Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Obitelj iz podravine ističe da je dijete bez razloga završilo u udomiteljstvu

Žele da im se djevojčica vrati, majku optužuju za zlostavljanje

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Već gotovo dva tjedna jedna obitelj sa šireg đurđevačkog područja pokušava doznati koja je sudbina njihove četverogodišnje kćeri, odnosno unuke. Podravski list posjetio je ovu obitelj u njihovom domu, no zbog delikatne situacije i zaštite interesa djeteta, nismo u mogućnosti otkrivati njihov identitet, no podaci su poznati redakciji. Dijete im je oduzeto i privremeno smješteno u udomiteljsku obitelj nakon što je bivša supruga s kćeri napustila dom u kojem je živjela i prijavila bivšeg muža za obiteljsko nasilje. I djetetov otac Miroslav i njegova majka Irena tvrde da među njima nije bilo nikakvog nasilja i da je najveća žrtva ovdje upravo Miroslav, kojeg je supruga i ranije lažno prijavljivala o čemu imaju dokaze, kao i da je majka ta koja je zlostavljala dijete.

Rješenje suda

– Žena me prijavila da joj želim nauditi sjekirom, da sam je vrijeđao i udario, a ovo nije prvi put da me lažno prijavljuje. Prije dvije godine me optužila da sam prijetio kako ću ubiti i nju i dijete, a potom je tu prijavu povukla te smo dobili rješenje državnog odvjetništva da smo lažno prijavljivani. Svejedno, ponovno sam uhićen, a za to je vrijeme moja kćer po hitnom postupku smještena u udomiteljsku obitelj – ispričao je mladi otac Miroslav koji želi da mu se dijete vrati i da nastavi živjeti s njima u obiteljskoj kući njegovih roditelja.

– Prije godinu i nešto razišao sam se sa ženom i pokrenuli smo postupak za skrbništvo. Lani u lipnju je došlo rješenje suda da dijete pripada majci koja se vratila roditeljima, ali da ja imam jedan tjedan mjesečno i jedan vikend, nakon čega su se stvari pogoršale. Počela je maltretirati dijete i ucjenjivati je jer je kćer jako vezana za mene, a svaki put kad bih došao k njoj, prijetila mi je cijela njena obitelj. Žena je tukla dijete preda mnom, a kćer je kod liječnika priznala da je majka tuče, nakon čega sam tražio izmjenu mjere o skrbništvu, no ništa se nije dogodilo – ispričao je Miroslav kojem se bivša žena ponovno vratila prije nekoliko mjeseci i tada se ponadao da će se situacija smiriti, no postalo je još gore.

– Molila me da joj oprostim i da mi se vrati, a pristao sam zbog djeteta i žena je sada prijavljena na našoj adresi. No, njeno se maltretiranje naše kćeri sve to vrijeme nastavilo i postajala je sve agresivnija. Osim djeteta, žena je maltretirala sve ostale ukućane i od svibnja ove godine više sam puta kontaktirao Centar za socijalnu skrb, no nisam dobio nikakav odgovor. Ni sada mi ne žele reći gdje je moje dijete i ne znam više kome se obratiti jer želim da mi se kćer vrati. Svi ju jako volimo i ona želi biti s nama – kazao je Miroslav, a svu ozbiljnost situacije potvrdila je i njegova majka Irena.

Ne mogu do djeteta

– Najveći problem bilo je psihičko i fizičko zlostavljanje djeteta od strane majke, a Miroslav se s bivšom pomirio samo kako bi kćer bila dobro. No, situacija je postajala sve gora. Miroslavova žena već je tri puta bježala od nas, a ona je osoba kojoj treba pomoć. Pokušavamo saznati što se događa s djetetom i rečeno nam je samo da je smješteno u udomiteljstvo i mi ne možemo do nje. Dijete želi biti s nama i kod nas ima dom, sigurnost i ljubav i borit ćemo se na sve moguće načine da nam se naša unuka vrati – zaključila je djetetova baka Irena, a iz Hrvatskog centra za socijalni rad, Područni ured Đurđevac ističu da detalje slučaja ne smiju komentirati zbog tajnosti postupka i zaštite identiteta stranaka i djeteta.

– Ono što možemo odgovoriti je da je ovo tijelo postupalo sukladno zakonskim obvezama te će o daljnjoj skrbi o djetetu odlučivati sud u svojoj nadležnosti. O ishodu sudskog postupka ne možemo prejudicirati, samo možemo napomenuti da se radi o žurnim postupcima te se u skladu s istima u kraćem roku može očekivati odluka o daljnjoj skrbi o djetetu, o kojoj skrbi će odlučiti sud. Isključivo zaštita interesa djeteta u prvom je planu kada se radi o postupanjima tijela socijalne skrbi ili sudova, a ne interesi pojedinih članova obitelji, kao i da se svakoj obiteljskoj situaciji pristupa s osobitom pažnjom u svrhu ispitivanja činjenica, kako bi se mogla donijeti odluka koja će imati najbolji ishod za dijete i obitelj – istaknuli su iz đurđevačkog Centra.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

DRSKA KRAĐA USRED BIJELOG DANA

VIDEO Bračni par Vrbanić jedna obična šetnja koštala je nekoliko tisuća eura

Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad dvojicom lopova

Priključili se plastičnim crijevom na cjevovod i krali plinski kondenzat

OMILJENO MJESTO OVOG UMIROVLJENIKA SU GORICE U KOZAREVCU

VIDEO Franjo (83): “Orežem dva reda loze pa na gemišt, a ženi složim bambus!”

RADOVI U KLOŠTRU PODRAVSKOM IDU JAKO DOBRO

Plan je da tržnica proradi kroz godinu dana

JESTE LI ZNALI?

Stavite ovaj začin na krpelja i sam će pobjeći

rezultati poslovanja za 2023. godinu

Podravka ostvarila rekordnu dobit. Martina Dalić: Plaće radnika u tri su godine rasle za 52 posto

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati