Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Mještani općine Legrad proslavili Dan općine i blagdan Presvetog Trojstva

‘Zbog naših su se programa u općinu doselile četiri nove obitelji, Šoderici ćemo vratiti stari sjaj’

Svečana sjednica Općinskog vijeća bila je središnji dio proslave Dana općine Legrad, koja se obilježava povodom svetkovine Presvetog Trojstva, zaštitnika župe i općine Legrad. Povodom Dana općine, prisutnima se obratio legradski načelnik Ivan Sabolić, koji je naveo da se prošle godine obilježilo 30. godina postojanja općine Legrad te da se u proteklih godinu dana mnogo toga radilo i odvijalo.

– Među najvažnijim projektima svakako treba istaknuti proširenje dječjeg vrtića, koji bi s radom trebao početi u rujnu, renovacija zgrade općine i prostorija udruga koja će završiti u lipnju, obnova cesta Veliki Otok – Selnica, Selnica – Donja Dubrava i obnova cesta u kvartu Poloji u Zablatju. Također, napravljeno je novo dječje igralište u dječjem vrtiću, proširena javna rasvjeta u mjestu Zablatje i na starom dijelu Šoderice, postavljene fitness sprave u Sportskom parku u Fizešu, ograđeno katoličko groblje u Legradu te je izgrađen javni wc na Šoderici – naveo je Ivan Sabolić.

No, kod spomena Šoderice, mora se dotaknuti i one malo manje lijepe stvari, a prije svega katastrofalne poplave koja se dogodila prošlog kolovoza. Svi se još sjećaju prizora kad je Drava probila u jezero Šoderica te poplavila 17 objekata, a jedan srušila do temelja. Kao posljedica poplave ostao je krater u kojem se nalazilo drveće i smeće i postojala je opasnost za stanovništvo. Šteta od poplave iznosila je preko dva milijuna eura. Bez obzira na to što smo molili za pomoć u sanaciji, istu nismo dobili, već smo vlastitim sredstvima u iznosu 120.000 eura pokrpali rupe kako ne bi prijetila opasnost za stanovnike i posjetitelje Šoderice.

– Ipak, optimisti smo i vjerujem da ćemo Šoderici radom i zalaganjem vratiti izgled kakav je imala prije poplave. Optimisti smo i u drugim projektima koje planiramo. Tako ove godine zajedno s ŽUC-om planiramo obnoviti cestu Kutnjak – Antolovec, a vlastitim sredstvima urediti cestu u Velikom Otoku, gdje su dvije mlade obitelji izgradile nove kuće. Od 1. srpnja prvi u našoj županiji uvest ćemo skupljanje stakla na kućnom pragu i to potpuno besplatno za naše građane. Treba spomenuti da smo zahvaljujući marljivosti naših građana 17. jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj po razdvajanju otpada, a tome sigurno doprinosi i reciklažno dvorište koje uspješno radi već tri godine – naveo je Sabolić.

Osim toga, planiraju se obnoviti autobusna stajališta u Kutnjaku, Legradu i Malom Otoku, a u Zablatju će mrtvačnica dobiti novo krovište. Također, spremne su građevinske dozvole za rekonstrukciju ceste na Lazinama, novu tržnicu u Legradu, proširenje javne rasvjete u Selnici Podravskoj, hostel, biciklističku stazu Legrad – Halaš Čarda, Veliki Otok – Selnica Podravska i Kotoriba kroz Veliki Pažut – ušće Mure, interpretacijski centar te rasvjetu u sportskom parku Fizeš. Radi se i na projektnoj dokumentaciji za most preko Drave na mjestu Legrad – Ortilos te kanalizaciji za Legrad i pročistaču Kutnjak – Selnica Podravska. Unatoč birokratskim preprekama, nekoliko gospodarskih projekata, poput dva geotermalna projekta u Legradu i Antolovcu te izgradnja peradarnika, donijet će nove prihode u Proračun općine i nova radna mjesta, a rade se i na promjenama prostornog plana kako bi se olakšalo investitorima u budućim projektima. Također, vatrogasci Velikog Otoka izrađuju dokumentaciju za proširenje Vatrogasnog doma kako bi općina Legrad projekt prijavila na program ruralnog razvoja. Većinu spomenutih projekata financirat ćemo novcem Europske unije.

Načelnik Ivan Sabolić nabrojao je planove općine u sljedećem razdoblju

– Ipak, sve to ne bi bilo dovoljno da ne ulažemo u ljude. Nastavit će se razni programi i subvencije za naše stanovnike kako bi poboljšali životni standard i omogućili kvalitetno obrazovanje. Ponosni smo na naš program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, preko kojeg smo ove godine dobili četiri nove obitelji, ponosni smo na uspjehe naših učenika i studenata koje stipendiramo, kao i na naše turističke djelatnike i poljoprivrednike čiji razvoj potičemo. Osim tih programa, potičemo medicinski potpomognutu oplodnju, rušenje starih objekata, sterilizaciju i kastraciju kućnih ljubimaca, a planiramo sufinancirati i udomljavanje pasa iz azila – istaknuo je Ivan Sabolić te se zahvalio svima koji su dali potporu i pomoć u razvitku Općine Legrad te stanovnicima čestitao Dan općine Legrad, a mještanima Legrada i Antolovca svetkovinu Presvetog Trojstva.

Mladi su središtu djelovanja općinske uprave

Inače, 2024. godina prepuna je obljetnica u ovoj podravskoj općini, počevši od 630 godina od spomena imena mjesta Legrad, 140 godina djelovanja DVD Legrad, 100 godina od osnivanja Nogometnog kluba Graničar Legrad i 90 godina postojanja DVD Veliki Otok. Osim same svečane sjednice, uz proslavu Dana općine održat će se natjecanje Leskov prot, gdje će ribiči loviti na starinski način upravo onim priborom koji nagoviješta naziv natjecanja. Uz to, sutra, u subotu od 12 do 17, održat će se Sajam Udruga u legradskom parku. U nedjelju će se nakon mise na Šoderici održati Oldtimer susret i to na plaži Lazine s početkom u 12 sati od 1. do 7. lipnja u Društvenom domu u Legradu. Ovog četvrtka održat će se završna priredba dječjeg vrtića Dabrić. Sljedeće subote na Šoderici će se održati manifestacija Sport za sve, kao i proslava 90 godina DVD Veliki Otok, u vatrogasnom domu Velik otok KUD ZRIN Legrad održat će se Kulturno-umjetnički program s početkom u 18 sati, a dva sat kasnije, na istom mjestu koncert će imati Slavonia bend.  

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Lakše je ozlijeđen

FOTO S 2,14 promila motociklom sletio u kanal

U TIJEKU JE 4. ZLATNA BUĆKA PODRAVINE

VIDEO Somove na Šoderici ove godine lovi 18 ekipa

Teška prometna nesreća kod Koprivnice

Upravo: Motociklist sletio s ceste, prevezen je u bolnicu

BAŠ KAO NEKADA

FOTO/VIDEO Svatovi s klencericama i klencerima prošpanicirali gradom, vitezovi uveličali slavlje

TRADICIONALNI ROOSTERS MOTO MEETING

VIDEO Motori “zagrmjeli” gradskim ulicama, slijedi druženje u Novigradu Podravskom pa na Šoderici

AUTO KOPRIVNIČKIH REGISTRACIJA SUDJELOVAO U PROMETNOJ NESREĆI

FOTO Dvije osobe ozlijeđene u trostrukom sudaru


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati