVP-u Đurđevac danas je zaposleno 40 ljudi, od čega 36 profesionalnih vatrogasaca, a iako je to najveći broj zaposlenih ikada, zapovjednik Matija Markešić ističe da je upravo u ljudima ili, bolje rečeno, njihovom nedostatku najveći problem.

– Interes mladih za vatrogastvo je jako slab, gotovo nikakav, i to je najveći problem. Ne znam kako to riješiti i kako zainteresirati mlade, no to nije problem samo kod nas, već svugdje. Prošle godine radili smo natječaj za dva radna mjesta, a javio se tek jedan kandidat koji nije zadovoljavao osnovne uvjete. Nekad bi se na takav natječaj javilo tridesetak ljudi i imali smo veliku mogućnost izbora, a sada smo zadovoljni kad netko završi školu i hoće raditi kao vatrogasac – istaknuo je Markešić najveći problem s kojim se susreću.

Nedostatak zanimanja

– Ove godine nismo imali nikoga u školi za prekvalifikaciju za vatrogasce. Da bi se išlo u tu školu, mora se biti član DVD-a neko vrijeme i imati određeno iskustvo, a prekvalifikacija traje gotovo godinu dana. Mi plaćamo i školu, osiguranje, dajemo svu potrebnu opremu, a po završetku školovanja mogu biti sigurni da će brzo dobiti posao, no interesa nema. Sada imamo dva kandidata, no tko zna što će biti kada dođe vrijeme upisa – otkrio je zapovjednik i istaknuo da je sustav reguliran na takav način da nitko ne može otići iz službe dok ga netko ne zamijeni, no strahuje da će vrlo brzo biti u velikim problemima.

– Kad su u pitanju oprema i vozila, tu se stvarno ne možemo žaliti. Imamo sve što nam treba. Vozni park se sastoji od 16 vozila svakakvih tipova, no uvijek se sve vrti oko problema s kadrom. Mladi dođu i prvo pitaju kakva je plaća, još dok ni ne znaju kakav ih posao čeka i što se očekuje od njih. Vatrogastvo nije klasično zanimanje, već je to poziv i nemoguće je očekivati da ćeš ovdje samo odraditi svoju smjenu i više te nije briga ni za što – kazao je zapovjednik postrojbe koja pokriva teren površine blizu 500 kvadratnih kilometara, na kojem živi oko 25 tisuća stanovnika.

– Zakon od nas zahtijeva da u roku od maksimalno 15 minuta budemo u stanju pokriti svaku točku našeg požarnog područja. Na sve intervencije na našem području izlazimo prvi, a potom pozivamo lokalna vatrogasna dobrovoljna društva. Volimo da se dobrovoljci uključe u bilo kakvu intervenciju jer tako i njih držimo pripravnima i pokazujemo da računamo na njih – rekao je Markešić i dodao da je primarna vatrogasna djelatnost na cijelom području prepuštena JVP-u Đurđevac.

Problematična magistrala

– Kod nas je i sva administracija i na taj način smo olakšali DVD-ima da se ne moraju baviti i tim poslom. Oni ipak nisu profesionalci, iako su super na terenu i sjajna je koordinacija i suradnja između nas. Godišnje smo na nešto više od 200 intervencija, no srećom nikad nismo imali katastrofalne događaje da smo u pomoć morali zvati snage izvan naše županije – istaknuo je Markešić i dodao da se dobar dio intervencija odnosi na one tehničke, a najviše problema stvara im Podravska magistrala od Virovitice prema Koprivnici i Bjelovaru.

– Ta je magistrala strašno opterećena i godišnje bude puno prometnih nesreća. Ima teško stradalih i nažalost poginulih, a to nam je posao koji je zadnjih godina prerastao požare i s tim intervencijama imamo više posla. U posljednjih nekoliko godina, imali smo nekoliko velikih požara poput onog u obrtničkom domu i požara paletare u jednoj tvornici. Imali smo i veliki požar oko Starog grada prema Boriku, gdje smo se izborili da vatra ne dođe do same šume. Jedne godine imali smo i desetak intervencija u samoj šumi Borik koji su bili podmetnuti, no hvala Bogu, nijedan od tih požara nije završio onako kako je mogao – zaključio je zapovjednik JVP-a Đurđevac, koji ističe da je najsretniji što u postrojbi nikad nije bilo žrtava i što nitko od đurđevačkih vatrogasaca tijekom intervencija nikada nije ni ozbiljnije ozlijeđen.

FOTO: Stjepko Gambiroža

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

OKOLNOSTI DOGAĐAJA SE UTVRĐUJU

Učenik pao s prvog kata ludbreške osnovne škole, teško je ozlijeđen

Dovršeno je kriminalističko istraživanje

Pokušaj ubojstva kod Đurđevca: Ispalio metak u mladića (24) koji je sjedio u kombiju

NATJECANJE SE ODRŽALO U KUTINI

FOTO S njima nema šale, sestre Gabriela i Dorotea državne su prvakinje u boksu

Prijevara u tijeku

Hrvatska pošta ima važnu obavijest

Radi se o igru Loto 7

Koprivničanac pogodio “šesticu” i zaradio pozamašnu svotu

Ovaj se vjerojatno pripremao za post na Veliki petak

FOTO Upali mu u dom, i u škrinjama našli preko 100 kila ribe, slijedi optužnica

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati