Zuboblja koja vam ne da živjeti: Kada treba vaditi živac zuba?

Svatko tko je iskusio zubobolju zna da to može biti vrlo neugodno. Zub može boljeti spontano („kuckanje“), može boljeti na toplo ili hladno, na zagriz odnosno žvakanje, na hladan zrak, itd. Ponekad se bol može pojačavati noću, kada se osoba smiri i legne u horizontalan položaj.

Razlog bolova može biti duboki karijes ili plomba ako je zub živ ili granulom odnosno apsces ako je zub mrtav (to su zubi koji nemaju živac, oni posive i pucaju). Ako je razlog bolova duboki karijes, onda se on s vremenom širi prema živcu i ako se ne liječi, onda inficira i prostor u kojem se on nalazi. Oštećeni živac može reagirati upalom (pulpitis) koju ćete sigurno osjetiti ili odumiranjem (nekrozom) koja može proći i bez simptoma. Prije početka liječenja zuba dobro je imati rentgensku sliku da se vidi u kakvom je zub stanju i koliko ima korjenova odnosno kanala.

Liječenje kanala korijena zuba je endodontski postupak kojim tretiramo problematičan zub. Liječenje možemo izvoditi ručno iglicama ili strojnom tehnikom. Strojna endodoncija je moderniji pristup liječenju zubi i s njom smo obično brži i efikasniji u liječenju. Liječenje započinjemo anestezijom, nakon toga slijedi otvaranje gdje dođemo do živca. Dva su moguća nastavka.

Prvi je da se u zub stavi „otrov“ koji će umrtviti živac koji je upaljen i zbog kojeg zub boli. Nakon 10-14 dana kanali se čiste s iglicama, ispiru i suše. Tako se uklanjaju bakterije i kanal se proširuje dovoljno da bi se mogao napuniti. Između dva posjeta može se staviti lijek tj. antiseptičko sredstvo. Ako nema nikakvih simptoma tj. ako zub ne boli, kanale punimo gutaperka štapićima i odgovarajućom pastom. Nakon punjenja zub može boljeti nekoliko dana poslije.

Drugi način („vađenje živca“) je da se zub u jednom posjetu anestezira, izvadi se živac, prošire i napune se kanali. Dobro je napraviti kontrolnu rentgensku sliku da smo sigurni da su kanali napunjeni do vrha. Nakon punjenja zuba radi se nadogradnja zuba štiftovima ili se stavi obična plomba. Preporuka je na mrtav odnosno zub bez živca staviti krunicu kroz šest mjeseci do godine dana ako nema nikakvih simptoma odnosno ako je zub miran. (pl)

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI