Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Zavod za javno zdravstvo imao dobiti od čak 14 milijuna kuna!

Izvješća o poslovanju zdravstvenih ustanova na području Koprivničko-krieževačke županije govore da je prošla godina za dobar dio njih bila u financijskom smislu vrlo dobra. COVID-19 pandemija podigla je prihode, prvenstveno Zavodu za javno zdravstvo, ali i županijskih ljekarni.

Prihodi Zavoda za javno zdravstvo u 2020. godini bili su 13,6 milijuna kuna, dok su u 2021. godini oni iznosili nešto više od 34,5  milijuna kuna. Ovaj rast prihoda od čak 250 posto izravno i u  najvećem dijelu izazvan je posljedicom djelovanja u smislu prevencije COVID-19 infekcije. Naime, ZJZ je bio provoditelj akcija cijepljenja na području županije, a prošle godine potrošeno je oko 114 tisuća doza cjepiva.

Također, Zavod za javno zdravstvo obavio je 39.400 testiranja na infekciju COVID-19.  Sve to dovelo je do enormne dobiti od 14 milijuna kuna, dok je u 2020. godini gubitak iznosio oko 714.000 kuna. Nešto bolje nego inače poslovala je i koprivnička bolnica, koja je u 2021. godini unatoč svemu primila 12.790 bolesnika, što je pak 7,6 posto više nego godinu prije. Isto tako, bolnica je ostvarila 70.268 bolno-opskrbnih dana, što je povećanje od 8,6 posto.

FOTO: dr. Draženka Vadla, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo/KKŽ

Još je veće povećanje u ukupnim uslugama liječenja u bolnici, koju je sveukupno posjetilo 332. 246 bolesnika (u tu brojku uključeni su i oni koji su liječeni više puta u istoj godini, op.a.), a ukupno je pruženo 639.290 liječničkih usluga, što je povećanje od osam posto u odnosu na prošlu godinui. Također, i 18 posto više ljudi liječeno je u dnevnoj bolnici i kirurgiji. Sve to dovelo je do povećanja prihoda i smanjenja ukupnih i dospjelih obveza, no one iznose još uvijek vrlo visokih 142,3 milijuna kuna.

– Budući da se značajnijim dijelovima ukupnih prihoda financiraju rashodi za zaposlene, ostatak prihoda nije dovoljan za podmirenje dospjelih obaveza te se procjenjuje nastavak negativnog trenda njihova povećanja. U 2021. godini 61,75 posto prihoda bilo je potrebno za financiranje rashoda za zaposlene – naveo je  Mato Devčić, ravnatelj koprivničke bolnice u svom izvještaju, te je napomenuo da su rashodi za zaposlene u prošloj godini bili povećani za 8,86 posto. No, dobra je vijest da su konačno sveukupni prihodi bolnice (oko 255 milijuna kuna) bili veći od rashoda za otprilike pet milijuna kuna. No, toga ne bi bilo da u bolnički proračun nije uplaćeno gotovo 48 milijuna kuna iz županijskog i državnog proračuna, što je čak 34 posto više negoli 2020. Podsjetimo, država je intervenirala i bolnicama dala novac za podmirenje dijela duga za lijekove.

Bolje su poslovale i ljekarne; tako su koprivničke ljekarne u prošloj godini povećala prihode za dva milijuna kuna, dok je dobit iznosila oko 1,2 milijuna kuna.

FOTO arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Obrađeno je 91,33 posto biračkih mjesta

IZBORI HDZ relativni pobjednik, u Sabor idu Jakšić, Sobota, Golubić, Lacković i Bilić. Vjerojatno i Đakić

Prvi službeni rezultati bit će poznati poslije 21 sat

IZLAZNA ANKETA HDZ-u 59 mandata, Rijekama pravde 43, DP-u 13, a Matiji Posavcu jedan

NEKIMA IZBORNA, NEKIMA SPORTSKA SRIJEDA

FOTO Cvetkovčani ‘na mišiće’ kroz močilski pakao, iznenađenje u Kalinovcu

Državno izborno povjerenstvo objavilo podatke o izlasnosti do 16:30 sati

IZBORI Više od 50 posto birača glasalo do 16:30 sati, u Koprivnici skoro 57, a u Đurđevcu 58!

ZAKAZAO SUSTAV MUP-a

Nestali s biračkih popisa: Plavu potvrdu do podneva zatražilo 60-ak Podravaca i Prigoraca

Provjerili smo kakva je izlaznost po općinama

IZBORI Najveća izlaznost u Velikom i Malom Bukovcu, najmanja u Rasinji i Kalniku


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati