Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Uskoro kreće treća faza obnove zaštićenog dijela groblja

Židovske arkade: Za građevinsku sanaciju krovišta 55 tisuća eura

Uskoro bi trebala krenuti i treća faza obnove židovskih arkada na gradskom groblju u Križevcima. Grad je prošlog tjedna raspisao postupak jednostavne nabave za građevinske sanacije krovišta, krovnih nadzida i arkade broj 4 i 5 na križevačkom groblju. Procijenjena vrijednost nabave je 44 tisuće eura bez PDV-a, a u Gradu Križevcima ističu da su sredstva u iznosu od 55 tisuća eura osigurana putem Ministarstva kulture i medija.

-Ulaganja u Židovske arkade na Gradskom groblju krenula su 2017. godine kada je sredstvima Ministarstva kulture izrađena projektna dokumentacija i arhitektonski snimak. Prva faza obnove krenula je 2018. godine kada su provedeni radovi građevinske i konstruktivne sanacije na jednom segmentu odnosno jednoj arkadi dok je druga faza radova uslijedila 2019. godine. Obnavlja se arkada po arkada i to ovisno o dobivenim sredstvima Ministarstva kulture i medija – ističu iz Grada Križevaca dok je iz natječajne dokumentacije vidljivo kako je predviđeni rok za izvođenje radova 1. listopad ove godine.

Inače, gradsko groblje u Križevcima formirano je 1898. godine iza postojeće kapelice svetog Roka. Groblje je djelomično uređeno kao park s brojnim umjetničkim vrijednim kamenim spomenicima, a 1910. godine počela je izgradnja arkada pod kojima su pokapani židovski uglednici. Izgrađeno je ukupno osam arkada u kojima se nalazi osam grobnica. U njih su sve do II. Svjetskog rata pokapani Križevčani židovskog porijekla i to obitelji Klarić, Kohn, Neuman, Hirschl, Schonbaum, Pscherfof i Breyer, a same arkade se nalaze na popisu zaštićenih kulturnih dobara.

Prvi Židovi su u Križevce doselili u drugoj polovici 18. stoljeća, a veća naseljavanja židovskog stanovništva u Križevce zbila su se tek stotinu godina kasnije odnosno u drugoj polovici 19. stoljeća. Već na kraju 19. stoljeća u Križevcima je prema popisu stanovništva živjelo 243 Židova, a nakon Holokausta stradali su gotovo svi križevački Židovi i prema popisu stanovništva iz 1971. godine ostalo ih je samo troje. Prije desetak godina knjigu „Židovi u Križevcima“ je objavila Renee Weisz – Maleček, liječnica rođena u Križevcima i u predgovoru je istaknula da danas u samim Križevcima i okolici nema niti jednog Židova.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Ljeto na zrinskom je počelo

VIDEO Prepun centar Koprivnice pjeva s Tonyjem u glas

jaka provjera pred put u austriju

FOTO Jelić Balta se raspucao protiv BiH viceprvaka, Zrinjski, ipak, ostao neporažen

MATURALNA VEČER

FOTO/VIDEO Maturanti zablistali u svečanim modnim izdanjima


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati