Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

“Zašto plaćamo dozvolu?”: Zabranjeno loviti ribu s mostova, podravski ribiči ogorčeni

Nedavno usvojenom ribolovno-gospodarskom osnovom zabranjen je lov određenih ribljih vrsta, konkretnije, riječ je o bolenu i plotici, koje se u slučaju ulova moraju vratiti u vodu, inače oni koji ih ulove riskiraju kaznu.

Odluka o zabrani ribolova s mostova očekivano je izazvala nezadovoljstvo ribiča, pogotovo onih koji učestalo na most u Botovu dolaze u ribolov. S takvom odlukom, složni su ribiči, zapravo se pogoduje kormoranima.

– Kad nitko nekoliko dana ne lovi s mosta, odmah se pojavi 100-tinjak kormorana i oni pojedu puno više ribe nego što bismo mi ulovili. Neshvatljivo je da od Nove godine više nećemo moći s mosta loviti i stalno nam se ograničava područje za ribolov. Više ne smijemo na grabe na kojima je režim ulovi i pusti, sad po novom više ne možemo ni na most pa se pitamo čemu uopće plaćamo ribolovnu dozvolu – kažu ogorčeni ribiči. Za tu smo prigodu o više detalja odlučili porazgovarati s Ivicom Sabolićem, predsjednikom Zajednice športsko-ribolovnih klubova Koprivnica.

– U uvjetima zaštite prirode propisano je kako se bolen i plotica, ako se ulove u vodama rijeka Mure i Drave, moraju vratiti natrag u vodu. Svojim su istraživanjima vjerojatno utvrdili njihov manjak – rekao nam je Sabolić, istaknuvši kako tu ništa ne mogu, odnosno kako se toga sada moraju pridržavati.

– Znamo i sami kakav utjecaj na okoliš imaju i klimatske promjene, a tu su i prirodne oscilacije Drave. Sve to utječe na pogoršanje uvjeta za mriještenje riba – napomenuo je Sabolić, nadodavši kako su ribičima ove nove informacije dostupne kod kupnje novih ribolovnih dozvola.

Noviteti kod kupnje novih dozvola su, dodajmo, kod mnogih ribiča izazvali pomutnju. Podsjetimo, Hrvatski športsko-ribolovni savez donio je odluku o izmjeni članske iskaznice koji, osim dodatnog troška, predstavlja i novi korak prema digitalizaciji. Bez njih ribolovcima neće biti omogućeno kupiti ribolovnu dozvolu, a s obzirom na trenutnu navalu sa zahtjevima za izradama novih iskaznica, neki ribolovci neće smjeti početkom godine ići u ribolov.

– Neki su se nažalost kasno sjetili na vrijeme poslati zahtjev za izradu nove iskaznice. Koliko znam, tvrtka koja izrađuje te iskaznice trenutno je zatrpana zahtjevima, zbog čega će neki morati biti malo strpljivi – ističe Sabolić, nadodavši kako se tu na razini naše županije ipak radi o manjem broju ribiča. 

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Požar u Starigradu, vatrogasci i policija na terenu

Radno vrijeme tijekom blagdana

Popularni trgovački lanac ima važnu obavijest za sve potrošače

POČINJU RADOVI U OPĆINAMA IZOSTAVLJENIMA IZ PROJEKTA ALGOMERACIJE

Gradit će se vodovod u Rasinji i Sokolovcu, radi se glavni projekt za Legrad

rapsodija na gostovanju

Kakva razbijačina Rujevice! Slaven s četiri komada natrpao kandidata za naslov prvaka

Lori Ludbreg svoja vrata otvara na proljeće

Ludbreg prvi u Hrvatskoj dobiva Newton sobe

ISKUSTVO PACIJENTA

FOTO: Slavica (77) muku muči s očnom mrenom i žutom pjegom

Upišite pojam koji želite pretraživati