Zbog neodlučnosti gradske vlasti vrijedna etno zbirka odlazi u Koprivnicu?  

Vrijedna etno zbirka pokojnog Slavke Čambe, kojem je lani i posthumno dodijeljeno priznanje počasni građanin Đurđevca neće završiti u njegovom rodnom Đurđevcu nego u Koprivnici. Još za života Slavko Čamba izrazio je želju da svoju zbirku s preko tisuću različitih etnografskih predmeta iz 18., 19. i početka 20 stoljeća, koje je on zatekao, uredio i sačuvao nakon dugogodišnjeg emigrantskog života, donira Gradu Đurđevcu. No, Grad punih 14 godina nije uspio naći rješenje koje bi zadovoljilo pokojnog Čambu i njegovu obitelj pa će vrijednu zbirku dobiti Muzej grada Koprivnice koje je bez zadrške prihvatio tu mogućnost.

Želja pokojnog Slavka bila je da se zbirka smjesti u utvrdi Stari grad ili sadržajima pokraj tog povijesnog spomenika, no nijedna đurđevačka gradska vlast u proteklih 14 godina nije ispunila tu želju. Prijedlozi su se uglavnom sveli na kupnje kuća u perifernim dijelovima grada gdje bi se smjestila zbirka, no pokojni Slavko, kao i njegovi nasljednici, sinovi Franjo i Vlado nisu htjeli na to pristati. Kako zbirka zorno dočarava seljački i težački život žitelja đurđevačke Podravine obitelj Čamba smatrala je da zaslužuje lokaciju uz najposjećeniju đurđevačku znamenitost, utvrdu Stari grad, ali za aktualnu vlast očito su veća atrakcija, umjesto vrijednih etnografskih predmeta, deve i ostale životinje koje su uklopljene u priču o hrvatskoj Sahari.

Franjo Čamba potvrdio nam je da je dogovoreno da se zbirka donira Muzeju grada Koprivnice s kojim su on i brat Vlado, kao nasljednici, potpisali ugovor.

-Ne bih ulazio u komentare zašto Grad Đurđevac nije prihvatio donaciju, iako je to bila velika želja mog pokojnog oca, kao i mene. Neće svijet propasti zato što će zbirka biti donirana koprivničkom Muzeju, a mi smo sigurni da ide u dobre ruke jer oni imaju etnografe koji će znati na pravi način voditi brigu o njoj – kaže Franjo Čamba.

Za obitelj je, dodaje on, donacija jedino pravo rješenje jer žive u Austriji pa na rodnom imanju gdje je trenutno zbirka nema nikoga.

-Prošlo je više od godinu dana otkako je otac umro, a tri godine prije toga bio je nepokretan pa nitko već četiri godine nije vodio brigu o zbirci kako treba. Kako zbirka ne bi dalje propadala tražili smo rješenje za donaciju, a Muzej grada Koprivnice izrazio je želju da vrijedni etnografski predmeti završe kod njih i sklopili smo dogovor jer više nismo željeli pustiti da predmeti propadaju dok se netko ne odobrovolji s odgovarajućom lokacijom. Predmeti će nakon restauracije najvjerojatnije biti izloženi u Galeriji u Hlebinama, što je dobra lokacija jer su tu izložena i vrijedna dijela naivne umjetnosti – zaključio je Franjo Čamba.

Na naš upit zašto Grad Đurđevac nije prihvatio inicijativu o donaciju koju je još pokrenuo pokojni Slavko Čamba iz ureda gradonačelnika odgovorili su kako je s njim zapravo bio postignut dogovor. -Gospodin Slavko Čamba posthumno je proglašen počasnim građaninom grada Đurđevca. Njegova želja bila je da njegova zbirka bude dio kulturne baštine grada Đurđevca i da se na adekvatni način učini dostupnom javnosti. O tome je bio postignut dogovor s gospodinom Slavkom Čambom. Nakon njegove smrti etno zbirkom upravljaju nasljednici koji iz njima poznatih razloga nisu išli u smjeru želje svojega oca nego su se odlučili izmjestiti zbirku u Koprivnicu. Grad Đurđevac nije mogao utjecati na odluku nasljednika o preseljenju zbirke, a koja je u suprotnosti s iskazanom željom počasnog građanina gospodina Slavka Čambe. Poštivamo tu odluku te opovrgavamo navode o nezainteresiranosti ili nespremnosti za adekvatni smještaj zbirke na području grada s lokacije obiteljske kuće gdje se dotad nalazila – navode iz ureda gradonačelnika.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI